Δημιουργείται η Φιλελεύθερη αβάν-γκάρντ των νέων

Δημιουργείται η Φιλελεύθερη αβάν-γκάρντ των νέων

Του Γιάννη Μαντζίκου

«Αν δεν υπήρχε ο Φέρχοφσταντ, οι ευρωσκεπτικιστές θα έπρεπε να τον εφεύρουν για να έχουν έναν εχθρό» έγραφε πριν λίγο καιρό ο καθηγητής Γιαν Βέρνερ Μούλερ.

Για αυτόν τον λόγο ο Βέλγος ευρωβουλευτής και επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο ευρωκοινοβούλιο βρέθηκε το περασμένο Σάββατο στο Παρίσι για το Συνέδριο της Νεολαίας του En Marche, του κόμματος του Εμμανουέλ Μακρόν, ώστε να εμβαθύνει την συνεργασία των φεντεραλιστών η οποία θεμελιώθηκε στο συνέδριο του ALDE στην Μαδρίτη.

Στο συνέδριο πήραν μέρος νέοι από 11 χώρες της Ε.Ε, ανάμεσα τους Ολλανδοί του Kόμματος για την Ελευθερία και την Δημοκρατία, Ιταλοί του Κινήματος FutureDem, Aυστριακοί του ΝEOS και Ισπανοί των Ciudadanos, των Πολιτών. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι από τους κόλπους των φιλελεύθερων κομμάτων προέρχονται 5 από τους 28 Επιτρόπους και 8 από τους 28 επικεφαλής κυβερνήσεων της Ε.Ε.

«Ξέρω ότι θέλετε την Ευρώπη αλλά δεν σας αρέσει όπως λειτουργεί» είπε ο Φέρχοφσταντ, o οποίος τόνισε την σημασία που έχουν για την νεολαία ευρωπαϊκά project όπως το Erasmus, το Da Vinci και άλλα. Όμως ο Βέλγος πολιτικός στάθηκε στην συμμετοχή, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται να είναι κλειδί όχι μόνο για τις ευρωεκλογές αλλά για το μέλλον της Ευρώπης. Την άποψη του επικεφαλής του ALDE επιβεβαιώνουν τα νούμερα καθώς το 1979 η συμμετοχή που ήταν 62% περίπου, έπεφτε κάθε πενταετία για να φτάσει στο ιστορικό χαμηλό του 42% το 2014.

Σε ιστορικά χαμηλά κινήθηκε όμως και η συμμετοχή των νέων, το 2014, στις ηλικίες 18-24 πανευρωπαϊκά συμμετείχε το 28% των ενεργών ψηφοφόρων, ενώ εξίσου χαμηλή ήταν η συμμετοχή των νέων από χώρες με ισχυρή την παρουσία της ακροδεξιάς. Χαρακτηριστικά, στην Πολωνία πήρε μέρος μόνο το 16% του ηλικιακού γκρουπ 18-24, ενώ η Σλοβακία είχε το χαμηλότερο ποσοστό με 6%.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται κινητοποίηση στις νεότερες ηλικίες, καθώς όπως τόνιζαν έμπειροι Ευρωπαίοι αναλυτές, η ατζέντα στις ευρωεκλογές θα τεθεί από τους φεντεραλιστές και τους αντιευρωπαϊστές με δεδομένο ότι το Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα έχει σχεδόν κλειδώσει την πρώτη θέση.

Οι φεντεραλιστές οι οποίοι έφτιαξαν, ως γνωστόν την «dream team» ALDE-Mακρόν θέλουν στενότερη και περισσότερη Ευρώπη η οποία αντιπαρατίθεται στους λαϊκιστές όπως αυτοί εκφράζονται από τον Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία και την Μαριν Λεπέν στην Γαλλία. «Αν για τους υπέρμαχους της Ευρώπης το κοινό όραμα αποτελεί συγκολλητική ουσία, για τους εθνικιστές η απουσία μιας κοινής πρότασης είναι ο λόγος που είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν» όπως ανέφερε πριν καιρό ο καθηγητής Κας Μούντε.

Απόδειξη ότι η Ευρώπη αποτελεί κοινό πεδίο δράσης είναι η πρόσφατη πρόταση του Μακρόν για Ευρωστρατό, την οποία υπερθεμάτισε ο Φέρχοφσταντ και για την οποία Σαλβίνι και Λεπέν αρκέστηκαν σε άναρθρες κραυγές.