Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Τι θα γίνει και πού

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Τι θα γίνει και πού

Μια από τις καλύτερες μέρες των μουσείων είναι η σημερινή Διεθνής Ημέρα τους, που γιορτάζεται όπως κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου (σήμερα). Τα μουσεία υποδέχονται το κοινό χωρίς εισιτήριο, και σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στην ανάδειξή τους καθώς και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 είναι «Η Δύναμη των Μουσείων». Παράλληλα, το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) επέλεξε τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης - MOMus, ως τιμώμενο φορέα για το 2022, εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα πολιτιστικό έργο που επιτελεί, καθώς και τη δυναμική παρουσία του στον εικαστικό χώρο.

Στην Αθήνα, εξαιρετικά προγράμματα έχουν καταρτίσει όλα τα μεγάλα μουσεία, το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Μουσείο Ακρόπολης, το Μπενάκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, κ.α. Ο Δήμος της πρωτεύουσας έχει προγραμματίσει τις δικές του εκδηλώσεις για την ερχόμενη Κυριακή.

Ο φετινός εορτασμός επικεντρώνεται στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα: Βιωσιμότητα - Καινοτομία - νέες τεχνολογίες – προσβασιμότητα- Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Σήμερα και αύριο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα παρέχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνοδευόμενο από εργαστήριο σε ομάδα προσφύγων, εκπαιδευτικές διαδικτυακές δράσεις για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεματικές περιηγήσεις στο μουσείο και ψηφιακές εικονικές περιηγήσεις για εμποδιζόμενα κινητικά άτομα ή άτομα με προβλήματα ακοής.

Αναλυτικότερα θα πραγματοποιηθούν:

Α) Θεματικές περιηγήσεις στις αίθουσες των Προϊστορικών Συλλογών του μουσείου από αρχαιολόγους του μουσείου:

1) Σήμερα και ώρα 12:00-12:45 με θέμα «Μυστικά ομορφιάς της Μυκηναίας» και

2) Αύριο και ώρα 12:00-12:45 με θέμα «Θεοί και δαίμονες. Μια ματιά στη μυκηναϊκή θρησκεία»

Β) Εκπαιδευτική δράση για μαθητές:

Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Τα αρχαία παιχνίδια» σε ομάδα προσφύγων μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από αρχαιολόγους του μουσείου και θα περιλαμβάνει και εικαστικό εργαστήριο.

Για τη συμμετοχή στις θεματικές περιηγήσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του Μουσείου, 213 214 4889 και 213 214 4856.
Σήμερα: ελεύθερη είσοδος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας
Αύριο: ελεύθερη είσοδος στους επισκέπτες που θα συμμετάσχουν στις δράσεις

Μουσείο Ακρόπολης

Το μουσείο θα είναι σήμερα ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο. Θα προσφέρει στους ενήλικους επισκέπτες του δύο νέες παρουσιάσεις με θέμα «Κρυφές ιστορίες διασποράς» και «Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης. Νέες διαδραστικές εφαρμογές», ενώ θα διαθέτει για τις οικογένειες το νέο έντυπο «Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού».

«Κρυφές ιστορίες διασποράς»: Είναι παγκόσμια γνωστό ότι σχεδόν τα μισά γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, αποτέλεσμα της λεηλασίας του μνημείου από τα συνεργεία του Thomas Bruce, λόρδου του Elgin, στις αρχές του 19ου αιώνα. Υπάρχουν, ωστόσο, και μικρότερα θραύσματα αλλά και άλλες αρχαιότητες της Ακρόπολης που σήμερα είναι διασκορπισμένες σε διάφορα ευρωπαϊκά μουσεία. Πώς, όμως, βρέθηκαν εκεί, ποιες ήταν οι περιπέτειές τους και ποιοι πρωταγωνίστησαν σε αυτές; Οι αρχαιολόγοι του μουσείου δίνουν τις απαντήσεις και σας καλούν να ανακαλύψετε μαζί τους τις όχι και τόσο γνωστές ιστορίες διασποράς μερικών από τα πιο σημαντικά έργα της Ακρόπολης.

Αγγλικά: 12:00 & 14:00
Ελληνικά: 17:00 & 18:00

Συμμετοχή: Εγγραφές στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου. Έως 30 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η παρουσίαση θα συνεχιστεί κάθε Κυριακή από 22/5 μέχρι 18/12 (11:00 στα αγγλικά και 13:00 στα ελληνικά).

Οικογενειακό έντυπο «Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού»: Δωρεάν διάθεση του εντύπου «Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού» για παιδιά και οικογένειες. Οι μικροί επισκέπτες ανεβαίνουν στον 3ο όροφο του μουσείου, στην Αίθουσα του Παρθενώνα. Εκεί τους περιμένουν τα πιο διάσημα, ίσως, γλυπτά του κόσμου.

Όμως όχι όλα… Ένα μέρος τους βρίσκεται αλλού… Το πού, το πότε, το πώς και το γιατί θα το ανακαλύψουν μέσα από τις περιπέτειες έξι διάσημων γλυπτών, που περιέχονται στο έντυπο. Στο τέλος τα παιδιά περιγράφουν με ζωγραφιές και λέξεις τα αισθήματα που τους γεννά ο χωρισμός των γλυπτών στις ειδικές σελίδες του εντύπου και τις αφήνουν στο μουσείο. Το έντυπο θα διατίθεται στο Γραφείο Πληροφοριών, στο ισόγειο του μουσείου και το επόμενο διάστημα. Στον ίδιο χώρο τα παιδιά αφήνουν και τις σελίδες με τα συναισθήματά τους, μετά την ολοκλήρωση της εξερεύνησής τους.

Παρουσίαση με θέμα «Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης. Νέες διαδραστικές εφαρμογές»: Στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης» το μουσείο ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, σειρά διαδραστικών εφαρμογών εγκατεστημένων σε οθόνες αφής, που ωστόσο παραμένουν ανενεργές εξαιτίας των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Όμως, σήμερα οι οθόνες ανοίγουν για τρεις ώρες και οι αρχαιολόγοι θα είναι εκεί για να παρουσιάσουν, για πρώτη φορά, καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές, που αναδεικνύουν τις πολύπλευρες πτυχές των εκθεμάτων του μουσείου, προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους εκθεσιακούς του χώρους και δημιουργούν έναν νέο, συναρπαστικό κόσμο για μικρούς και μεγάλους.

Ώρες: 11:00 - 14:00 

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Σταδίου 13, Πλατεία Κολοκοτρώνη, 210 3237617) συμμετέχει επίσης στις εορταστικές εκδηλώσεις με μια εκπαιδευτική δράση για άτομα με προβλήματα μνήμης, στις 21/5. Πέρα από την ξενάγηση στην έκθεση «Επαναcyσταση ’21», όπου οι συμμετέχοντες, μέσα από επιλεγμένα εκθέματα, θα γνωρίσουν σημαντικές μορφές της Επανάστασης, θα πραγματοποιηθούν κατασκευές με χειροτεχνίες εμπνευσμένες από τη συλλογή του μουσείου.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Σήμερα, η είσοδος θα είναι δωρεάν όλη την ημέρα και το μουσείο θα είναι ανοιχτό έως τις 22:00 για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Θα γίνουν ξεναγήσεις για το κοινό στην έκθεση της συλλογής από τους επιμελητές του ΕΜΣΤ Δάφνη Βιτάλη, Τίνα Πανδή και Σταμάτη Σχιζάκη
Ώρες ξεναγήσεων: 12:00, 14:00, 16:00
Ελεύθερη συμμετοχή με σειρά προτεραιότητας (έως 20 άτομα/ξενάγηση). Κάθε ξενάγηση διαρκεί περίπου 60’.

DJ set στο καφέ από το πρωί
Η μουσική θα συνομιλήσει θεματικά με τα εκθέματα του ΕΜΣΤ και η εμπειρία της επίσκεψης στον χώρο του μουσείου θα εμπλουτιστεί με ένα DJ set διάρκειας 12 ωρών αφιερωμένο ειδικά στη γιορτή της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Aπό ambient, new wave, electro ηχους έως leftfield, experimental και παραδοσιακή μουσική θα εναλλάσσονται σε ένα απρόβλεπτο ηχητικό κολάζ μουσικών εκπλήξεων από διαφορετικούς DJ.

Πρόγραμμα προβολών
Βίλες και καταλήψεις. Ματιές στην καλλιτεχνική κοινότητα

Αίθουσα Ομιλιών & Προβολών
Ώρες προβολών: 14:00, 18:00 και 20:00
Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης

Το πρόγραμμα προβολών «Βίλες και καταλήψεις. Ματιές στην καλλιτεχνική κοινότητα» επιχειρεί να αναδείξει διαφορετικές –και ίσως και ασύμβατες - πτυχές της καλλιτεχνικής δημιουργίας, κατά τη διάρκεια της γεμάτης αντιθέσεις δεκαετίας του 1980 στην Ελλάδα, μέσα από την παρουσίαση δύο οπτικοακουστικών έργων:

Το φιλμ «Griekenland alles inbegrepen [Greece all inclusive]», 1982, του σημαντικού Βέλγου σκηνοθέτη και καλλιτέχνη Τζεφ Κορνέλις, μεταφέρει την καλλιτεχνική ατμόσφαιρα της εποχής στην Ελλάδα, μέσα από μία καταγραφή του πεδίου και των πρωταγωνιστών του. Μεταξύ αυτών που εμφανίζονται στο βίντεο είναι οι Μανώλης Αναγνωστάκης, Θανάσης Τότσικας, Ίωνας Βορρές, Νίκος Κεσσανλής, Γιώργος Λάππας, Γιάννης Τσαρούχης, Μαριλένα Λιακοπούλου, Νίκος Χουλιαράς και Αλέξανδρος Ιόλας. (διάρκεια: 65΄)

Το δεύτερο φιλμ, με τίτλο «Το κτίριο των καλλιτεχνών: η εμπειρία της κατάληψης της Γ’ Σεπτεμβρίου 43», 1991, του σκηνοθέτη και συγγραφέα Μπάμπη Πλαϊτάκη, αποτυπώνει την ατμόσφαιρα της ιστορικής κατάληψης του νεοκλασικού κτιρίου της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου από φοιτητές της ΑΣΚΤ. Στο φιλμ εναλλάσσονται αποσπάσματα της παράστασης της Ομάδας Εδάφους «Το τραγούδι του Νάρκισσου και της Ηχούς», που πρωτοπαρουσιάστηκε στην κατάληψη, με συνεντεύξεις των ενοίκων του κτιρίου. (διάρκεια: 30΄)

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (έως 70 άτομα/ προβολή). Συνολική διάρκεια προβολής: 100΄.
Εκδηλώσεις θα γίνουν και το Σάββατο

Μουσείο Μπενάκη

Στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη και στην Πινακοθήκη Γκίκα, θα υπάρχει σήμερα ελεύθερη είσοδος για τις μόνιμες και τις περιοδικές εκθέσεις. Επίσης, θα διεξαχθεί το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Μουσείο και Τάξη σε ζωντανή σύνδεση!» Το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη θα προσφέρει για πρώτη φορά σε απομακρυσμένα σχολεία της ελληνικής περιφέρειας ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για ζωντανή σύνδεση.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι μαθητές μιας σχολικής τάξης θα έχουν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στη Νεοελληνική Συλλογή. Ακολουθώντας μία επιλεγμένη διαδρομή, τα παιδιά θα γνωρίσουν την καθημερινή ζωή των περασμένων αιώνων σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, θα παρατηρήσουν τα αντικείμενα, θα εκφράσουν απορίες, θα μοιραστούν με τους ανθρώπους του μουσείου εντυπώσεις και συναισθήματα.

MOMus

Το MOMus, ως τιμώμενος φορέας από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM για το 2022, γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων από τις 17 έως τις 22 Μαΐου.

Ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης είναι ο τιμώμενος φορέας για το 2022 από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM, ως μια κίνηση αναγνώρισης του έργου όλων των μουσείων/τμημάτων που απαρτίζουν τον μεγαλύτερο μουσειακό οργανισμό στην χώρα από το 2018, έτος ίδρυσής του, αποτυπώνοντας το φετινό θέμα που είναι «Η δύναμη των μουσείων».

Οι έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης, της γόνιμης συνύπαρξης της ψηφιακής συνθήκης με την προσβασιμότητα στο πολιτιστικό αγαθό, και της ενδυνάμωσης των κοινωνικών δεσμών μέσα από την εκπαίδευση, που θέτει φέτος ως ζητούμενα και πυλώνες ανάπτυξης το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ICOM, αποτελούν εν πολλοίς ιδρυτικούς στόχους του στρατηγικού σχεδιασμού του MOMus, γύρω από τους οποίους γίνεται προσπάθεια να συνδεθούν όλες οι δραστηριότητες, όλων των μουσείων /τμημάτων του Οργανισμού, τα τελευταία σχεδόν τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, με βασικό άξονα την ίδια την κοινωνία.

Με βάση τις ίδιες έννοιες οργανώθηκε από τα στελέχη του MOMus ένα εορταστικό-πανηγυρικό πρόγραμμα δράσεων, από χθες έως και την Κυριακή 22 Μαΐου, το οποίο περιλαμβάνει δωρεάν είσοδο στις 18 και 21 Μαΐου σε όλους τους χώρους του, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ξεναγήσεις σε όλες τις τρέχουσες εκθέσεις, εργαστήρια για ενήλικες, παιδιά, εφήβους και οικογενειακό κοινό, δημόσιες παρουσιάσεις καλλιτεχνικών εργασιών, κινηματογραφικών ταινιών, και καινοτόμων ψηφιακών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μουσική και συναντήσεις.

Η κεντρική εκδήλωση του εορταστικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαΐου, στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη.