Δικαίωση για τον ισραηλινό επιχειρηματία Beny Steinmetz - Καταρρέει η σκευωρία σε βάρος του

Δικαίωση για τον ισραηλινό επιχειρηματία Beny Steinmetz - Καταρρέει η σκευωρία σε βάρος του

Στην απόρριψη του αιτήματος των Ρουμανικών αρχών για έκδοση του Beny Steinmetz προχώρησε με σημερινή του απόφαση, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, επικυρώνοντας, έτσι, το δικαίωμα του να κυκλοφορεί ελεύθερα σε όλο τον κόσμο. Δύο οι λόγοι στους οποίους στηρίχθηκε η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών:

  1. Στο γεγονός ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του επιχειρηματία σε δίκαιη δίκη στη Ρουμανία,
  2. Στον υπαρκτό κίνδυνο να υποστεί διακριτική, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, αν εκδοθεί.

Στην ουσία, η δικαστική απόφαση επιβεβαιώνει την απόφαση της Ιντερπόλ κατά της Ρουμανίας, σύμφωνα με την οποία εντοπίστηκαν πολλές παραβιάσεις του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη, καθώς και ότι η δίωξή του είχε πολιτικά κίνητρα.

Η ετυμηγορία του Συμβουλίου Εφετών, η οποία δικαιώνει πλήρως τον Beny Steinmetz, αποτελεί ταυτόχρονα και νίκη του Κράτους Δικαίου και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη Ρουμανία, για την οποία υπάρχει πληθώρα καταγγελιών πως επιχειρεί να κρατά τη Δικαιοσύνη δέσμια πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Αναδεικνύει τη στάση της ελληνικής δικαιοσύνης που σέβεται το αξιακό και νομικό σύστημα της ΕΕ σε αντιδιαστολή με το σημαντικό έλλειμμα ανεξαρτησίας της ρουμανικής, που όπως έχει συχνά καταγγελθεί στα ευρωπαϊκά όργανα, συχνά μετέρχεται αμφίβολες πρακτικές.

Στην ουσία, η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας έρχεται σε συνέχεια των αποκαλύψεων της άδικης δίωξης που έχει υποστεί ο Beny Steinmetz, όχι μόνο στη Ρουμανία αλλά διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας. Σημειώνεται πως τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία VALE, απέσυρε την αγωγή ύψους 1,2 δισ. δολαρίων που είχε καταθέσει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου εναντίον του Beny Steinmetz, υπό τον φόβο της αποκάλυψης στοιχείων που επιβεβαιώνουν τις θέσεις του Ισραηλινού επιχειρηματία.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, ο Beny Steinmetz δήλωσε: «Η σημασία αυτής της απόφασης ξεπερνά κατά πολύ την προσωπική μου δικαίωση. Είναι μια ηχηρή, ξεκάθαρη απάντηση της Ελλάδος ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. απέναντι στις πρακτικές των καθοδηγούμενων, πολιτικά υποκινούμενων διώξεων, στην παραβίαση των αρχών του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η σκευωρία που έχει στηθεί εναντίον μου ξεκίνησε ήδη να καταρρέει. H αλήθεια σύντομα θα λάμψει οριστικά. Είμαι ευγνώμων για την ελληνική Δικαιοσύνη».