Δικηγόρος οικογένειας Κωστόπουλου: Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ένδικο μέσο

Δικηγόρος οικογένειας Κωστόπουλου: Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ένδικο μέσο

Στη δήλωση ότι θα χρησιμοποιηθεί όποιο ένδικο μέσο υπάρχει και ό,τι νομική δυνατότητα υπάρχει για να διερευνηθούν πλήρως οι ευθύνες όλων των εμπλεκομένων και να αποδοθούν ορθά οι κατηγορίες σε νομικό επίπεδο προχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9» η δικηγόρος Άννυ Παπαρούσου, εκπρόσωπος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, για τα νομικά βήματα που θα ακολουθήσει μετά το ιατροδικαστικό πόρισμα, το οποίο συνδέει τα αίτια θανάτου του 33χρονου με τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχτηκε.

Ερωτηθείσα αν η οικογένεια προτίθεται να κινηθεί εκτός του κοσμηματοπώλη και κατά των αστυνομικών και των διασωστών του ΕΚΑΒ που ενεπλάκησαν στα γεγονότα διευκρίνισε: «Όταν λέω όλοι, ναι, όλοι εμπλεκόμενοι, οι οποίοι άσκησαν βία, δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους και υπερέβησαν το μέτρο της νόμιμης δυνατότητας που είχαν για να πράξουν το οτιδήποτε».

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της ιατροδικαστικής έκθεσης η δικηγόρος σημείωσε πως «είναι η τελική και περιλαμβάνει τις τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις και ως συμπέρασμα έχει ότι από τα ευρήματα νεκροψίας- νεκροτομής προέκυψε ότι ο θάνατος επήλθε από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις μυοκαρδίου σε έδαφος πολλαπλών τραυμάτων σώματος», δηλαδή «ο θάνατος επήλθε αιτιωδώς από τα χτυπήματα, δεν μεσολάβησε άλλος παράγοντας, δηλαδή ο άνθρωπος πέθανε από την κακοποίηση, από τα τραύματα από τα χτυπήματα που έφερε».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του συνηγόρου υπεράσπισης του κοσμηματοπώλη σχετικά με το πόρισμα η κ. Παπαρούσου παρατήρησε: «Καταρχήν αναφέρεται στις τοξικολογικές εξετάσεις χωρίς να αναφέρει ότι υπάρχουν δύο εργαστήρια, τα οποία ασχολήθηκαν με αυτές, ένα εκ των οποίων το πανεπιστημιακό της Θεσσαλονίκης, που έχει ερευνήσει όλες τις πιθανές ουσίες για ύπαρξη ναρκωτικών. Το δεύτερο είναι ότι παρερμηνεύει έναν ιατρικό όρο που αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση το "οργανικό στρες" και το μετατρέπει σε "ψυχολογικό στρες".

Δηλαδή η έκθεση αναφέρει ότι ο άνθρωπος υπέστη ένα οργανικό στρες, το οποίο επεξηγείται περαιτέρω, ακριβώς για να μην υπάρχει δυνατότητα παρανόησης, με την έννοια ότι αυτό αποτυπώνει την οργανική αντίδραση του οργανισμού απέναντι στα χτυπήματα. Ο ισχυρισμός του είναι ότι είχε υποστεί ένα ψυχολογικό σοκ και στρες, το οποίο είχε αρχίσει πριν την έναρξη του περιστατικού –και αυτό είναι προφανές ότι δεν ισχύει».

Σχετικά με την πορεία της δικογραφίας η δικηγόρος σημείωσε ότι «δεν κινείται με τους συνήθεις ρυθμούς και όχι μόνο δεν κινείται με τους συνήθεις ρυθμούς, δεν συμβάλλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην -ακόμη και τώρα- διασφάλιση των πιθανών στοιχείων».

«Η αστυνομία συνεχίζει να ερευνά την ποινική ευθύνη του νεκρού, ενώ έχει ήδη διαπιστωθεί από την αρχή της ανάκρισης ότι δεν έκανε κανένα αδίκημα, συνεχίζεται η προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί το αδίκημα που τυχόν έκανε ο νεκρός, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με βασικές αρχές που έχουμε, διότι και η ποινική δίωξη παύει με τον θάνατο του ανθρώπου, αλλά και επίσης από την αρχή της ανάκρισης έχει διαπιστωθεί ότι δεν έχει τελέσει κανένα αδίκημα», πρόσθεσε.