«Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη» προσφύγων από 13 δήμους

«Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη» προσφύγων από 13 δήμους

Περισσότεροι από 12.400 αιτούντες άσυλο και δικαιούχοι διεθνούς προστασίας έχουν στηριχθεί στο πλαίσιο του «Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη» από 13 δήμους της χώρας, που αναζητούν τρόπους και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ενσωμάτωσή τους στις τοπικές κοινωνίες.

Το «Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη» είναι ένα δίκτυο 13 αυτή τη στιγμή δήμων, που συνεργάζονται με στόχο την οργάνωση και υλοποίηση συντονισμένων δράσεων και παρεμβάσεων, σε τοπικό και εθνικό για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων και μεταναστών και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

Συστάθηκε το 2018 στη βάση μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης και τώρα εκτός από αυτούς συμμετέχουν οι δήμοι Αγίου Δημητρίου, Ηρακλείου Κρήτης, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λάρισας, Λιβαδειάς, Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, Πειραιά, Τήλου, Τρικάλων και Τρίπολης. Σε πρόσφατη έκδοση του Δικτύου χαρτογραφήθηκαν οι καλές πρακτικές, οι οποίες υλοποιούνται σε κάποιους από τους δήμους.

Αθήνα

Υπάρχουν 8.000 αιτούντες άσυλο στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και 1.680 στο Κέντρο Φιλοξενίας Ελαιώνα. Στις δράσεις ήταν η δημιουργία του Κέντρου Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων προκειμένου να συμβάλλει στον στρατηγικό σχεδιασμό για την ομαλή ένταξη τους στη ζωή της πόλης. Στο Κέντρο συνεργάζονται 92 διεθνείς και τοπικοί φορείς, 300 εκπρόσωποι συμμετέχουν εθελοντικά ενώ έχουν συσταθεί 6 επιτροπές για τους τομείς στέγαση, υγεία, νομική υποστήριξη, εκπαίδευση και μάθηση, ένταξη στην αγορά εργασίας και έμφυλη διάσταση του προσφυγικού. Παράλληλα, λειτουργεί το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών, το οποίο παρέχει ενημέρωση για όλα τα θέματα καθημερινότητας ενώ υλοποιούνται και μαθήματα ελληνικών, αγγλικών και υπολογιστή. Ήδη, μέσω αυτών καταγράφονται 2.300 ωφελούμενοι, αποφοίτησαν 242 από τα μαθήματα και έγιναν 210 συνεδρίες εργασιακής συμβουλευτικής με 90 συμμετέχοντες.

Ηράκλειο 

Καταγράφονται 642 αιτούντες άσυλο στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και ο δήμος ανέπτυξε πρόγραμμα εργασιακής συμβουλευτικής για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, 94 ωφελούμενοι έχουν λάβει υπηρεσίες συμβουλευτικής (71 άνδρες και 23 γυναίκες), 55 πραγματοποίησαν συνεντεύξεις για εργασία, σε 35 προτάθηκαν θέσεις εργασίας και 18 άτομα εργάζονται. Επίσης, ο δήμος προχώρησε σε πρόγραμμα «χτίζοντας γέφυρες συνύπαρξης μέσω της τέχνης», μέσω του οποίου 12 Αφγανοί μαθητές, ηλικίας 9 έως 17 ετών, συγκρότησαν ομάδα χορωδίας, 20 ενήλικες πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς του τόπου τους και 7 Αφγανοί μαθητές έκαναν έκθεση φωτογραφίας με θέμα «οι μουσαφίρηδες».

Θεσσαλονίκη 

Στην πόλη μένουν 1.300 αιτούντες άσυλο και προωθήθηκε το πρόγραμμα «Δια- δρασις» με στόχο την ένταξη μέσα από κοινές ευκαιρίες μεταξύ των οποίων η διάδραση ανάμεσα σε παιδιά πρόσφυγες, μετανάστες και Έλληνες, αλλά και η παροχή γνώσης, μάθησης, επαφής, δημιουργίας, ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης και αποδοχής. Μέσω του προγράμματος 42 παιδιά -28 ελληνικής και 14 προσφυγικής καταγωγής- συμμετέχουν σε διαπολιτισμικές δράσεις, 23 παιδιά παρακολουθούν πρόγραμμα δίγλωσσης εκπαίδευσης και 60 μαθητές πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας.

Καρδίτσα 

Στους 360 ανέρχονται οι αιτούντες άσυλο με τον δήμο να προχωράει στην ίδρυση αραβικού σχολείου για πρόσφυγες, προκειμένου τα παιδιά πρόσφυγες να μάθουν τη γλώσσα καταγωγής τους είτε διότι όταν έφυγαν από τη χώρα τους δεν πρόλαβαν να παρακολουθήσουν το σχολείο είτε διότι ενώ μιλούν την αραβική γλώσσα πολύ καλά δεν έχουν τη δυνατότητα της ανάγνωσης και της γραφής. Έχουν δημιουργηθεί 3 τμήματα, ένα για παιδιά νηπιαγωγείου 5- 6 ετών και δύο για παιδιά 7- 15 ετών. Μαθήματα παρακολουθούν 62 παιδιά και 100 γονείς ενημερώθηκαν για τα οφέλη της εκπαίδευσης. Παράλληλα, ο δήμος αποφάσισε να βάλει στο... χορό τους πρόσφυγες και προώθησε την ενίσχυση δύο ομάδων παραδοσιακών χορών (της αραβόφωνης κοινότητας και της αφρικανικής κοινότητας), ενώ διοργανώνει και εκδηλώσεις διαπολιτισμικής κουζίνας. Ειδική δράση προβλέπει την ενημέρωση σε θέματα πρόληψης για την υγεία και έγινε δωρεάν τεστ ΠΑΠ σε γυναίκες πρόσφυγες άνω των 18 ετών.

Λάρισα 

Βρίσκονται 420 αιτούντες άσυλο στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και 1.500 στη δομή φιλοξενίας Κουτσόχερου. Ο δήμος προωθεί μία ολοκληρωμένη πολιτική διασύνδεσης του προσφυγικού πληθυσμού με φορείς κοινωνικών παροχών (ΤΟΜΥ, ΙΚΑ, ΔΟΥ, ΚΕΠ και άλλους δημοτικούς φορείς κοινωνικής πολιτικής). Λειτουργεί παράλληλα 8 τμήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για ενήλικες και 2 τμήματα αγγλικής γλώσσας για έφηβους. Δημιουργήθηκε και Κέντρο Κοινότητας ως χώρος συνάθροισης προσφύγων και αιτούντων άσυλο με στόχο την ενδυνάμωση τους αλλά και εκείνη των κοινοτήτων υποδοχής. Πραγματοποιούνται δράσεις συμβουλευτικής και ενήμερωσης για οικονομικά, εργασιακά, νομικά ζητήματα και ζητήματα υγιεινής, καθώς ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως χορός, γυμναστική, μαθήματα ραπτικής.

Λιβαδειά 

Βρίσκονται στην πόλη 480 αιτούντες άσυλο και ο δήμος βραβεύθηκε για την πρακτική φιλοξενίας προσφύγων με το χρυσό βραβείο «Best City Awards 2018». Το πρόγραμμα προέβλεπε τη δημιουργία 80 εξοπλισμένων διαμερισμάτων με 6 θέσεις φιλοξενίας το καθένα, παροχή χρηματικής βοήθειας μέσω προπληρωμένης κάρτας, παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εκπαίδευσης σε παιδιά και ενήλικες και δραστηριότητες ενσωμάτωσης και ένταξη στην τοπική κοινωνία. «Μπορεί να μην φτάσαμε εκεί που θέλαμε, όμως τα παιδιά μου πηγαίνουν στο σχολείο. Έχω το δικό μου σπίτι, την κουζίνα μου. Μπορώ να πάω στο μπάνιο. Εδώ, έχουμε μια φυσιολογική ζωή» περιγράφει η 42χρονη Χανάν από τη Συρία.

Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα 

Με 320 αιτούντες άσυλο ο δήμος έχει προχωρήσει σε σειρά πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων (εκθέσεις φωτογραφίας- ζωγραφικής, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, συναυλίες, εκπαιδευτικά σεμινάρια κ.ά.), ενώ παρέχει και συστηματική ενημέρωση για θέματα σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο, την πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες, την παραπομπή σε δομές ή οργανισμούς που ασχολούνται με το προσφυγικό. Έχουν οργανωθεί και δωρεάν μαθήματα εκμάθησης ελληνικών καθώς και παροχής εργασιακής συμβουλευτικής.

Τρίπολη 

Στους 302 ανέρχονται οι αιτούντες άσυλο και ο δήμος διοργάνωσε σειρά δράσεων ευαισθητοποίησης για την ένταξη των παιδιών (επισκέψεις σε μουσεία, συμμετοχή σε αθλητικά και πολιτιστικά φεστιβάλ), καθιέρωσε θερινά τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά 6- 18 ετών με στόχο την προετοιμασία τους για φοίτηση στο σχολείο, τη διατήρηση της επαφής με την ελληνική γλώσσα και τη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους , ενώ σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι διοργανώθηκε πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για γυναίκες πρόσφυγες, όπου κατασκεύασαν κοσμήματα και διάφορα αξεσουάρ από ανακυκλώσιμα υλικά.

Το «Δίκτυο Πόλων για την Ένταξη» στηρίζεται και από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, που προσφέρει τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την ανάπτυξη μηχανισμών και δεξιοτήτων. Ειδικότερα, η ενίσχυση του Οργανισμού συνίσταται στη δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης του Δικτύου Πόλεων για τη διευκόλυνση της διαμόρφωσης μηχανισμών και εργαλείων συντονισμού και της ανάπτυξης τοπικών στρατηγικών ένταξης, οργάνωση/παροχή εκπαιδευτικών δράσεων και εξειδικευμένης συμβουλευτικής προς το προσωπικό των δημοτικών φορέων, διοργάνωση συναντήσεων συντονιστικού χαρακτήρα, δημιουργία διαδημοτικής ψηφιακής πλατφόρμας επικοινωνίας και διασύνδεσης και διευκόλυνση των μελών του Δικτύου Πόλεων ως προς την προώθηση θεσμικών αλλαγών και τη συμμετοχή σε διεθνή fora.