Διευθυντής FBI: Στόχος της Ρωσίας να μην εκλεγεί ο Μπάιντεν

Διευθυντής FBI: Στόχος της Ρωσίας να μην εκλεγεί ο Μπάιντεν

Η Ρωσία προσπαθεί να εκτροχιάσει την προεκλογική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν υποστήριξε σε κατάθεση του στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι. 

«Η Ρωσία συνεχίζει να αποπειράται να επηρεάσει τις εκλογές μας, κυρίως μέσω αυτού που αποκαλούμε κακοήθη ξένη επιρροή», υπογράμμισε, ο Ρέι ενώπιον της επιτροπής πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον διευθυντή του FBI, πλην της Ρωσίας, και η Κίνα προσπαθεί να παρέμβει στην προεκλογική εκστρατεία, κυρίως μέσω της διασποράς παραπληροφόρησης.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μέρες αφότου έγινε γνωστό ότι Ρώσοι χάκερ έθεσαν στο στόχαστρο τους την SKDKnickerbocker μια εταιρεία στρατηγικής εκστρατείας και επικοινωνιών που συνεργάζεται με τον Τζο Μπάιντεν και άλλους εξέχοντες Δημοκρατικούς, τους τελευταίους δύο μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι με αφορμή τις παρεμβάσεις της Ρωσίας, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ένα από τα άτομα που προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών είναι ο Άντρι Ντερκάτς, μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, στον οποίο είχε αναφερθεί ο Γουίλιαμ Ιβάνινα, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντικατασκοπίας και Ασφάλειας, τον περασμένο μήνα σε έκθεση του. Ο Ιβάνινα τόνισε ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί πολλούς μοχλούς κατά κύριο λόγο για να δυσφημίσει τον πρώην αντιπρόεδρο Μπάιντεν» και «παράγοντες που συνδέονται με το Κρεμλίνο προσπαθούν να στηρίξουν την υποψηφιότητα του προέδρου Τραμπ στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και τη ρωσική τηλεόραση». 

Το Υπουργείο Οικονομικών σημείωσε ότι ο Ντερκάτς προστέθηκε στη λίστα των κυρώσεων αφού μετείχε στην προσπάθεια παραπληροφόρησης κατά Αμερικανών αξιωματούχων και την προώθηση των ρωσικών συμφερόντων. Επιπρόσθετα, κυρώσεις επιβλήθηκαν σε τρεις Ρώσους πολίτες με έδρα την Αγία Πετρούπολη οι οποίοι σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών εργάζονται για μια υπηρεσία που εξειδικεύεται στις κυβερνοεπίθεσεις.

Στα μέσα Αυγούστου άλλωστε, έκθεση της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας κατέληξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την παραβίαση ηλεκτρονικών λογαριασμών του Δημοκρατικού Κόμματος το 2016 με στόχο να βλάψει την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.

Σημειώνεται ότι η ανάμειξη του Ντόναλντ Τραμπ και οι υποψίες περί αθέμιτης σύμπραξης με τη Ρωσία για να ηττηθεί η υποψήφια των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2016, η Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργός Εξωτερικών, οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών και σε καταδίκες στενών συνεργατών του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

John McDonnell/The Washington Post via AP