Στη φυλακή 38 καταδικασθέντες - 13 χρόνια στην ηγετική ομάδα
Δίκη Χρυσής Αυγής

Στη φυλακή 38 καταδικασθέντες - 13 χρόνια στην ηγετική ομάδα

Στη φυλακή θα οδηγηθούν ο Νίκος Μιχαλολιάκος και όλη η διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Αναστολή λαμβάνουν 12 από τους κατηγορούμενους, στους οποίους είχαν αναγνωριστεί ελαφρυντικά, πέντε εκ των οποίων οι πρώην βουλευτές.

Συγκεκριμένα η​ ποινή για την​​​​ ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις της, αποφάσισε το δικαστήριο με πρόεδρο την Μαρία Λεπενιώτη.

Έτσι στη φυλακή θα οδηγηθούν πέρα από τον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τα μέλη της ηγετικής ομάδας της ΧΑ, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Μιχαλολιάκος, οι Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιώργος Γερμενής, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Ιωάννης Λαγός, ο Χρήστος Παππάς, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος

Φυλακίζονται επίσης οι πρώην βουλευτές Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Νίκος Μίχος ως μέλη της οργάνωσης.

Αντίθετα, οι πρώην βουλευτές Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας, Δημήτρης Κουκούτσης και Ελένη Ζαρούλια μένουν ελεύθεροι μέχρι την έφεση, με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα και της χρηματικής εγγυοδοσίας των 20.000 ευρώ.

Στη φυλακή οδηγούνται επίσης 14 συνεργοί του Γιώργου Ρουπακιά στη δολοφονία Φύσσα, καθώς και οι δύο πυρηνάρχες της οργάνωσης Γιώργος Πατέλης της Νίκαιας και Αναστάσιος Πανταζής του Περάματος.

Συνολικά οδηγούνται στη φυλακή 38 από τους 50 καταδικασθέντες σε καθείρξεις, μεταξύ των οποίων και οι 13 πρώην βουλευτές.

Ελεύθεροι αφήνονται μέχρι την έφεσή τους οι καταδικασθέντες Γιώργος Σκάλκος, Γιώργος Δήμου, Θωμάς Μαρίας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός και Εμμανουήλ Δασκαλάκης, στους οποίους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη ανακοίνωσε τη λήξη των συνεδριάσεων για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Σημειώνεται ότι τρεις από τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής μετά την απόφαση του δικαστηρίου. Πρόκειται για τον Ηλία Κασιδιάρη που παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα Ραφήνας, τον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργο Πατέλη που παραδόθηκε στη Νίκαια και τον Γιώργο Τσακανίκα στον Πειραιά.

Νωρίτερα, περίπου 30 λεπτά είχε διαρκέσει η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων, προκειμένου να λυθούν και τα τελευταία ζητήματα που τέθηκαν από τους καταδικασθέντες Ηλία Κασιδιάρη και Γιάννη Λαγό, ώστε το δικαστήριο αμέσως μετά να ανακοινώσει την απόφασή του. Με την έναρξη της διαδικασίας το δικαστήριο, με ανάλογη πρόταση της εισαγγελέως, είχε απορρίψει ως εκπρόθεσμο αίτημα του Ηλία Κασιδιάρη, με το οποίο δήλωσε ότι συντάσσεται και ο Γιώργος Ρουπακιάς.

Στη συνέχεια, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτό το αίτημα του Γιάννη Λαγού για ανάγνωση των βουλευμάτων που είχαν εκδοθεί, μετά από εκείνο που διέταξε την επιστροφή του στη φυλακή για παραβίαση περιοριστικού όρου.