Διεθνής Διαφάνεια: Η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της

Διεθνής Διαφάνεια: Η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της
Eurokinissi

Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν θετικό αντίκτυπο στη θέση της χώρας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς που δημοσιεύει κάθε χρόνο η Διεθνής Διαφάνεια. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle (DW), η θέση της Ελλάδας έχει σταδιακά βελτιωθεί στον εν λόγω τομέα και αυτό, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, οφείλεται και στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει.  

Κάθε χρόνο, η Διεθνής Διαφάνεια δημοσιεύει τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς, CPI. Φέτος, οι εμπειρογνώμονες σε αυτόν τον τομέα επικέντρωσαν την προσοχή τους στη σχέση ανάμεσα στη διαφθορά και την υγειονομική κρίση. Όπως διαπιστώνει ο επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας, Ντάνιελ Έρικσον, υπάρχει σύνδεση της πανδημικής κρίσης με το επίπεδο διαφθοράς.

 Για τις διεφθαρμένες χώρες, η πανδημία είναι χρυσή ευκαιρία για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Πανδημία σημαίνει για όλους κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και μάλιστα χωρίς διακοπή. Εδώ και έναν χρόνο οι κυβερνήσεις διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην προμήθεια υγειονομικού υλικού, στις αγορές μασκών και εμβολίων, στην ψήφιση πακέτων στήριξης της οικονομίας και μοιράσματος κονδυλίων. «Δυστυχώς η πανδημία δεν είναι καλή εποχή για διεφθαρμένες κυβερνήσεις» σημειώνει ο Έρικσον. 

Θετική επίδραση των μεταρρυθμίσεων

Η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες ανήκει, στην έκθεση της οργάνωσης, στα θετικά παραδείγματα κρατών που βελτίωσαν σταδιακά τη θέση τους. Σε μια σκάλα μέτρησης από το μηδέν, που σημαίνει ότι μια χώρα θεωρείται απολύτως διεφθαρμένη, και εκατό, που θεωρείται απολύτως «καθαρή», η Ελλάδα από το 2012 έχει βελτιώσει τη θέση της. Σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς του 2020, συγκεντρώνει 50 μονάδες. Ένας από τους λόγους που εξηγούν τη βελτίωση, σύμφωνα με την έκθεση, είναι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν για να εξισορροπήσουν τα μέτρα λιτότητας.

«Έχουμε διαπιστώσει στο πέρασμα πολλών χρόνων που καταρτίζουμε το Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς ότι ορισμένες χώρες έκαναν προόδους, όπως η Ελλάδα, η Μυανμάρ, ο Ισημερινός» επισημαίνει ο Έρικσον. «Αλλά την ίδια ώρα έχουμε περιπτώσεις που πάνε προς την αντίθεtη κατεύθυνση, όπως ο Λίβανος, το Μαλάουι και η Βοσνία Ερζεγοβίνη. Όσο πιο δημοκρατική είναι μια κοινωνία, τόσο πιο ικανή είναι να πατάσσει τη διαφθορά. Διαπιστώνουμε επίσης ότι ορισμένες χώρες υπονομεύουν την ελευθερία γνώμης, δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό βλάπτει επίσης την ικανότητα πάταξης της διαφθοράς».