Διεθνή Συμμαχία για το Χονγκ Κονγκ ζητούν πρώην υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας

Διεθνή Συμμαχία για το Χονγκ Κονγκ ζητούν πρώην υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας

Επτά πρώην Υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να αναλάβει πρωτοβουλία για το Χονγκ Κονγκ.

Οι υπογράφοντες Τζέρεμι Χαντ, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, Τζακ Στρο, Ντέιβιντ Όουεν, Μάλκομ Ριφκιντ και Μάργκαρετ Μπέκετ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ. Παράλληλα τόνισαν ότι η Κίνα παραβιάζει ευθέως την Συμφωνία με τη Βρετανία του 1984.

Οι πρώην Υπουργοί ζητούν από τον Μπόρις Τζόνσον να αναλάβει πρωτοβουλία μέσω της δημιουργίας μιας διεθνούς ομάδας επαφής παρόμοια με αυτή που είχε συσταθεί το 1994 για τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ επανέλαβε χθες ότι το Λονδίνο έχει ευθύνες σε ότι αφορά το θέμα του Χονγκ Κονγκ προσθέτοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει περιθώριο για υπεκφυγές. 

«Εξετάζουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Το θέμα των διαβατηρίων είναι σίγουρα στο τραπέζι» είπε ο Ράαμπ μιλώντας στο BBC. «Σε κάθε περίπτωση, η Βρετανία δεν θα κάνει τα στραβά μάτια», πρόσθεσε.

Προ ημερών άλλωστε ο Ρααμπ είχε αναφερθεί πρώτος στην πρόθεση της Ντάουνινγκ Στριτ να αλλάξει το καθεστώς για τους κατόχους του Βρετανικού Διαβατηρίου του Εξωτερικού (BNO) με φόντο την επιβολή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ από την Κίνα, μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό της ημι-αυτόνομης περιοχής. 

Αυτή τη στιγμή κάτοχοι του λόγω διαβατηρίου είναι περίπου 315.000 πολίτες του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι γεννήθηκαν πριν το 1997 οπότε και η περιοχή πέρασε υπό την Κινεζική κυριαρχία.

AP Photo/Vincent Yu