7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Διευθετήθηκε η «κρίση Οικοπέδου 18» με Κάιρο - «Πόρτα» από Αίγυπτο σε Άγκυρα

Διευθετήθηκε η «κρίση Οικοπέδου 18» με Κάιρο - «Πόρτα» από Αίγυπτο σε Άγκυρα

Με τη δημοσίευση χθες το βράδυ του νέου διορθωμένου χάρτη της προκήρυξης των Οικοπέδων για ερευνά υδρογονανθράκων από την κρατική αιγυπτιακή εταιρία EGAS διευθετήθηκε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί ώστε να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις και στρεβλή εικόνα για τις οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο 

Η προβληματική χάραξη του Οικοπέδου 18 που έδειχνε να ακολουθεί τη μέση γραμμή μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου προκάλεσε την κινητοποίηση της Αθήνας και έτσι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Σισι και την εσπευσμένη μετάβαση του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στο Κάιρο και τις συνομιλίες που είχε με τον Σ. Σούκρι, το θέμα διευθετήθηκε με τη χάραξη εκ νέου του Οικοπέδου, ώστε να σταματά στον 28ο μεσημβρινό και να μην εκτείνεται ανατολικά όπως προέβλεπα η αρχική χάραξη. Έτσι το Οικόπεδο αυτό θα ορίζεται απολύτως από την οριοθετική γραμμή της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας του Αυγούστου 2020 και αποτελεί μια ισχυρή απάντηση και στις αιτιάσεις της Τουρκίας

Ο κ. Δένδιας είχε χαρακτηρίσει το θέμα τεχνικό και είχε δηλώσει ότι μετά τις αναρτήσεις των Αιγυπτίων, το θέμα θεωρείται λήξαν.

Είναι γνωστό ότι οι κρατικές  Πετρελαϊκές Εταιρίες και τα Υπουργεία Ενέργειας  (υπάρχει αντίστοιχη ελληνική... εμπειρία)και οι γραφειοκρατίες των υπουργείων ορισμένες φορές σε περιπτώσεις διαγωνισμών για έρευνες κάνουν  βήματα παραπάνω για τη διεύρυνση των υπό αδειοδότηση ερευνών σε περιοχές που είναι αμφισβητούμενες ή μη οριοθετημένες.

Με τη νέα χάραξη, το οικόπεδο 18 σταματά στον 28ο Μεσημβρινό, ο οποίος αποτελεί και το όριο της ελληνοαιγυπτιακής οριοθέτησης

Βεβαίως με την τελευταία εξέλιξη τηρείται και η διεθνής νομιμότητα, καθώς η περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού ήταν περιοχή μη οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας όπου πρακτικά θα ήταν προβληματικό και για τις ξένες εταιρίες να διεκδικήσουν άδεια ερευνών εφόσον υπήρχαν βάσιμες  και νόμιμες βλέψεις  άλλων χωρών στη συγκεκριμένη  περιοχή. Και πάντως επιβεβαιώνεται η ορθότητα της επιλογής, παρά το σημαντικό ρίσκο για τον ΥΠΕΞ Ν. Δενδια, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης, για σύναψη έστω και μερικής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Μια συμφωνία την οποία εμπράκτως έδειξε ότι σέβεται και τηρεί η αιγυπτιακή πλευρά παρά τις αντιδράσεις και την εναντίωση της Άγκυρας στην  Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία.

Η μίνι αυτή κρίση και η θετική κατάληξή της είχε και ένα παράπλευρο «όφελος». Η βουλιμική διάθεση της Τουρκίας, όπως εκδηλώθηκε τις τελευταίες ημέρες με το πιεστικό αίτημα σχεδόν παρακλητικό για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση της υποτιθέμενης υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δυο χωρών, προσέκρουσε σε μια ισχυρή στάση της αιγυπτιακής πλευράς, η οποία κάνει στρατηγική επιλογή  προτιμώντας να αφήσει παγωμένες προς το παρόν τις όποιες αξιώσεις της στην υφαλοκρηπίδα, ανατολικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι την Αιγυπτιο-Κυπριακη οριοθέτηση, προκειμένου να προστατεύσει ένα νέο διευρυμένο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας που έχει κτισθεί τα τελευταία χρόνια: των Τριμερών Συνεργασιών, του East Med Gas Forum, του «Φιλία Φόρουμ», της εμβάθυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, τα Εμιράτα και τη Σ. Αραβία, και κυρίως με τη στερεή σχέση με την Κύπρο και την Ελλάδα, όπου όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών του Γ. Παπανδρέου, του Α.Σαμαρά, του Αλ. Τσίπρα και η νυν κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη έχουν δείξει σταθερή προσήλωση στη στήριξη του Καΐρου και της στρατηγικού χαρακτήρα σχέσης των δυο χωρών.

Η Αίγυπτος ήδη από τις 23 Δεκεμβρίου 2019 έχει δηλώσει με Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ είχε δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει το τουρκολυβικό Μνημόνιο και το θεωρεί άκυρο που δεν παράγει νομικά αποτελέσματα. Ενώ και με την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία είχε δεσμευθεί ότι για  οποιεσδήποτε συνομιλίες με τρίτη χώρα θα πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση και διαβούλευση με την Ελλάδα.

Η τουρκική ηγεσία θεώρησε ότι θα μπορούσε να δελεάσει την αιγυπτιακή πλευρά, ώστε να λειτουργήσει τυχοδιωκτικά και αφού έχει εξασφαλίσει τη μερική Συμφωνία με την Ελλάδα που ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις της Αιγύπτιοι σε ό,τι αφορά τη μειωμένη επήρεια των νησιών, θα «πούλαγε» οριστικά την Ελλάδα και θα προχωρούσε σε οριοθέτηση με την Τουρκία στο υπόλοιπο τμήμα, εκεί που προκύπτει θέμα Καστελόριζου.

Όμως ακόμη και σε αυτή την περιοχή το Κάιρο δεν είναι υποχρεωτικό να στραφεί στην Τουρκία προκειμένου να έχει πρόσθετα οφέλη στην οριοθέτηση, καθώς και σε μελλοντική διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού η Αίγυπτος θα ζητήσει να γίνει στα πρότυπα της υπάρχουσας μερικής οριοθέτησης, με μειωμένη επήρεια νησιών. Η οποία όμως και πάλι, παρά τις απώλειες για την  Ελλάδα, θα έμπαινε σφήνα στις τουρκικές επιδιώξεις.