Δικαιώθηκε η ευρωπαική Ελλάδα και το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή
Μ. Σχοινάς από Σέρρες

Δικαιώθηκε η ευρωπαική Ελλάδα και το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Για δικαίωση της ευρωπαϊκής Ελλάδας και του έργου του πρώην πρωθυπουργού και ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την αντιφώνηση στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Σερρών.

«Η σύνδεση της Ελλάδας με τη Δύση, από τη μετεμφυλιακή περίοδο, η ραγδαία ανάπτυξη των υποδομών της χώρας συνδέεται πλήρως με την ευρωπαϊκή της μοίρα», ανέφερε ο κ. Σχοινάς και σημείωσε πως αυτή η ευρωπαϊκή μοίρα «επισφραγίστηκε από τη σπουδαία μεταπολιτευτική κατάκτηση, την εμπέδωση της δημοκρατίας και τις κοινωνικές κατακτήσεις, τους κολοσσιαίους πόρους των 200 δισ. που δημιούργησαν υποδομές, τα συστήματα υγείας, που απογείωσαν την ύπαιθρο, που άνοιξαν τους ορίζοντες της εκπαίδευσης, του εμπορίου, των συναλλαγών στον κόσμο, δημιουργώντας πρωτοφανείς ευκαιρίες για τους πολίτες και κατοχύρωσε τα σύνορα μας ως απώτατα σύνορα της Ευρώπης απέναντι σε αβέβαιους και επικίνδυνους γείτονες».

«Ιστορική δικαίωση του έργου του Κωνσταντίνου Καραμανλή»

Επιπροσθέτως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή τονίζοντας ότι: «Η ιστορία δικαίωσε πανηγυρικά πια τον οραματιστή ηγέτη που πίστεψε, οργάνωσε και πέτυχε τον άθλο της ένταξης. Ακόμη και οι δυνάμεις που τότε εναντιώθηκαν στις επιλογές του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, σήμερα αναγνωρίζουν τη διορατικότητα και την ορθότητα των επιλογών του και μάλιστα - με ελάχιστες εξαιρέσεις - κατόρθωσαν να τις κατοχυρώσουν και να τις διευρύνουν».

Επιπλέον, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί γίνεται επίτιμος δημότης στις Σέρρες, τη γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και ιδιαίτερη πατρίδα του οπλαρχηγού της Επανάστασης του 1821 στη Μακεδονία, του Εμμανουήλ Παπά, καθώς ο Εμμανουήλ Παπάς έδρασε στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, τόπο καταγωγής του Μαργαρίτη Σχοινά και αποτελεί τη «γέφυρα» που ενώνει τις δύο περιοχές. Προσέθεσε, επίσης, πως λίγοι γνωρίζουν το γεγονός ότι η μητέρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή καταγόταν από τη Χαλκιδική και είναι κι αυτός ένας δεσμός ανάμεσα στις Σέρρες και τη Χαλκιδική.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπήρξε ο οραματιστής και θεμελιωτής της ευρωπαϊκής Ελλάδας, την οποία υπηρετεί εδώ και χρόνια από διάφορες θέσεις.

«Αστείρευτες οι δυνατότητες της "άλλης Ελλάδας" της περιφέρειας»

«Η ιστορική δικαίωση του έργου του Εθνάρχη έχει και μια άλλη ανάγνωση. Αποδεικνύει τις αστείρευτες δυνατότητες της "άλλης Ελλάδας", της Ελλάδας της περιφέρειας να προσφέρει εφεδρείες και ηγεσία που δυναμώνουν την χώρα, την πλουτίζουν και την ενισχύουν πέρα από το δυναμικό της Ελλάδας των Αθηνών», σημείωσε ο κ. Σχοινάς.

Ενδεικτικά είπε ότι «η Ελλάδα είναι σήμερα ο φάρος, που εκπέμπει το ευρωπαϊκό φως της μεταρρύθμισης, της δημοκρατίας» και σημείωσε: «Η Ελλάδα πρώτη ανοίγει την ευρωπαϊκή αγκαλιά στα Βαλκάνια, και να είστε σίγουροι ότι -ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα - θα είναι στην καρδιά της νέας ευρωπαϊκής σχέσης και συνύπαρξης που οικοδομείται, με την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στη ΝΑ Ευρώπη».

Οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο 9 δισ. ευρώ για την περιοχή

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπλήρωσε πως πρόσφατα, «ανακοινώσαμε το νέο Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για την περιοχή, ύψους 9 δισ. ευρώ, με στόχους αναπτυξιακούς, παράλληλα με τα δικά μας σχέδια ανάκαμψης της δίδυμης μετάβασης για την πράσινη συμφωνία και την ψηφιακή μετεξέλιξη των δομών και της αγοράς, για τις μεταφορές και τα logistics, την καθαρή ενέργεια, την εκπαίδευση, την υγεία, τον ιδιωτικό τομέα, τις υποδομές» και συνέχισε: «Η Ευρώπη πρωταγωνιστεί εντός και εκτός των συνόρων της και ένα σπουδαίο παράδειγμα είναι η γεωπολιτική, οικονομική και επενδυτική σημασία που δίνει στη γειτονιά μας».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», λέγοντας ότι αυτό καθιστά την Ελλάδα την 4η πιο ευνοημένη χώρα, αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της, με πόρους που ξεπερνούν το «πακέτο Μάρσαλ» που ανασυγκρότησε την Ελλάδα του '50 και του '60. «Ένα σχέδιο Made in Greece ή καλύτερα Mae in EU Greece, γραμμένο από εμάς και όχι από τρίτους. Μια μοναδική ευκαιρία για τόνωση της ανάπτυξης και εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας, διπλασιάζοντας σχεδόν το ετήσιο ποσό των δημοσίων επενδύσεων για τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκάθαρο μήνυμα αισιοδοξίας για το αύριο

Ταυτόχρονα από τις Σέρρες ο κ. Σχοινάς έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αισιοδοξίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έρχομαι σήμερα να ανταποκριθώ στην τιμή που μου κάνετε μ' ένα ξεκάθαρο μήνυμα αισιοδοξίας για το αύριο. Ειδικά για τις νέες γενιές που τόσο υπέφεραν από τις διαδοχικές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας και στις οποίες χρωστάμε ελπίδα και προοπτική. Ειδικά σε όσους αναγκάστηκαν να φύγουν στις δύσκολες στιγμές της κρίσης, αλλά και όσους απαιτούν τις ευκαιρίες που άλλωστε δικαιούνται. Για μια οικονομία που γεννάει δουλειές και που διευκολύνει όσους έχουν όραμα, ιδέες και ταλέντο. Για ένα κράτος ψηφιακό, δίκαιο, χωρίς ενδιάμεσους πάτρωνες, διαφθορά και διευκολύνσεις. Για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις με συνοχή για τους αδύναμους και σεβασμό στη διαφορετικότητα. Για παιδεία ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους, όχι μόνο σ' εκείνους που έχουν τα οικονομικά μέσα να προχωρήσουν».

Πόλη πρότυπο του ευρωπαϊκού μέλλοντος οι Σέρρες

Ειδικά για τις Σέρρες έκανε μια ιστορική αναδρομή και τόνισε πως είναι μητρόπολη της Μακεδονίας και αποτελεί σταθμό στη διαχρονική διαδρομή ολοκλήρωσης της νέας Ελλάδας, ενώ από την αρχαιότητα αποτέλεσε σταυροδρόμι, κέντρο πνευματικό και εμπορικό.

Ως ζωντανό παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε τη μεγαλοπρέπεια των ευρημάτων στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, που, όπως είπε, «μοιάζει σαν να χτίστηκε χθες, και φωτίζει από τα χώματα της Μακεδονίας την αιώνια λάμψη του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού μας που έφτασε στα πέρατα του κόσμου χάρις στα επιτεύγματα του μεγάλου στρατηλάτη Αλέξανδρου».

Ακόμα ο κ. Σχοινάς επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο της ευρύτερης περιοχής στη διάδοση του Χριστιανισμού και το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου από την Εγνατία Οδό κατά τη ρωμαϊκή εποχή και τα σπουδαία βυζαντινά μνημεία, όπως την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου.

Σχετικά μάλιστα με το μέλλον των Σερρών, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως η πόλη μπορεί να γίνει το πρότυπο του ευρωπαϊκού μέλλοντος που ονειρευόμαστε. «Με τις μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές σας, με τις δυναμικές επιχειρήσεις σας μερικές από τις οποίες ήδη ξεχωρίζουν ως εθνικοί πρωταθλητές, με τις φιλοδοξίες για τις νέες μορφές αρχαιολογικού, οικολογικού και θρησκευτικού τουρισμού που με τις κολοσσιαίες οικονομικές δυνατότητες και επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο που θα έχουμε στη διάθεση μας τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Δήλωσε, μάλιστα, πως στο εξής δεν θα είναι μόνο ένας καλός φίλος των Σερραίων στις Βρυξέλλες, αλλά και ένας συνδημότης και συνοδοιπόρος τους, αρωγός και συμπαραστάτης τους.

Σημειώνεται πως η τελετή αναγόρευσης του έγινε στην αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου και στην προσφώνηση ο δήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσάφης είπε ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι «ένας Μακεδόνας που μας κάνει υπερήφανους υπηρετώντας ως Επίτροπος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, βαθιά Έλληνας και ταυτόχρονα φανατικά Ευρωπαίος».

Ο δήμαρχος πρόσφερε στον κ. Σχοινά το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου και το Χρυσό Κλειδί της πόλης.

Στην τελετή παρέστη υπόψιν και η δήμαρχος Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Αναστασία Χαλκιά, καθώς αύριο θα πραγματοποιηθεί η τελετή αδελφοποίησης των Σερρών με την Κασσάνδρα.

Υπογραμμίζεται ότι με το που έφτασε στις Σέρρες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μετέβη στο δημαρχείο, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αλέξανδρο Χρυσάφη, παρουσία του βουλευτή της ΝΔ Θεόφιλου Λεονταρίδη και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλη Κατριτζόγλου.

Στη συζήτηση που είχαν, ο δήμαρχος είπε ότι πάει καλά το πρόγραμμα του εμβολιασμού στην πόλη και εξέφρασε την ελπίδα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση το καλοκαίρι και να ακολουθήσει η απελευθέρωση από την πανδημία.

«Πάμε καλά, δεν ξέρουμε, όμως, φοβόμαστε τις μεταλλάξεις των μεταλλάξεων, έχουμε περισσότερα όπλα στη διάθεση μας», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Αμέσως μετά ο κ. Σχοινάς, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο, περπάτησε μέχρι το Επισκοπείο, χαιρετώντας πολίτες στη διάρκεια της διαδρομής.

Στο Επισκοπείο συναντήθηκε με τον μητροπολίτη Θεολόγο. Ο κ. Σχοινάς του είπε ότι έχει το πιο ανθρωποκεντρικό χαρτοφυλάκιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πως ο ίδιος ως Μακεδόνας Επίτροπος δεν περιορίζεται μόνο στις Βρυξέλλες, αλλά βγαίνει στην κοινωνία.

Εν συνεχεία επισκέφθηκε το Διοικητήριο, όπου συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο και δήλωσε συγκινημένος για την παρουσία του στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τις μορφές του Εμμανουήλ Παπά και του Κωνσταντίνου Καραμανλή.