Διεθνής Αμνηστία: Αγωνία από τους μετανάστες στο Ελληνικό για το «άγνωστο» της μεταφοράς τους

Διεθνής Αμνηστία: Αγωνία από τους μετανάστες στο Ελληνικό για το «άγνωστο» της μεταφοράς τους

Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και μετανάστριες θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και επαρκείς εναλλακτικές στέγασης, πριν ξεκινήσει η εκκένωση των τριών καταυλισμών στο Ελληνικό από αύριο, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

«Ενώ κανένας δεν θα θρηνήσει το κλείσιμο αυτών των απαράδεκτων και μη ασφαλών καταυλισμών, η αποτυχία των αρχών να ενημερώσουν τους διαμένοντες εκεί σχετικά με την επικείμενη εκκένωση οδηγεί στο να αυξάνονται οι φόβοι και τα άγχη τους», δήλωσε η Monica Costa Riba, Υπεύθυνη Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.

«Δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία διαβούλευση με τους διαμένοντες στο Ελληνικό που έχουν πλήρη άγνοια σχετικά με το πότε και το πού θα μεταφερθούν. Οι αρχές θα πρέπει επειγόντως να εγγυηθούν ότι κανείς δεν θα μείνει άστεγος ή θα κινδυνεύσει ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των καταυλισμών. Παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλιστούν ασφαλείς και επαρκείς εναλλακτικές στέγασης που θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών».

Το αίτημα της Διεθνούς Αμνηστίας να επισκεφτεί τους καταυλισμούς στις 21 με 23 Μαΐου απορρίφθηκε αλλά οι ερευνήτριες της οργάνωσης μίλησαν με πρόσφυγες έξω από το Ελληνικό. Ένας άνδρας από το Αφγανιστάν είπε στη Διεθνή Αμνηστία: «Δεν μας έχουν δώσει πληροφορίες, το οποίο μας δημιουργεί άγχος… Θέλουν να μας μπερδέψουν έτσι ώστε να μην μπορούμε να αποφασίσουμε και να αποφασίσουν εκείνοι για εμάς».

Μία Αφγανή γυναίκα δήλωσε: «Μιλήσαμε με όλους αλλά κανείς δεν μας λέει τίποτα. Ανησυχώ πολύ ότι θα καταλήξω στο δρόμο».

Εξαιτίας της απουσίας επίσημης και ξεκάθαρης πληροφόρησης, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες/ριες βασίζονται σε φήμες. Πολλοί άκουσαν ότι θα μεταφερθούν σε έναν καταυλισμό που έχει πρόσφατα δημιουργηθεί στη Θήβα. Οι ίδιοι φοβούνται ότι στο νέο καταυλισμό θα αποκοπούν από τα δίκτυα υποστήριξης που έχουν δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ελληνικό, διάρκεια η οποία για πολλούς ξεπερνάει τον ένα χρόνο.

Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αναγνωρίσουν και να διασφαλίσουν τις συγκεκριμένες ανάγκες που έχουν οι διαμένοντες στο Ελληνικό καθώς καθορίζουν τις εναλλακτικές στέγασης. Κάποιοι από αυτούς λαμβάνουν νομική βοήθεια για τις αιτήσεις ασύλου ή οικογενειακής επανένωσης, ενώ άλλοι πρόσφυγες έχουν προγραμματισμένα ιατρικά ραντεβού στην Αθήνα.

Η Διεθνής Αμνηστία γνώρισε επίσης μια οικογένεια στο Ελληνικό, η οποία φροντίζει μια ηλικιωμένη συγγενή τους που μένει σε ένα διαμέρισμα στην Αθήνα. Η ηλικιωμένη γυναίκα φοβάται ότι θα μείνει μόνη της εάν οι συγγενείς της από το Ελληνικό χρειαστεί να μεταφερθούν μακριά. «Πού είναι η Θήβα; Ξέρετε; Ποιος θα με βοηθήσει εάν εκείνοι (δηλαδή η οικογένειά της) πάνε εκεί;» είπε συγκινημένη στη Διεθνή Αμνηστία.

Η εκκένωση των τριών καταυλισμών στο Ελληνικό αναμένεται να ξεκινήσει αύριο. Περισσότεροι από 800 πρόσφυγες, μετανάστες και μετανάστριες, κυρίως από το Αφγανιστάν, ζουν ακόμα σε σκηνές. Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει επείγουσα έκκληση προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα, ζητώντας να διασφαλιστούν επαρκείς, εναλλακτικές στέγασης στους διαμένοντες στο Ελληνικό παράλληλα με το κλείσιμο των τριών καταυλισμών.

Φωτογραφία αρχείου: SOOC