7ος χρόνος, ημέρα 2061η
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

Ρωσία: Δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει και να υπερασπιστεί τη Λευκορωσία

Δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει και να υπερασπιστεί τη Λευκορωσία
Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

H Ρωσία θα υπερασπιστεί τη Λευκορωσία και θα τη βοηθήσει έναντι νέων οικονομικών κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα.

Σε δηλώσεις που μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA, αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου δίνει υπόσχεση υπεράσπισης της Λευκορωσίας, με γλώσσα που ξεφεύγει από το οικονομικό πεδίο.

Παράλληλα υπογραμμίζει τη βούληση της Μόσχας να στηρίξει το Μινσκ προ νέων κυρώσεων της ΕΕ, όπως αυτές ετοιμάζονται ήδη από τις Βρυξέλλες. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ένα καθυστερημένο δάνειο ύψους 500 εκατ. δολαρίων προς το Μινσκ θα αποδεσμευτεί έως τα τέλη Ιουνίου.

Το ποσό αυτό είναι η δεύτερη δόση ενός χρηματοοικονομικού πακέτου 1 δισ. δολαρίων που η Μόσχα συμφώνησε να δώσει τον Δεκέμβριο για να ενισχύσει τα οικονομικά του Λουκασένκο, τα οποία επλήγησαν από τις μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην αμφιλεγόμενη εκλογική του νίκη πέρυσι, και τον αντίκτυπο του Covid-19.

Η παραπάνω δήλωση έρχεται τρεις μέρες μετά τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Λευκορωσίας στο Σότσι της Ρωσίας, όπου οι πρόεδροι Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο συμφώνησαν σε κοινό μέτωπο.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε ως «συναισθηματική έκρηξη» τα όσα συνέβησαν με το αεροσκάφος της Ryanair, ενώ αναφερόμενος στην αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους του προέδρου της Βολιβίας το 2013 στο αεροδρόμιο της Βιέννης, είπε ότι από την Δύση δεν υπήρξε τότε καμία αντίδραση.

Ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλει  περιορισμούς στις πτήσεις από τη Λευκορωσία και πολλές εταιρίες αποφεύγουν τον ενάριο χώρο της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας μετά το περιστατικό που αποκλήθηκε κρατική αεροπειρατεία στις 23 Μαΐου, με την κετροπή της πτήσης Αθήνα-Βίλνιους και τη σύλληψη Λευκορώσου αντιφρονούντος δημοσιογράφου και της φίλης του.