Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης για Μόρια: 1 στους 3 μετανάστες έχει προσπαθήσει να αυτοκτονήσει

Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης για Μόρια: 1 στους 3 μετανάστες έχει προσπαθήσει να αυτοκτονήσει

Για τεράστια κρίση σε επίπεδο ψυχικής υγείας στον καταυλισμό της Μόριας, όπου το 30% των μεταναστών που βρίσκονται εκεί έχει προσπαθήσει να αυτοκτονήσει, κάνει λόγο σε έκθεσή της η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης IRC, αυξάνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση η οποία έχει δεσμευθεί έως το τέλος του μήνα να μεταφέρει 2.000 άτομα. 

Σύμφωνα με την έκθεση της IRC, οι αιτούντες άσυλο στη Μόρια, οι περισσότεροι εκ των οποίων έρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, βρίσκονται υπό «τεράστια ψυχική πίεση». 

Επικαλούμενη μαρτυρίες ασθενών η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης αναφέρει ότι εκτός από το 30% των ανθρώπων που έχουν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν, περίπου το 60% το έχουν σκεφτεί. 

«Πολλές φορές προσπάθησα να αυτοκτονήσω», ανέφερε ο Αχμάντ, ένας 35χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών από το Ιράκ που έχασε τη γυναίκα του. «Ο μόνος λόγος που χαίρομαι που δεν το κατάφερα είναι επειδή έχω τα παιδιά μου».

Παράλληλα, όπως τονίζεται στην έκθεση, οι αιτούντες άσυλο ζουν σε συνθήκες που δεν ανταποκρίνονται στα υγειονομικά πρότυπα, με 84 άτομα να μοιράζονται ένα ντους και 72 να έχουν μια κοινή τουαλέτα.

Από την πλευρά της η διευθύντρια του IRC στην Ελλάδα, Τζάνα Φρέι, κάλεσε την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες για να διευκολύνει τους πρόσφυγες. «Χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που να διασφαλίζει ότι δεν θα δούμε ποτέ ξανά συνθήκες όπως αυτές στη Mόρια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως στη Μόρια πλέον φιλοξενούνται σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με τον αριθμό που μπορεί να φιλοξενήσει η πρώην στρατιωτική βάση. 

Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Βίτσας, τη Δευτέρα μεταξύ 10-20 Σεπτεμβρίου μετακινήθηκαν περίπου 900 άτομα, ενώ αυτή την εβδομάδα θα μεταφερθούν άλλα 1.000.