Διέλευση Κινεζικού αεροπλανοφόρου και τεσσάρων πολεμικών πλοίων
Συναγερμός στα Στενά της Ταϊβάν

Διέλευση Κινεζικού αεροπλανοφόρου και τεσσάρων πολεμικών πλοίων

Το ναυτικό και η πολεμική αεροπορία της Ταϊβάν βρέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού την Κυριακή καθώς ενα κινεζικό αεροπλανοφόρο πραγματοποίησε διέλευση απο τα Στενά της Ταϊβάν, μια μέρα αφότου ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο διέσχισε την ίδια πλωτή οδό.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι το αεροπλανοφόρο Σαντονγκ ξεκίνησε από το λιμάνι της Νταλιάν της βόρειας Κίνας συνοδευόμενο από τέσσερα πολεμικά πλοία την Πέμπτη κάτι που οδήγησε τις αρχές της χώρας να αναπτύξουν έξι πολεμικά πλοία και οκτώ αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που χθες το πολεμικό Ναυτικό της Κίνας ανακοίνωσε ότι ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο διέσχισε την πλωτή οδό των Στενών της Ταϊβάν γεγονός που ώθησε το Πεκίνο να κάνει λόγο για «φλερτ» σε υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της συγκεκριμένης χώρας.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε από την πλευρά του, ότι το αντιτορπιλικό USS Mustin πραγματοποίησε «μια διέλευση ρουτίνας στα στενά της Ταϊβάν στις 19 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με την Ταϊπέι, η Κίνα στέλνει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια πολεμικά αεροσκάφη και πλοία γύρω από την Ταϊβάν και εργάζεται για την απομονώσει σε διεθνές επίπεδο, περιορίζοντας τους λίγους εναπομείναντες διπλωματικούς συμμάχους της.

Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν επισήμως σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά δεσμεύονται βάσει νόμου να προσφέρουν στο νησί μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και είναι η βασική πηγή στρατιωτικού εξοπλισμού για τη χώρα.

AP Photo/Bullit Marquez