Διενέργεια έρευνας για βασανιστήρια Σύρων κρατουμένων
Λίβανος

Διενέργεια έρευνας για βασανιστήρια Σύρων κρατουμένων

Ο γενικός εισαγγελέας του Λιβάνου διέταξε σήμερα την έναρξη διενέργειας έρευνας για βασανιστήρια που φέρεται να υπέστησαν περίπου 20 Σύροι πρόσφυγες οι οποίοι κρατούνταν, μετά τη δημοσίευση έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το θέμα αυτό, μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI.

Την περασμένη εβδομάδα, η Αμνηστία κατήγγειλε την «ωμή και μη διακριτική μεταχείριση» που υπέστησαν 26 Σύροι στον Λίβανο - ανάμεσά τους τέσσερις ανήλικοι και δύο γυναίκες - που κρατούνταν από μερικούς μήνες έως αρκετά χρόνια από το 2014. Μεταξύ αυτών, έξι άνδρες εξακολουθούν να βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα.

Αναφερόμενη σε «βασανιστήρια», η Αμνηστία έδειξε την υπηρεσία πληροφοριών του στρατού, συγκεκριμένα το κέντρο τους στην περιοχή της Άμπλα στα ανατολικά της χώρας, καθώς και τη Γενική Ασφάλεια και το υπουργείο Άμυνας.

Ο γενικός εισαγγελέας Γάσαν Ουέιντατ κάλεσε σήμερα τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης στο στρατιωτικό δικαστήριο να «ανοίξει έρευνα για τους ισχυρισμούς της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με τη σύλληψη και τα βασανιστήρια Σύρων προσφύγων κρατούμενων για κατηγορίες που συνδέονταν με τρομοκρατία», σύμφωνα με το ANI.

«Οι κρατούμενοι δήλωσαν ότι υπέστησαν κάποιες από τις τεχνικές βασανιστηρίων που χρησιμοποιούνται συνήθως στις φυλακές της Συρίας», δήλωσε με λύπη η Αμνηστία, αναφέροντας «ξυλοδαρμούς με σιδερένιες ράβδους, ηλεκτρικά καλώδια και πλαστικούς σωλήνες».

Μερικοί κρατούμενοι είπαν ότι είχαν κρεμαστεί από τους καρπούς των χεριών τους, ενώ άλλοι είπαν ότι «χτυπήθηκαν στα ευαίσθητα μέρη του σώματός τους» (γεννητικά όργανα), σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Ο Λίβανος δηλώνει ότι φιλοξενεί 1,5 εκατομμύριο Σύρους, από τους οποίους σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Εννέα στους δέκα ζουν σε ακραία φτώχεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τακτικά τις διακρίσεις τις οποίες οι Σύροι αυτοί υφίστανται.

Οι αρχές του Λιβάνου ασκούν αυξανόμενη πίεση εδώ και χρόνια για επιστροφή των προσφύγων στη Συρία, παρά τις προειδοποιήσεις των μκο για τους κινδύνους μιας επιστροφής υπό τις σημερινές συνθήκες.