Δήμαρχος Ραφήνας: Έγιναν λάθος υπολογισμοί, η φωτιά υποτιμήθηκε

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018, 08:20 - Τελευταία ενημέρωση: 13:11
-A +A
Δήμαρχος Ραφήνας: Έγιναν λάθος υπολογισμοί, η φωτιά υποτιμήθηκε

Για λάθος υπολογισμούς, υποτίμηση της φωτιάς και έλλειψη οργανωμένου σχεδίου έκανε λόγο ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, λέγοντας πως οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 77. 

Ο κ. Μπουρνούς επανέλαβε το ότι δεν δόθηκε ποτέ εντολή εκκένωσης των οικισμών, ωστόσο διευκρίνισε πως ακόμα κι αν είχε δοθεί δεν θα μπορούσε πρακτικά και χρονικά να γίνει η εκκένωση λόγω της ταχύτητας της φωτιάς. 

Οι αρχικές εκτιμήσεις έδειχναν ότι η φωτιά κατευθυνόταν προς τον Διόνυσο, έγιναν λάθος υπολογισμοί. Ακόμα και να δινόταν εντολή εκκένωσης θα απαιτούνταν μια ώρα. Η φωτιά τα έκαψε όλα μέσα σε μισή ώρα, είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Δεν είχαν καθόλου στο μυαλό τους ότι θα γύριζε η φωτιά του ανέμου και όταν γύρισε μέσα σε 20 λεπτά κατέκαψε τα πάντα. Υπολόγισαν λάθος». 

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης αποκαθίστανται, ενώ το σύνολο της αποκατάστασης του ρεύματος μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ένα μήνα. Επίσης, έως αύριο θα χει ολοκληρωθεί η καταγραφή και η έρευνα στα κατεστραμμένα σπίτια.

Με τη βοήθεια της τροχαίας και με μέσα του Δήμου ολοκληρώθηκε η μεταφορά των κατεστραμμένων οχημάτων σε ένα σημείο, προκειμένου να διευκολυνθεί η δουλειά των πραγματογνώμων, σημείωσε ο κ. Μπουρνούς, ενώ σήμερα θα ξεκινήσουν μηχανήματα του Δήμου να καθαρίζουν τα αποκαΐδια από τους δρόμους. 

Τέλος, ο κ. Μπουρνούς σημείωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει πληρότητα σε τρόφιμα και ρουχισμό, αλλά χρειάζονται εθελοντές που θα βοηθήσουν στη διαχείριση της κατάστασης, από καθαριστές μέχρι μηχανικούς. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη και για αίμα.

Έκκληση για προσφορά αίματος και εθελοντές

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο δήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου, απηύθυνε έκκληση για προσφορά αίματος, οικονομική στήριξη και εθελοντές που μπορούν να συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τους πολίτες για την συμπαράστασή τους στις δύσκολες ώρες που περνούν οι πυρόπληκτοι, ωστόσο ζήτησε η αγάπη του κόσμου να διοχετεύεται στα μέσα που πραγματικά έχει ανάγκη ο δήμος για την ολοκλήρωση της τεράστιας προσπάθειας επαναφοράς της ζωής στην καθημερινότητα.

«Η ανταπόκριση του κόσμου είναι τεράστια. Τους ευχαριστώ όλους. Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να διαχειριστούμε αυτό μέγεθος της αγάπης τους. Με ειδοποίησαν ότι θέλουν να στείλουν ένα καράβι με τρόφιμα από τη Σαντορίνη. Υπάρχουν καμιά δεκαριά δήμοι που έχουν συγκεντρώσει φορτηγά ολόκληρα. Από όλο τον κόσμο, στέλνουν. Έχουμε τέσσερις τεράστιους χώρους γεμάτους. Κάνω έκκληση: θα χρειαστούμε πιθανότατα τη βοήθειά τους τις επόμενες μέρες, γιατί έχουμε ένα μακρύ δρόμο, σήμερα όμως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αυτά που μας έχουν στείλει. Δηλαδή για τις επόμενες δέκα μέρες είμαστε υπερπλήρεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι υπηρεσίες του δήμου θα επικοινωνούν μ' αυτούς τους ανθρώπους στοχευμένα. Να κάνουμε συγκεκριμένες εκκλήσεις. Σήμερα, εκτός από χέρια, αίμα και χρήματα σε ένα λογαριασμό για τους πυροπαθείς που έχουμε ανοίξει, πραγματικά δεν χρειαζόμαστε τίποτε, έχουμε εξασφαλίσει την τροφή για όλους, τη στέγη για όλους ιατρική, φαρμακευτική βοήθεια, ψυχολογική στήριξη για οποιονδήποτε έχει πρόβλημα, έχει οργανωθεί πλήρως το σύστημα σε αυτόν τον τομέα, εκεί που επιχειρούμε είναι να αποκαταστήσουμε δομές», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο έργο αποκατάστασης των ζημιών, ο κ. Μπουρνούς είπε, μεταξύ άλλων, ότι, «αποσύραμε χθες το βράδυ με έξι γερανοφόρα όλα τα οχήματα, ακόμα και αυτά που ήταν στον δήμο Μαραθώνα, τα φέραμε στη Ραφήνα για να γίνουν οι σχετικές εκθέσεις από τους πραγματογνώμονες. Σήμερα στέλνω όλα τα μηχανήματα στο παραλιακό μέτωπο ακόμα και μέσα στο δήμο Μαραθώνα να καθαρίσουμε τους δρόμους και σε εκείνο το σημείο το τραγικό στην Αργυρά Ακτή, να μπορέσει να αποκατασταθεί η κυκλοφορία για να μπουν τα συνεργεία μέσα, ολοκληρώνουμε με τη ΔΕΔΔΗΕ την ηλεκτροδότηση, γιατί το δίκτυο ύδρευσης έχει αποκατασταθεί πλήρως το δικό μας, πρέπει η πόλη να λειτουργήσει».

Ζήτησε δε από τους δημάρχους να διαθέσουν μηχανήματα και φορτηγά, ώστε τις επόμενες μέρες να "«ιώξουμε τα αποκαΐδια» και να προχωρήσουν οι εργασίες αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής. Σημείωσε επίσης ότι πάνω από 2.000 κατοικίες έχουν καεί ολοσχερώς.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 27/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα