Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, 09:27

-A +A

Διμερείς συνομιλίες Γερμανίας με Ελλάδα για τον τουρισμό

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, 09:27
Διμερείς συνομιλίες Γερμανίας με Ελλάδα για τον τουρισμό
-A +A

Προ των πυλών βρίσκονται οι καλοκαιρινές διακοπές για πολλούς Γερμανούς, ενώ για πολλούς άλλους θα είχαν ήδη ξεκινήσει, εάν δεν υπήρχε η πανδημία. Αυτήν την περίοδο αρμόδιοι υπουργοί Τουρισμού χωρών της ΕΕ, αλλά και η ίδια η Κομισιόν βρίσκονται σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, για το πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας, έτσι ώστε οι φετινές διακοπές να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς. Σήμερα μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει αποφάσεις και συστάσεις για τον τουριστικό κλάδο, που ανήκει ανάμεσα σε αυτούς, που έχουν πληγεί περισσότερο από τον νέο ιό.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σε αυτήν τη φάση η Γερμανία, μέσω του υφυπουργού Οικονομίας και εντεταλμένου της κυβέρνησης για θέματα τουρισμού Τόμας Μπαράις, βολιδοσκοπεί από κοινού με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για το ποιες δυνατότητες υπάρχουν για μια προσεκτική επανεκκίνηση του τουρισμού.

Ο κ. Μπαράις μιλώντας σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL/ ntv „Frühstart αποκάλυψε ότι αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε συνομιλίες με τους υπουργούς Τουρισμού της Ελλάδας και της Ιταλίας, σε πρώτη φάση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων και προθέσεων σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των ταξιδιών και τη λήψη υγειονομικών μέτρων για ασφαλή διαμονή σε ξενοδοχεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανοίξουν τα σύνορα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ο Τόμας Μπαράις αποκλείει πάντως τη σύναψη διμερών συμφωνιών για δημιουργία τουριστικών διαδρόμων, πρόταση που φαίνεται ότι υπεβλήθη από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό προέκυψε από συνομιλία που είχε χθες ο Γερμανός αξιωματούχος με τον αρμόδιο Ιταλό υπουργό Ντάριο Φραντσεσκίνι. Εκείνο που προκρίνει το Βερολίνο σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι να βρεθούν κοινές λύσεις σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη DW ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επιβεβαίωσε την ύπαρξη συνομιλιών με τον Τόμας Μπαράις και ανέφερε ότι πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να λάβουν θεσμικό χαρακτήρα. Και η ελληνική πλευρά αναμένει τις αυριανές ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, “αλλά εάν είναι light, η Ελλάδα θα σπρώξει την διεκδίκηση συγκεκριμένων μέτρων και μέσω διμερών συμφωνιών με άλλες χώρες, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Μεγάλη σημασία έχει η αποκατάσταση των αεροπορικών ταξιδιών”.  

«Συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

Πάντως στο χθεσινό κυβερνητικό μπρίφινγκ ο Ράινερ Μπρόιλ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε ότι η τουριστική προειδοποίηση του υπουργείου του για ταξίδια στο εξωτερικό συνεχίζει να ισχύει τουλάχιστον μέχρι τις 14 Ιουνίου “λόγω των κλειστών συνόρων, πολλών περιορισμών στην είσοδο τουριστών σε άλλες χώρες, στα περιοριστικά μέτρα και τον περιορισμένο τρόπο δημόσιας ζωής που συνεχίζονται σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ”.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι “βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, οι οποίοι έχουν φυσικά συμφέρον να ξαναρχίσει ο τουρισμός… είναι και προς το δικό μας συμφέρον, αλλά θα πρέπει να το επιτρέπει και η κατάσταση, την οποία παρακολουθούμε συνεχώς”. Υπογράμμισε ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επικοινωνεί τακτικά με Ευρωπαίους ομολόγους του και ότι “η δική μας θέση είναι ότι έχει περισσότερο νόημα ο συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ, για να έχουμε ενιαία στάση επί τη βάσει διαφανών κριτηρίων για τους πολίτες μας, που μας ρωτούν πού να ταξιδέψουν.

Από την πλευρά της η Μπεάτε Μπαρόν, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, υπογράμμισε την ανάγκη “σαφήνειας για τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά θα πρέπει να κινηθούμε προσεκτικά, οι περιορισμοί για τα ταξίδια εξαρτώνται από τις επιδημιολογικές εξελίξεις”. Η εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έδωσε διευκρινίσεις σε προηγούμενες δηλώσεις του Τόμας Μπαράις, που ερμηνεύτηκαν ως προτροπή στους Γερμανούς για διακοπές εντός Γερμανίας, λέγοντας ότι ότι ο κ. Μπαράις ανέφερε ότι γι αυτό το καλοκαίρι δεν είναι ακόμη δυνατόν να γίνονται μακρινά και μεγάλα ταξίδια και ότι υπάρχουν τόποι διακοπών στη Γερμανία και προορισμοί στον ευρωπαϊκό χώρο”.                                         

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα