Διεθνής Αμνηστία: Θα αγωνιστούμε ενάντια στην προσπάθεια του προέδρου Trump να κλείσει τα σύνορα των Η.Π.Α.

Διεθνής Αμνηστία: Θα αγωνιστούμε ενάντια στην προσπάθεια του προέδρου Trump να κλείσει τα σύνορα των Η.Π.Α.

Τη θέση της Διεθνής Αμνηστίας ενάντια στην απόφαση του Donald Trump να χτίσει τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, εξέφρασε η Margaret Huang, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τις ΗΠΑ.

"Αυτό το τείχος στέλνει το λάθος μήνυμα, ότι δηλαδή πρέπει να φοβόμαστε και να παραγκωνίζουμε όλους όσοι έρχονται στις Η.Π.Α. από το εξωτερικό, ειδικά εκείνους με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική», δήλωσε.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump εξέδωσε μία σειρά εκτελεστικών διαταγμάτων σχετικά με τη μετανάστευση, τα οποία περιλάμβαναν την ανέγερση τείχους στα σύνορα των Η.Π.Α. με το Μεξικό και την ανοικοδόμηση περισσότερων κέντρων κράτησης. Τα διατάγματα αυτά «κόβουν» επίσης την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για τις πόλεις που παρέχουν καταφύγιο στους μετανάστες.

«Θα αγωνιστούμε ενάντια σε αυτήν την επικίνδυνη κίνηση με κάθε τρόπο. Αυτό το τείχος στέλνει το λάθος μήνυμα, ότι δηλαδή πρέπει να φοβόμαστε και να παραγκωνίζουμε όλους όσοι έρχονται στις Η.Π.Α. από το εξωτερικό, ειδικά εκείνους με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική», δήλωσε η Margaret Huang, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τις Η.Π.Α..

«Τα μέλη και υποστηρικτές μας θα απαιτήσουν από το Κογκρέσο να προστατέψει τους αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που διαφεύγουν της βίας στη Λατινική Αμερική. Δεν θα επιτρέψουμε στον πρόεδρο Donald Trump να δημιουργήσει καταυλισμούς κατά μήκος των συνόρων Η.Π.Α.-Μεξικού, σαν αυτούς που έχουν πλέον στηθεί στην Ελλάδα, την Αυστραλία και άλλες χώρες.

Η νομοθεσία και η πολιτική των πόλεων υποδοχής προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και, σε ένα βαθμό, διασφαλίζουν ότι οι κατάλληλες αρχές έχουν τα μέσα και την εξουσία να εκτελούν τα καθήκοντά τους. Οι τοπικές αρχές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή του νόμου, πρέπει να συνεργάζονται με τις κοινότητες των μεταναστών και των προσφύγων προκειμένου να προστατεύουν την ασφάλεια τους – όχι να λειτουργούν ως υπηρεσίες μετανάστευσης».

Όπως τονίζεται, η καμπάνια «I Welcome» της Διεθνούς Αμνηστίας προστατεύει τα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο καταγράφοντας τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται και ασκώντας πίεση στις κυβερνήσεις να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτήν την ανθρωπιστική κρίση. Συγκεκριμένα στις Η.Π.Α., η Διεθνής Αμνηστία εργάζεται για την προστασία της λειτουργίας των προγραμμάτων μετεγκατάστασης προσφύγων και για τη διασφάλιση της πρόσβασης προσφύγων και μεταναστών στο σύστημα ασύλου στα νότια σύνορα της χώρας, όπου η σκληρή πρακτική της αυτόματης κράτησης ανηλίκων που αναζητούν άσυλο και των μητέρων τους, καθώς και άλλες μέθοδοι και πρακτικές υπονομεύουν την ουσιαστική πρόσβασή τους σε προστασία.

Τέλος, μέσα στην εβδομάδα, ο πρόεδρος Trump φέρεται να σχεδιάζει την υπογραφή και έκδοση εκτελεστικών διαταγμάτων για τους πρόσφυγες, για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα ατόμων που καταφθάνουν σε αυτήν από μουσουλμανικές χώρες, καθώς και για ζητήματα που αφορούν στην εθνική ασφάλεια. Η Διεθνής Αμνηστία θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις παραπάνω εξελίξεις.