Δίκαιη αντιμετώπιση της Ελλάδας από την Frontex ζήτησε ο Π. Κουρουμπλής

Δίκαιη αντιμετώπιση της Ελλάδας από την Frontex ζήτησε ο Π. Κουρουμπλής

Στην ανάγκη ενίσχυσης από την Frontex, της χρηματοδοτότησης των ελληνικών επιχειρησιακών μέσων του Λιμενικού, που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου, αλλά και της συμμετοχής Ελλήνων σε θέσεις ευθύνης του οργανισμού, αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής.

Ο υπουργός είπε ότι τα συγκεκριμένα θέματα, αλλά και αυτό που αφορά επίσης στην αναγκαιότητα συνέχισης της χρηματοδότησης οδοιπορικών εξόδων του λιμενικού, και της χορήγησης ενός πάγιου επιδόματος από τη frontex σε όλα τα στελέχη που υπηρετούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τέθηκαν στη συνάντηση που είχε στη Βαρσοβία, με τον εκτελεστικό διευθυντή της frontex, Φαμπρίς Λεγκερί.

Η Frontex, είπε ο κ. Κουρουμπλής, έχει 44 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό και μόλις 7 εκατ. εξ αυτών στηρίζουν την συντήρηση των ελληνικών σκαφών που ανέρχονται σε 50, ενώ όλες οι άλλες δυνάμεις μαζί συμμετέχουν με μόλις 20 σκάφη και αξιοποιούν το υπόλοιπο (37 εκατ. ευρώ) του προϋπολογισμού.

Θέλουμε, πρόσθεσε, μια δίκαιη αντιμετώπιση.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης, στη μετάβαση του ναυτιλιακού κλάδου στα νέα καύσιμα μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο που θα ισχύσουν από το 2020. Είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στην πόλη Στσέτσιν της Πολωνίας με υπουργούς Ναυτιλίας διαφόρων χωρών σε εκδήλωση για τα 70 χρόνια του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Ο Κουρουμπλής, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης επάρκειας πετρελαίου με την ανωτέρω περιεκτικότητα, ενώ ζήτησε να διασφαλιστεί η σωστή και ασφαλής χρήση του προϊόντος αυτού για τη λειτουργία των μηχανών των πλοίων.

Ζήτησε επίσης σωστή προετοιμασία και στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών.

Ο κ. Κουρουμπλής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων, τόνισε ότι είναι τραγικό στην εποχή που ζούμε, να προκύπτουν συνεπεία πολέμων και θρησκευτικών φανατισμών, καταστάσεις που ευτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Είπε ότι η ελληνική κοινωνία, με όσα προβλήματα κι αν την ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια, έδειξε ότι διαθέτει πελώρια αποθέματα ιαματικών κοιτασμάτων, με τα οποία περιέβαλε όλους αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους και έσωσε την αξιοπρέπεια, όχι μόνον της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι η Ελλάδα συζητεί και παλεύει επί χρόνια τη ρύθμιση του χρέους και της εξόδου από τα μνημόνια, προσθέτοντας ότι σε αυτό πλαίσιο ο Πάνος Καμένος λειτούργησε με πολιτική εντιμότητα.

Θα μπορούσε να υποκύψει στον πειρασμό, φοβούμενος ίσως και τις συνέπειες που θα μπορούσε να είχε το κόμμα του. Η στάση του δείχνει έναν άνθρωπο που έχει μέσα του το στοιχείο της ευθύνης απέναντι στην πατρίδα, πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Η συνεργασία που έχουμε με τους ΑΝΕΛ είναι μια έντιμη συνεργασία που στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: Ο ένας είναι αυτό που θα αποφασιστεί αύριο, η έξοδος δηλαδή της χώρας από τα μνημόνια και η διευθέτηση του χρέους. Ο δεύτερος πυλώνας, που μάλλον «καίει» πολύ περισσότερο αυτούς που έκαναν την πρόταση δυσπιστίας, είναι να σταματήσει η διαφθορά και η διαπλοκή στη χώρα» τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ