Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση: Εκδήλωση για «άνθηση του λαϊκισμού»

Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση: Εκδήλωση για «άνθηση του λαϊκισμού»

Εκδήλωση - συζήτηση διοργανώνει το Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη με τίτλο: «Κρίση των παραδοσιακών πολιτικών και νέοι διαχωρισμοί – Η άνθηση του λαϊκισμού» τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου και ώρα 17:30-19:30 στο Ξενοδοχείο Royal Olympic (Διάκου 28, Μετρό Ακρόπολη).

Την τελευταία δεκαετία μια σειρά από ζητήματα ήρθαν με ένταση στις κοινωνίες του δυτικού ανεπτυγμένου κόσμου αλλάζοντας την ισορροπία, διαλύοντας τις μεταπολεμικές συναινέσεις και βεβαιότητες και δημιουργώντας ανασφάλεια και απογοήτευση στους πολίτες. Εκλογικές ανατροπές, δημοψηφίσματα και αυταρχικές μορφές και πρόσωπα διακυβέρνησης, εμφανίστηκαν μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.

Οι παραδοσιακοί πολιτικοί σχηματισμοί αντιμετωπίζουν κυρίως με παθητικότητα και αδράνεια τις εξελίξεις, προκαλώντας ένα κενό το οποίο για άλλη μια φορά στην ανθρώπινη ιστορία επιχειρεί να καλύψει ο ακραίος λαϊκισμός, ο εθνικισμός και ο συνδυασμός τους συνεπικουρούμενος πλέον από πανίσχυρα διαδικτυακά εργαλεία. Η φιλελεύθερη μεταπολεμική δημοκρατία αμφισβητείται ως προς την ικανότητα της να προστατέψει τους πολίτες και να εγγυηθεί την ευημερία τους.

Εντάσσοντας τις διεθνείς εξελίξεις στον εγχώριο πολιτικό προβληματισμό αναπτύσσουμε τον διάλογο σχετικά με το Ελληνικό πολιτικό σύστημα, τον διαχρονικό κομματικό λαϊκισμό και την εξέλιξή του, τους τρόπους και τις δυνατότητες αντιμετώπισης του, τα νέα διακυβεύματα, τις νέες διαχωριστικές γραμμές και πολιτικές συμμαχίες.

Οι καθηγητές Στάθης Καλύβας, Νίκος Μαραντζίδης και Νικόλας Σεβαστάκης και ο γενικός διευθυντής της MRB Δημήτρης Μαύρος αναπτύσσουν τις απόψεις τους. Την συζήτηση συντονίζει η πρόεδρος του ΔίκτυοΥ Άννα Διαμαντοπούλου. Παρεμβαίνουν ακόμα οι καθηγήτριες Βασιλική Γεωργιάδου, Βάσω Κιντή και ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής. Ακολουθεί ανοιχτός διάλογος.

Παρεμβαίνουν στην συζήτηση: Βασιλική Γεωργιάδου - αν. καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βάσω Κιντή - καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής - καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.