7ος χρόνος, ημέρα 2054η
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

Διευκρινίσεις εκ μέρους της ΕΕ για το νέο γ.γ. του J. C. Juncker ζήτησε η An. Merkel

Διευκρινίσεις εκ μέρους της ΕΕ για το νέο γ.γ. του J. C. Juncker ζήτησε η An. Merkel

Την ανάγκη να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το διορισμό του νέου γενικού γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Martin Selmayr, υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron.

Η κ. Merkel ανέφερε ότι το γεγονός ότι ο Selmayr είναι Γερμανός, δεν σημαίνει ότι ήταν αίτημα της Γερμανίας. Πρόσθεσε ότι η ίδια εκτιμά τη δουλειά του Martin Selmayr, αλλά θα πρέπει να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα σχετικά με το διορισμό του.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εmmanuel Macron ανέφερε ότι η Γαλλία επιμένει ότι πρέπει να διατηρείται «καλή» γεωγραφική ισορροπία, μεταξύ των κρατών-μελών, όσον αφορά το διορισμό των υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΕ. Ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να ακολουθηθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες, σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ξεκινήσει εξεταστική επιτροπή σχετικά με το διορισμό του M. Selmayr, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί με διαφάνεια.

Εξάλλου, όταν ρωτήθηκε σχετικά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα από τις Βρυξέλλες, απάντησε ότι μόνο ο ίδιος έχει τη δικαιοδοσία να διώξει τον Martin Selmayr.

Ερωτηθείς αν σε περίπτωση που ο Selmayr εξωθηθεί σε παραίτηση, θα παραιτηθεί και ο ίδιος, όπως διέρρευσε από τη χθεσινή Σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, ο Jean Claude Juncker απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP/Olivier Matthys