Διέφυγε στο εξωτερικό ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Λεοπόλδο Λόπεζ

Διέφυγε στο εξωτερικό ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Λεοπόλδο Λόπεζ

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Λεοπόλδο Λόπεζ, πρώην πολιτικός κρατούμενος και σημαίνων στέλεχος στο κίνημα ανατροπής του αυταρχικού καθεστώτος του προέδρου Νικόλας Μαδούρο, εγκατέλειψε τη Βενεζουέλα μετά από μήνες παραμονής στην Ισπανική πρεσβεία στο Καράκας.

"Αυτή η απόφαση δεν ήταν απλή συμπολίτες μου", έγραψε ο πολιτικός μέντορας του Χουάν Γκουαϊδό σε δημοσίευση στο Twitter αργά το Σάββατο. "Όμως να είστε σίγουροι ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί".

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Wall Street Journal ο Λόπεζ έχει τελικό προορισμό την Ισπανία, ενώ τώρα φέρεται να βρίσκεται στο νησί της Καραϊβικής, Αρούμπα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Λόπεζ μπόρεσε να φύγει στο εξωτερικό ύστερα από διαπραγμάτευση μεταξύ της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ισπανίας και του καθεστώτος Μαδούρο.

Ένα πρόσωπο κοντά στην κυβέρνηση Μαδούρο υποστήριξε ότι επετράπη στον Λόπεζ να διαφύγει για να διευκολύνει τον συνεχιζόμενο διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προσπάθησε να μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης.

"Ο Λεοπόλδο Λόπεζ είναι ένας δημοκρατικός πολιτικός ηγέτης που στερείται της ελευθερίας του για σχεδόν επτά χρόνια από αυτό το παράνομο καθεστώς", δήλωσε η Μόργκαν Ορτειγκους, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. "Έφυγε τώρα από τη Βενεζουέλα για να συνεχίσει τον αγώνα για την ελευθερία και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει σημαντικά".

Ο ιδρυτής του κόμματος της αντιπολίτευσης Λαϊκή Θέληση, είχε καταδικαστεί για υποκίνηση στη βία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων το 2014. Από το 2017 βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ τον Απρίλιο του 2019 είχε καταφέρει να διαφύγει στην ισπανική πρεσβεία στο Καράκας.