Διεθνής Αμνηστία: Να σταματήσει η Ευρώπη να παίζει με τις ανθρώπινες ζωές

Διεθνής Αμνηστία: Να σταματήσει η Ευρώπη να παίζει με τις ανθρώπινες ζωές

Έκκληση για δράση κάνει η Διεθνής Αμνηστία, καθώς όπως αναφέρει 629 άντρες, γυναίκες και παιδιά από το διασωστικό πλοίο Aquarius αφέθηκαν να πλέουν στην Κεντρική Μεσόγειο για δύο μέρες, επειδή η Ιταλία και η Μάλτα αρνήθηκαν να τους σώσουν.

Με μοναδική επιλογή να αποβιβαστούν στη Βαλένθια της Ισπανίας, η οποία βρίσκεται 1,300 χλμ. μακριά, oι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων έγκυες γυναίκες, παιδιά, τραυματισμένοι και ασθενείς, υπέφεραν στη θάλασσα σε άσχημες καιρικές συνθήκες και συνέχισαν αναίτια ένα μακρύ ταξίδι για να φτάσουν σε έναν ασφαλή προορισμό.

Η άρνηση της Μάλτας και της Ιταλίας να επιτρέψουν σε ήδη εξαντλημένους και τραυματισμένους ανθρώπους να αποβιβαστούν στα λιμάνια τους, είναι ένα σκληρό πολιτικό παιχνίδι, που θέτει ζωές σε κίνδυνο.

Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά σε απαράδεκτες συνθήκες, εξαιτίας της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας αλλά και της έλλειψης αλληλεγγύης από τις άλλες χώρες της ΕΕ για να δεχτούν πρόσφυγες.

Ο κανονισμός του Δουβλίνου είναι εξαιρετικά άδικος για τις χώρες της ΕΕ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής, οι οποίες έχουν την ευθύνη για προστασία σε όλους τους ανθρώπους που φθάνουν στα σύνορά τους. Αυτό αναγκάζει μόνο λίγες χώρες να επεξεργάζονται την πλειοψηφία των αιτήσεων ασύλου, ενώ άλλες ξεφεύγουν ακόμη και χωρίς καμία αίτηση.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν θεωρηθεί οι μόνες υπεύθυνες χώρες για να υποδεχτούν τους ανθρώπους που διαφεύγουν από τον πόλεμο στη Συρία ή τα βασανιστήρια στη Λιβύη.

Ένα τέτοιο σύστημα έχει σαν αποτέλεσμα οι παράκτιες χώρες να αρνούνται να ανταποκριθούν σε εκκλήσεις διάσωσης ή σε εκκλήσεις για απεγκλωβισμό στα ελληνικά νησιά, καθώς οι δικές τους εκκλήσεις για αλληλεγγύη από την υπόλοιπη Ευρώπη αγνοούνται συστηματικά.

Όταν οι ηγέτες της ΕΕ συναντηθούν στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου, έχουν μία ιστορική ευκαιρία να διορθώσουν αυτό το άδικο σύστημα ασύλου, το οποίο δεν λειτουργεί ούτε για τους πρόσφυγες αλλά ούτε και για τους ανθρώπους στην Ευρώπη.

Είναι επείγουσα η ανάγκη για μια ριζική αλλαγή στο κανονισμό του Δουβλίνου, προς ένα δίκαιο σύστημα βασισμένο σε υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τα κράτη μέλη της ΕΕ, με στόχο την κατανομή της ευθύνης για όσους ανθρώπους διαφεύγουν από τη βία και τις διώξεις και ζητούν άσυλο στην ΕΕ.

Η Διεθνής Αμνηστία διεξάγει πανευρωπαϊκή εκστρατεία, καλώντας τους κατοίκους της ΕΕ να υπογράψουν έκκληση προς τον Donald Tusk, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε:

- Να συνεχίσουν την έρευνα και διάσωση στη θάλασσα και να μείνουν τα λιμάνια της ΕΕ ανοικτά.

- Να συμφωνήσουν σε ένα δίκαιο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου που θα υποχρεώνει όλες τις χώρες να υποδέχονται πρόσφυγες και να αναλαμβάνουν τις ποσοστώσεις που τους αναλογούν.

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη του Ιουνίου, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να αναθεωρήσουν τον κανονισμό του Δουβλίνου και να δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα ασύλου με βάση την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την αίσθηση κοινής ευθύνης από όλες τις χώρες στη Ευρώπη.