8ος χρόνος, ημέρα 2395η
Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022

Διεθνή ΜΜΕ: Έφερε αποτελέσματα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός που εφαρμόζει η Ελλάδα

Έφερε αποτελέσματα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός που εφαρμόζει η Ελλάδα

Στα αποτελέσματα που έφερε η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ανακοινώσει - και από σήμερα να εφαρμόσει στην πράξη - τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 60 ετών εστιάζουν με δημοσιεύματά τους διεθνή ΜΜΕ, στα οποία επισημαίνουν ότι και άλλες χώρες σκοπεύουν να ακολουθήσουν την ίδια τακτική.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι πριν ανακοινωθούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί τον περασμένο Νοέμβριο, περίπου 520.000 ηλικιωμένοι στην Ελλάδα δεν είχαν εμβολιαστεί. Από τότε, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, περίπου 220.000 πολίτες άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί. Από τα υπόλοιπα 300.000 άτομα, ορισμένα δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση εξαίρεσης για ιατρικούς λόγους.

Το πρακτορείο σημειώνει η επιβολή του προστίμου από σήμερα Δευτέρα είναι ένας τρόπος για να ενισχυθούν περαιτέρω τα επίπεδα εμβολιασμού και να μειωθεί η πίεση στην υγειονομική περίθαλψη.

ITV: Πρώτη η Ελλάδα, ακολουθούν και άλλες χώρες της ΕΕ

To βρετανικό ITV σχολιάζει ότι την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μελετούν επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση των εμβολιασμών «η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που εφαρμόζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Καταλήγοντας στο άρθρο του, το ITV υπογραμμίζει στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα: «Η Ελλάδα μπορεί να είναι η πρώτη αλλά σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Η Αυστρία και η Ιταλία θα έχουν και οι δύο, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, παρόμοιους κανόνες, και άλλες χώρες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις»

Η γερμανική εφημερίδα Bild εκτιμά ότι «πολλοί φαίνεται ότι τώρα θα προχωρήσουν στον εμβολιασμό για να αποφύγουν το σχετικό πρόστιμο» σημειώνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης «ότι εννέα στους δέκα θανάτους από κορωνοϊό αφορούν την ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών». Η γερμανική εφημερίδα δεν παραλείπει πάντως να αναφερθεί στις διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης από όσους ηλικιωμένους αντιτίθεται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Η ιστοσελίδα Euractiv στέκεται επίσης στην εφαρμογή από σήμερα της απόφασης επιβολής προστίμου ύψους 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους Έλληνες πολίτες άνω των 60. Σημειώνει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για την εν λόγω ομάδα πολιτών επειδή θεωρούνται ευάλωτη ομάδα. Πιο συγκεκριμένα, εννέα στους δέκα πολίτες που χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό ανήκουν στην κατηγορία άνω των 60, επτά στους δέκα διασωληνώνονται, ενώ οκτώ στους δέκα διασωληνωμένους ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι.