Μεγάλες πυρκαγιές, υπεράνθρωπες προσπάθειες

Μεγάλες πυρκαγιές, υπεράνθρωπες προσπάθειες

Εκτενείς αναφορές για τη μάχη που δίνουν με τις φλόγες οι πυροσβέστες στα πύρινα μέτωπα της Εύβοιας κάνουν τα διεθνή ΜΜΕ, σημειώνοντας πως στη συγκεκριμένη περιοχή κάηκαν μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους και κάνοντας λόγο για τεράστια οικολογική καταστροφή.

Η Washington Post περιγράφει την προσπάθεια της Πυροσβεστικής με καναντέρ, ελικόπτερα και επίγειες δυνάμεις να σβήσει τη φωτιά στο πευκοδάσος Natura, το δάσος Στενή, που αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής. Παράλληλα, αναφέρεται στους χειρισμούς της κυβέρνησης τονίζοντας πως προτεραιότητά της είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Η Telegraph αναφέρεται όχι μόνο στη φωτιά στην Εύβοια, αλλά και στην Θάσο και στη Θήβα, σημειώνοντας πως η φωτιά στην Εύβοια ξέσπασε σε ένα πυκνό πευκοδάσος, καταφύγιο άγριας ζωής, και ότι στη συγκεκριμένη περιοχή η πρόσβαση μέσω ξηράς είναι δύσκολη.

Το Reuters αναφέρεται στην προσπάθεια της Πυροσβεστικής να περιορίσει τη φωτιά που καίει δάσος Natura, υπογραμμίζοντας πως το έργο της δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. «Μια πυρκαγιά ενισχυμένη από δυνατούς ανέμους έκαψε μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους στο ελληνικό νησί την Τρίτη, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν χωριά και οι Αρχές να ζητήσουν βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους τους», σημειώνει και προσθέτει ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διέκοψε τις διακοπές του στην Κρήτη και επέστρεψε στην Αθήνα για να ενημερωθεί για την κατάσταση στην Εύβοια.

Τέλος, η Deutsche Welle φιλοξενεί δηλώσεις πυροσβεστών όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν πως «ο μόνος τρόπος να σβήσει αυτή η φωτιά είναι όταν δεν θα έχει τίποτα άλλο να κάψει». Αναλυτικά επίσης περιγράφει τις κινήσεις που έγιναν από τις αρμόδιες Αρχές, τις εκκενώσεις χωριών και τον σχεδιασμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.