Διεθνής Αμνηστία: Επικίνδυνο προηγούμενο η απόφαση για επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία

Διεθνής Αμνηστία: Επικίνδυνο προηγούμενο η απόφαση για επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία

Η Διεθνής Αμνηστία ασκεί κριτική στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας με την οποία η Τουρκία χαρακτηρίζεται ασφαλής χώρα καθώς δίνεται το "πράσινο φως" για την επαναπροώθηση δύο Σύρων κάνοντας λόγο για ένα "επικίνδυνο προηγούμενο" εκφράζοντας τη σοβαρή ανησυχία της σχετικά με τη μεταχείριση όσων επιστρέφουν στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε της αιτήσεις των δύο Σύρων, που ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της επιτροπής ασύλου, που δεν τους αναγνώριζαν την ιδιότητα του πρόσφυγα και με τις οποίες δεν τους δίδονταν άσυλο στη χώρα. Το ΣτΕ έκρινε ότι δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι απειλείται η ζωή και η ασφάλεια των δύο τους.

Η οργάνωση σε ανακοίνωσή της ανεφέρε πως «οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο στην Τουρκία βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης τους από την αρχή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης πέρσι».

«Αυτές οι αποφάσεις παραβιάζουν μια πολύ βασική αρχή. Ελλάδα και ΕΕ δεν θα πρέπει να στέλνουν αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες πίσω σε χώρες στις οποίες δεν μπορούν λάβουν αποτελεσματική προστασία», δήλωσε ο Τζον Νταλούισεν, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.

«Σήμερα, για πρώτη φορά μετά από την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, η Ελλάδα δρώντας εκ μέρους ολόκληρης της Ε.Ε., πήρε συνειδητά μία απόφαση η οποία θα έχει ως επίπτωση δύο πρόσφυγες να σταλούν σε μια χώρα, η οποία ήδη παλεύει να καλύψει τις βασικές ανάγκες σχεδόν τριών εκατομμυρίων προσφύγων», προσέθεσε ο κ. Νταλούισεν.

Αν οι δύο Σύροι απελαθούν, αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη επιστροφή αιτούντων ασύλου από την Ελλάδα στην Τουρκία, στη βάση ότι η τελευταία είναι ασφαλής χώρα, από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.