Δήμαρχος Ορεστιάδας: Όποτε θέλει να ασκήσει πίεση ο Ερντογάν «ανοίγει την κάνουλα» των προσφύγων

Δήμαρχος Ορεστιάδας: Όποτε θέλει να ασκήσει πίεση ο Ερντογάν «ανοίγει την κάνουλα» των προσφύγων

Μία αρκετά δύσκολη κατάσταση περιέγραψε, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, καθώς όπως είπε, η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας, έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια. Υπάρχει μία αύξηση 50% από τα όρια της χωρητικότητας, είπε ο κ. Μαυρίδης ενώ αναλύοντας τους αριθμούς είπε ότι ενώ στις δομές φιλοξενίας μπορούν να μείνουν περίπου 600 άτομα, ήδη ο αριθμός έχει φτάσει τους 900-1.000.

Ερωτώμενος αν η αύξηση των προσφυγικών ροών μπορεί να συνδέεται με κάποιο γεγονός, ο κ. Μαυρίδης σχολίασε ότι μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στο Αφρίν, υπήρξε μία ραγδαία αύξηση από Κούρδους πρόσφυγες και γενικότερα, όπως ανέφερε «όποτε ο Ερντογάν θέλει να ασκήσει πίεση ανοίγει την κάνουλα».

Αναλύοντας τον τρόπο πρόσβασης των προσφύγων και των μεταναστών, τόνισε ότι, αν και «έχει μειωθεί έως εκμηδενιστεί η είσοδος από τον φράχτη», υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για τα κυκλώματα διακίνησης.

«Η καλυτέρευση του καιρού διευκολύνει τη διέλευση από το ποτάμι με πλωτό μέσο ή ακόμα και μετα πόδια σε κάποια σημεία», είπε ο δήμαρχος.

Σε αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη συνηγορεί το γεγονός, όπως φαίνεται «ότι είναι πολύ χαλαρα τα μέτρα φύλαξης από τουρκικής πλευράς», το ότι «υπάρχει υποστελέχωση» στην ελληνική πλευρά αλλά και η εμφανής «απουσία της Frontex».

Εκτός αυτού, όπως πληροφορείται ο δήμαρχος υπάρχουν αρκετά δρομολόγια από υποσαχάριες περιοχές με αεροπλάνο στην Κωνσταντινούπολη, με οικονομικούς μετανάστες οι οποίοι μετά περιμένουν να περάσουν στην Ευρώπη. Αυτό γίνεται πολύ εύκολο από τη σχετικά μικρή τιμή του εισιτηρίου, αλλά και την απουσία βίζας, καθώς υπάρχει μόνο μία τυπική διαδικασία, από κάποιες χώρες.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος τόνισε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες. Δηλώνει ότι γνωρίζουν καλά το θέμα της προσφυγιάς, καταλαβαίνουν το δράμα τους και προσπαθούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες αλλά «είμαστε ενάντια στην έλευση των οικονοικών μεταναστών.

Τα σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι για οικονομικούς μετανάαστες», λέει ο κ. Μαυρίδης. Να βοηθήσουμε πρόσφυγες αλλά «όχι άλλο» σε οικονομικούς μετανάστες, δεν μπορούμε να τους αντέξουμε, λέει ο δήμαρχος Ορεστιάδας.

Κλείνοντας αποκάλυψε ότι πήγε στο υπουργείο Μεταναστευτική Πολιτικής. Κατέθεσε τους προβληματισμούς του και τόνισε ότι πρέπει να έχει πιο ενεργό ρόλο η τοπική αυτοδιοίκηση σε όλο αυτό το θέμα, «καθώς εμείς αντιμετωπίζουμε άμεσα το πρόβλημα».

Φωτογραφία AP