Δήμαρχος Θάσου: Τεράστιες ζημιές σε υποδομές και στο λιμάνι

Δήμαρχος Θάσου: Τεράστιες ζημιές σε υποδομές και στο λιμάνι

Τα σοβαρότερα προβλήματα εστιάζονται ως επί το πλείστον στο λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο, στην περιοχή Ποταμιά, εξαιτίας υπερχείλισης του χειμάρρου, καθώς και στα Λιμενάρια λόγω καταστροφής γέφυρας, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Θάσου, Λευτέρη Κυριακίδη. Εξάλλου, από το πρωί μεικτό κλιμάκιο της περιφέρειας, του Στρατού και υπηρεσιακών παραγόντων της αυτοδιοίκησης, παρουσία του υπ. Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου διεξάγει αυτοψία σχεδιάζοντας την λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου το νησί να αντιμετωπίσει το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Ο Δήμαρχος προβαίνοντας σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 ανέφερε ότι οι ζημίες στο νησί είναι πολύ μεγάλες και σε αρκετές περιπτώσεις θα χρειαστεί να γίνει αποκατάσταση κατεστραμμένων υποδομών, κάτι που απαιτεί χρόνο και χρήμα, ενώ πρόσθεσε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η υπογραφή της πρώτης απόφασης για έκτακτη χρηματοδότηση του νησιού.  

Ο κ. Κυριακίδης εξάλλου είπε ότι προβλήματα αντιμετωπίζει επίσης και η περιοχή του Πότου εξαιτίας των ρεμάτων της περιοχής, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις δυνάμεις της πολιτείας που επιχειρούν στο νησί προς αποκατάσταση των ζημιών. 

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Θάσου ανέφερε ότι συνολικά επιχειρούν 35 άτομα του Στρατού με 17 μηχανήματα στα οποία θα προστεθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο επιπλέον τέσσερις δυνάμεις της ΕΜΑΚ, συμβάλλοντας στο έργο των υπαλλήλων του Δήμου και της Περιφέρειας. 

Προληπτικά μέτρα ενόψει νέου κύματος κακοκαιρίας

Τα άμεσα μέτρα θωράκισης του νησιού προκειμένου να αντιμετωπισθεί με επάρκεια το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει από την επόμενη εβδομάδα την βόρεια Ελλάδα, εξετάστηκαν στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Θάσο παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιου, του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χρήστου Μέτιου, αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πραγματοποιώντας επιτόπια αυτοψία σε πολλά σημεία του νησιού που επλήγησαν από τις ισχυρές και συνεχείς βροχοπτώσεις του τελευταίου 24ωρου τόνισε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων τις αμέσως επόμενες ώρες ώστε να μπορέσει η Θάσος να ανταπεξέλθει στο νέο κύμα κακοκαιρίας που σύμφωνα με την ΕΜΥ θα επηρεάσει εκ νέου την περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε εξάλλου ότι από νωρίς το πρωί στο νησί της Θάσου μετέβη και ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού, ο οποίος έχει αναπτύξει τρία κλιμάκια με μηχανήματα και το αντίστοιχο προσωπικό προκειμένου να διεξαχθούν με ταχύτητα όλες οι απαραίτητες εργασίες. «Εκείνο που επιβάλλεται να γίνει άμεσα επαναλαμβάνω», σημείωσε με έμφαση ο ΥΠΑΜ, «είναι να υπάρξει συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων και του στρατού ώστε να απομακρυνθούν οι φερτές ύλες και ν' ανοιχθούν ρέματα και κανάλια».

Από πλευράς του ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε δηλώσεις του επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν οι καθαρισμοί των ρεμάτων και των χειμάρρων ώστε να υπάρχει ανεμπόδιστη ροή του νερού, ενώ σημείωσε ότι τα μηχανήματα της περιφέρειας παρεμβαίνουν όπου κρίνεται απαραίτητο ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα του οδικού δικτύου του νησιού και να βοηθηθούν οι μετακινήσεις.

Στην πρωινή επίσκεψη στο νησί της Θάσου τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον υφυπουργό Εσωτερικών συνόδευσαν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γεώργιος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστας Μπαγινέτας και ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.