Διεθνείς αγορές: Οι τάσεις της νέας δεκαετίας

Διεθνείς αγορές: Οι τάσεις της νέας δεκαετίας

Της Μαίρης Βενέτη

Η τελευταία δεκαετία εξελίχθηκε κάτω από τη σκιά της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008  που οδήγησε το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα στα αχαρτογράφητα νερά των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης σε συνδυασμό με τα αρνητικά επιτόκια.

Κατάφερε όμως  να προσφέρει στους επενδυτές εξαιρετικές αποδόσεις σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, εν μέσω πρωτοφανών νομισματικών κινήτρων και απίστευτων καναλιών ρευστότητας που αθρόα έριξαν οι Κεντρικές Τράπεζες στην αγορά.

Οι τελευταίες βέβαια στόχευαν  στην είσοδο αυτή της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και όχι στα χρηματιστήρια, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν αφορά σε πρώτο χρόνο την επενδυτική κοινότητα, η οποία προς το παρόν απολαμβάνει εξαιρετικούς καρπούς χρηματιστηριακών αποδόσεων.

 Η νέα δεκαετία όμως είναι μια δεκαετία μετασχηματισμού, καθώς θα συντελεστούν δραματικές αλλαγές, πολλές από τις οποίες κυοφορήθηκαν στη δεκαετία που μόλις αποχαιρετήσαμε.

•    Οι πληθυσμοί σε ηλικία εργασίας θα αρχίσουν να συρρικνώνονται περαιτέρω στις χώρες υψηλού εισοδήματος.

•    Η τάση προς την αποπαγκοσμιοποίηση που έχει τις ρίζες της στο 2017, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε το γαιτανάκι των εμπορικών διαπραγματεύσεων, θα αρχίσει σιγά σιγά να «ωριμάζει». Σε  συνδυασμό δε με την λαική δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει η αύξηση των ανισοτήτων και η μετακίνηση των πληθυσμών, η τάση αυτή πιθανότατα να μας οδηγήσει κατά τη διάρκεια της νέας δεκαετίας σ’ ένα λιγότερο ευνοϊκό πολιτικό σκηνικό για τα άτομα με υψηλό εισόδημα. 

•    Η τελευταία χρονιά ήταν ίσως η πρώτη χρονιά που όλοι συνειδητοποίησαμε  ότι πρέπει να πάρουμε σοβαρά αυτό που άλλοτε θεωρούσαμε «φιλολογική» κουβέντα. Η  κλιματική αλλαγή όχι μόνο έχει γίνει ορατή, αλλά εξελίσσεται  με ρυθμό πολύ πιο γρήγορο από τον αναμενόμενο. Η προσαρμογή της βιομηχανίας με στόχο την μέγιστη ελάττωση του ενεργειακού αποτυπώματος  και τα περιβαλλοντικά κινήματα, δημιουργούν νέους κανόνες όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στην κατανάλωση.

•    Η ωρίμανση της  τεχνολογικής επανάστασης που άρχισε να γεννιέται στη δεκαετία του 2010,  θα παρουσιάσει εκατοντάδες επιλογές για επενδύσεις σε τομείς που ξέρουμε όπως  η τεχνολογία  5G, η τεχνητή νοημοσύνη, το cloud, αλλά και σε τομείς που δεν φανταζόμαστε, όπως οι γενετικές θεραπείες, το healthtech, η επεξεργασία και η ασύρματη μετάδοση  των μεγάλων data, κ.α .

•    Η μετατόπιση των προτιμήσεων των καταναλωτών, αλλά και των κυβερνητικών ρυθμίσεων απέναντι σε πιο βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, αυτά της κυκλικής οικονομίας, μπορεί να είναι μια τάση μόλις στα πρώτα της βήματα, αλλά θα μπορούσε να αποδειχθεί κατά τη γνώμη μας η πιο συναρπαστική και σταθερή ευκαιρία ανάπτυξης των επόμενων δέκα ετών.

Νέα σύνθεση και αξίες  για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια

Οι νέες  τάσεις θα αλλάξουν τους υφιστάμενους κανόνες και ο όλος μετασχηματισμός  προς τη νέα εποχή της αποπαγκοσμιοποίησης μπορεί να φέρει αναστάτωση, θα φέρει όμως και ευκαιρίες.

Συνολικά, αναμένουμε ότι η  δεκαετία του 2020 θα είναι πολύ  πιο «προκλητική» από τη δεκαετία του 2010 τόσο για τους επενδυτές, όσο και για  τους επιχειρηματίες. 

Στον κόσμο των αγορών όμως η λέξη «προκλητική» σημαίνει ένα πράγμα: 
Οι αποδόσεις δεν  θα είναι πλέον εύκολη υπόθεση, όπως ήταν τα τελευταία 10 χρόνια που πολλά στοιχεία ενεργητικού σκαρφάλωναν από το ένα υψηλό στο επόμενο, με κινητήριο δύναμη πολλές φορές μόνο το κυνήγι αποδόσεων σε έναν κόσμο αρνητικών επιτοκίων. 

Μπορεί το 2020 να κυλήσει ως επί το πλείστον σύμφωνα με το momentum του 2019, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η πρώτη χρονιά θα χαρακτηρίσει και όλη τη δεκαετία.

1. Επιστροφή στην ποιότητα και την ισορροπία

Έτσι  οι επενδυτικές μας επιλογές πρέπει σιγά σιγά ν’αρχίσουν να λαμβάνονται κάτω από ένα εντελώς διαφορετικό υπόβαθρο: 
Αυτό της εξισορρόπησης των κινδύνων με τις ευκαιρίες της επόμενης δεκαετίας.

Πρέπει δηλαδή να επιλέγουμε στοιχεία ενεργητικού βάση της ποιότητας και της προοπτικής και όχι απλά με γνώμονα την «τζογαδόρικη» διάθεση να «καβαλήσουμε το κύμα».

Βλέπετε οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις είναι αυτές που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην  ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μας με στόχο την ποιότητα ζωής κατά την σύνταξη, όμως μπορεί να είναι εξαιρετικά ευμετάβλητες βραχυπρόθεσμα.

Μπορεί τη δεκαετία του 2010 η εξισορρόπηση των κινδύνων να μην ήταν στις βασικές προτεραιότητες μιας αρκετά μεγάλης μερίδας επενδυτών, αλλά ενδεχομένως το volatility στη νέα δεκαετία να μας αναγκάσει  να ευθυγραμμίσουμε το χαρτοφυλάκιο μας με τους οικονομικούς μας στόχους, δίνοντας του μια τέτοια κατανομή, που θα μας επιτρέψει να στοχεύσουμε τις πιο μακροπρόθεσμες τάσεις, με τη σιγουριά ότι οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες μας θα καλυφθούν, ακόμα και αν μια χρονιά κλείσει με αρνητικές αποδόσεις.

Εν ολίγοις, μην επενδύετε χρήματα τα οποία πιθανότατα να χρειαστείτε άμεσα. 

Η στήλη πιστεύει ότι η δεκαετία το κατώφλι της οποίας μόλις περάσαμε, θα είναι μια δεκαετία μετασχηματισμού, με χαμηλότερες αποδόσεις και  κατά καιρούς μεγάλη μεταβλητότητα για τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά στοιχεία. 

Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο  πρέπει να έχει σαν σημείο εκκίνησης ένα ισχυρό οικονομικό σχέδιο, ως  προϊόν σοβαρής μελέτης,  με σαφείς χρηματοροές τις κατάλληλες χρονικές περιόδους, με τις τελευταίες να ορίζονται όχι μόνο από τη φάση του χρηματιστηριακού κύκλου, αλλά και από την φάση της προσωπικής μας ζωής, όπως αυτή ορίζεται μέσω των χρηματικών μας αναγκών.

2. Μερισματική απόδοση και μακροπρόθεσμες προοπτικές για τις μετοχές

Οι επενδυτές που στοχεύουν σε ένα δεδομένο επίπεδο απόδοσης, οφείλουν εκ των πραγμάτων να αναλάβουν ρίσκο,  καθώς θα πρέπει να αυξήσουν τη κατανομή του χαρτοφυλακίου τους σε πιο επικίνδυνα στοιχεία, όπως οι μετοχές, μειώνοντας την κατανομή σε περιουσιακά στοιχεία όπως τα ομόλογα, στα οποία ούτως ή άλλως για να εξασφαλίσει κανείς μια σχετικά αξιοπρεπή απόδοση –και πολλές φορές μικρότερη από την μερισματική απόδοση- πρέπει να κινηθεί  στα χαμηλά σκαλιά του φάσματος της πιστοληπτικής αξιολόγησης. 

Όσοι λοιπόν κινηθούν κυρίως εντός των μετοχών, θα πρέπει να επιλέξουν την ποιότητα και τα μερίσματα σ’ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο σε παγκόσμιο επίπεδο προς χάριν της διασποράς κινδύνου.

Το χαρτοφυλάκιο σ’ ένα εύλογο κομμάτι του θα πρέπει να  προσανατολίζεται σε εταιρείες με μακροπρόθεσμες προοπτικές  και όσο γίνεται λιγότερο εκτεθειμένες στις εμπορικές και επιχειρηματικές δαπάνες, οι οποίες βάλλονται ιδιαίτερα από τις τάσεις αποπαγκοσμιοποίησης και τα εκάστοτε εκλογικά αποτελέσματα.

3. Χαμηλότερες αποδόσεις έναντι ασφάλειας για τα ομόλογα 

Ομοίως, οι επενδυτές που είναι σε μια φάση ζωής με αυξημένες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις- ή δεν επιθυμούν  το αυξημένο ρίσκο- θα πρέπει να δεχθούν στο μεγαλύτερο κομμάτι του χαρτοφυλακίου τους τις  χαμηλότερες αποδόσεις των ασφαλέστερων στοιχείων του ενεργητικού, χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην άμεση δυνατότητα ρευστοποίησης, ακόμα και όταν το κλίμα στις αγορές δεν θα είναι το καλύτερο δυνατό. 

Όσοι δυσανασχετούν με τις χαμηλές αποδόσεις του ασφαλέστερου χρέους, αλλά δεν επιθυμούν τον αυξανόμενο πιστωτικό κίνδυνο μεταξύ ορισμένων εκδοτών υψηλής απόδοσης, μπορούν να αρχίσουν να κινούνται στο μεσαίο φάσμα πιστοληπτικής αξιολόγησης δίνοντας πάντα την στάθμιση που αντέχει το επενδυτικό τους προφίλ.
 
4.Πράσινες πινελιές και προσανατολισμός στις αναδυόμενες

Δεδομένου ότι η ανάπτυξη των αναδυομένων αγορών παραμένει διαρθωτικά υψηλότερη από τις ανεπτυγμένες αγορές, ενδιαφέρον έχει το κρατικό χρέος των αναδυομένων αγορών σε δολάρια ΗΠΑ και οι εκδότες υψηλότερης ποιότητας στην υψηλή απόδοση της Ασίας.

Επιλογές από τα πρώτα μπορεί να αναζητηθούν στον δείκτη EMPIGD, που περιλαμβάνει ομόλογα πάνω από 70 χώρες.

Επίσης σταδιακά- και στο κομμάτι πάντα του χαρτοφυλακίου που επιτρέπουν  οι ανάγκες της ρευστότητας-  μπορούν να αρχίσουν να εισαγάγουν τα «πράσινα» ομόλογα του δείκτη GREN και τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων για την περιβαλλοντική και κοινωνική διακυβέρνηση (ESG).

(σ.σ:Δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες επιλογές έχουν ήδη νόημα,  θα επιστρέψουμε διεξοδικά σε αυτές στις  επενδυτικές επιλογές του 2020).

Οι νεογνοί τομείς του μέλλοντος

1.Γενετικές θεραπείες

Η δημογραφική αλλαγή θα δώσει αναπόφευκτα ώθηση στις αναδυόμενες αγορές, καθώς θα απολαμβάνουν  πλέον στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους αυτό που ονομάζουμε «ενεργές δεκαετίες». 

Καθώς όμως αυξάνει το προσδόκιμο ζωής για ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης θα έχει  πρωταγωνιστικό ρόλο στην δεκαετία που μόλις αρχίσαμε να διανύουμε. 

Εξαιρετικά μεγάλη δυναμική  βλέπουμε  επίσης στους τομείς του ψηφιακού μετασχηματισμού, των γενετικών θεραπειών και της λειψυδρίας.

Οι γενετικές θεραπείες έχουν τη δυνατότητα της επανάστασης στην υγειονομική περίθαλψη με τις όποιες τεκτονικές αλλαγές στη βιομηχανία βιοφαρμάκων, καθώς κάποιες από αυτές, όπως η αντικατάσταση ή η επεξεργασία των γονιδίων, φέρουν την υπόσχεση της χρόνιας ίασης με μόνο και μία θεραπεία.

Η ανάπτυξη βέβαια φαρμάκων φέρει πάντα τον  υψηλό ιδιοσυγκρασιακό κίνδυνο της κλινικής αποτυχίας, οπότε η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου μέσω ενός καλαθιού  επιχειρήσεων που πρωτοπορούν στην παραγωγή γενετικών θεραπειών θα προσφέρει την απαραίτητη διασπορά κινδύνου.

2.Αλυσίδα νερού και επεξεργασία έρματος

Η αναζήτηση, η διανομή, ο καθαρισμός και γενικά ολόκληρη η αλυσίδα αξίας νερού, είναι ένας ανερχόμενος κλάδος σε έναν κόσμο με αναντιστοιχία μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς νερού, με το 35% του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε λιγότερο από το 10% των γλυκών υδάτινων πόρων. 

Οι επενδυτές επίσης μπορούν να επωφεληθούν από τη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία με στόχο τη μείωση της ρύπανσης των ωκεανών.

Το νερό έρματος χρησιμοποιείται από τα πλοία εδώ και εκατοντάδες χρόνια για την ευστάθεια και τη σωστή πλεύση. 

Διάφοροι τύποι πλοίων, όπως τα κρουαζιερόπλοια, τα δεξαμενόπλοια και τα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες νερού έρματος, το οποίο συλλέγεται από παράκτια ύδατα και στη συνέχεια απορρίπτεται στο επόμενο λιμάνι. 

Το έρμα όμως περιέχει ποικιλία βιολογικών ειδών, φυτών, οργανισμών και μικροοργανισμών, οι οποίοι είναι συχνά αλλόχθονοι και μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένη οικολογική και οικονομική ζημιά σε υδάτινα οικοσυστήματα. 

50.000 έως 70.000 πλοία παγκοσμίως πρέπει να είναι σε θέση να επεξεργάζονται το νερό έρματος μέχρι το 2024 με μέσο κόστος 500.000 ευρώ ανά πλοίο.

Γι’ αυτό και συμφωνούμε απόλυτα με τη UBS που θεωρεί ότι ο κλάδος της επεξεργασίας νερού έρματος θα έχει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 10%.

Οι έξι διαφοροποιημένες επενδύσεις στον  ψηφιακό  μετασχηματισμό

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό όλοι  είναι περισσότερο «υποψιασμένοι», καθώς τεχνολογίες  όπως το 5G, το cloud computing και η Τεχνητή Νοημοσύνη –ΑΙ- έχουν κάνει το ντεμπούτο τους από την περασμένη δεκαετία. 

Η ωρίμανση τους όμως είναι αυτή που  θα φέρει τη συνεχή και εκθετική ανάπτυξη των δεδομένων. 

Η ικανότητα των νέων τεχνολογιών να μεταδίδουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων ασύρματα, θα ανοίξει τις πόρτες μιας πληθώρας εφαρμογών, από την αυτόνομη οδήγηση έως την απομακρυσμένη χειρουργική.

Οι διαφοροποιημένες επενδύσεις στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού μπορούν να επικεντρωθούν στα εξής  βασικά θέματα:

Ψηφιακά δεδομένα μέσω επιλεγμένων εταιρειών αποθήκευσης, μεταφοράς, επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων.

Υπηρεσίες 5G, ΑΙ και Cloud

Με τις επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο να υιοθετούν πλέον σε ευρεία κλίμακα τις τεχνολογίες αυτές, οι εταιρείες που τις αναπτύσσουν  θα απολαμβάνουν σταθερή αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών τους κατά την δεκαετία του 2020.
Και εδώ πρωταγωνίστρια θα είναι η Ασία, καθώς σύμφωνα με την UBS θα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% των παγκόσμιων 5G κεφαλαιουχικών δαπανών.

Ηλεκτρονικό εμπόριο, με ανάπτυξη κατά μέσο όρο σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο  από 15% -20% ετησίως για την επόμενη δεκαετία. 
Η ανάπτυξη του θα τροφοδοτηθεί απευθείας από την ΑΙ και από την αυξημένη εικονική πραγματικότητα, καθώς θα προσφέρουν μεγαλύτερη εξατομίκευση και ενίσχυση στην εμπειρία των χρηστών μέσω της προσομοίωσης και της απεικόνισης.Μεγάλο ρόλο επίσης θα διαδραματίσει η πιο αποτελεσματική παράδοση των προϊόντων και υπηρεσιών στον χρήστη.

Fintech, γνωστό πλέον και πολυσυζητημένο, με σαφή επικέντρωση στο cloud computing και ΑΙ. Οι πληρωμές μέσω κινητών, οι ασφαλιστικές καλύψεις και γενικότερα η ταχύτητα της πίστωσης θα επιταχυνθούν και θα «αλώσουν» το σύνολο της αγοράς τη νέα δεκαετία.

Προστασία στον κυβερνοχώρο  και λύσεις ασφάλειας που θα απαιτήσει η ανάπτυξη της συνδεσιμότητας. Θα εκτείνεται από τις ανησυχίες των καταναλωτών όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής, έως την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των επιχειρήσεων.

Healthtech. Μπορεί να μην είναι πολυσυζητημένο αλλά κατά την γνώμη μας έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ’όλα  καθώς η υγεινομική περίθαλψη θα γίνεται ολοένα και περισσότερο ψηφιοποιημένη τα επόμενα χρόνια. Νέες εφαρμογές όπως τα λογισμικά υγείας,  η τηλεϊατρική και η διαγνωστική απεικόνιση θα μετασχηματίσουν τον κλάδο της υγείας τη δεκαετία που μόλις ανέτειλε και θα τον απομακρύνουν από όλα όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα.

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.