Die Welt: «Θα ξαναστείλει ο Ερντογάν μετανάστες στα σύνορα;»

Die Welt: «Θα ξαναστείλει ο Ερντογάν μετανάστες στα σύνορα;»

Θέμα στα ξένα ΜΜΕ έχουν γίνει για ακόμα μια φορά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με την Die Welt να διερωτάται αν «θα ξαναστείλει ο Ερντογάν μετανάστες στα σύνορα προκειμένου να πιέσει την Ε.Ε προκειμένου να μην επιβάλλει κυρώσεις στη χώρα του»;

Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα αναφέρει: «Θα στείλει ξανά ο Ερντογάν μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα; Η Ελλάδα μεταφέρει στρατεύματα. Η διαμάχη για την αναζήτηση φυσικού αερίου στη Μεσόγειο μετατοπίζεται επίσης στην ηπειρωτική χώρα. Η Ελλάδα πιστεύει ότι η τουρκική κυβέρνηση θα οδηγήσει και πάλι τους μετανάστες στην παραμεθόρια περιοχή προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα».

Όπως τονίζεται, η Ελλάδα έχει ενισχύσει τις μονάδες της στα σύνορα με την Τουρκία. Ο λόγος είναι σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργο Κουμουτσάκο ότι, η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) στην ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε εντάσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Η τουρκική ηγεσία θα μπορούσε και πάλι να συντονίσει τους μετανάστες τις επόμενες ημέρες για να εκβιάσει την ΕΕ, ώστε να μην επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία», δήλωσε ο Γ. Κουμουτσάκος στον ΣΚΑΙ.

«Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ihlas μετέδωσε το Σάββατο ότι περίπου 40 τουρκικά τανκς μεταφέρθηκαν από τα σύνορα της Συρίας στην περιοχή της Αδριανούπολης στα ελληνοτουρκικά σύνορα», σημειώνει η Die Welt.

Der Spiegel: «Αφού οι ΗΠΑ απέτυχαν να μεσολαβήσουν στην ελληνοτουρκική κρίση τo... μπαλάκι είναι στη Μέρκελ»

«Η συνοριακή διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επιδεινώνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει προτού να είναι πολύ αργά», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Θα ήταν λάθος να εξηγήσουμε τις ενέργειες του Ερντογάν στη Μεσόγειο μόνο με βάση τα εσωτερικά πολιτικά κίνητρα. Τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα συμμερίζεται η πλειοψηφία των Τούρκων. Θεωρούν ότι επωφελούνται από τα σύνορα στη Μεσόγειο. Και το τρέχον δόγμα της εξωτερικής πολιτικής παραπέμπει σε Κεμαλιστή αξιωματούχο», υπογραμμίζει.  

«Στην πραγματικότητα, είναι πάνω από όλα η έκταση των λεγόμενων «Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών» (ΑΟΖ) που είναι αμφιλεγόμενη, δηλαδή τα ύδατα στα οποία τα κράτη έχουν αποκλειστική πρόσβαση. Η Ελλάδα απέκτησε ΑΟΖ σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων από όλα τα νησιά της, πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία έχει μόνο μια μικρή ΑΟΖ παρά τη μεγάλη ακτογραμμή της».

Όταν η Ελλάδα και η Τουρκία κόντεψαν να φτάσουν σε πόλεμο για δύο βραχονησίδες του Αιγαίου τη δεκαετία του 1990, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον τον απέτρεψε. Οι ΗΠΑ αποτυγχάνουν στο ρόλο του μεσολαβητή υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Επομένως, εναπόκειται στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ. Είναι ο μόνος Ευρωπαίος αρχηγός της κυβέρνησης που έχει καλές επαφές με τον Ερντογάν και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό.

Le Parisien: «Ο Ερντογάν προτρέπει την Ευρώπη να παραμείνει «αμερόληπτη» και απειλεί την Ελλάδα

Επιπλέον, η γαλλική εφημερίδα Le Parisien σημειώνει πως «η κρίση Άγκυρας εναντίον του ευρωπαϊκού μπλοκ θα βρίσκεται στην "ατζέντα" της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Ορισμένα μέλη ζήτησαν κυρώσεις», και προσθέτει: «Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Ε.Ε να παραμείνει «αμερόληπτη» στην κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία».

«Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε αντάλλαγμα, εξήρε την σημασία της αποκλιμάκωσης μεταξύ των δύο χωρών και κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις με την Ελλάδα, υποστήριξε Ευρωπαίος διπλωμάτης», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Και επισημαίνει: «Τουρκία και Ελλάδα, και τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ, ερίζουν για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, σε μια περιοχή που η Αθήνα θεωρεί ότι βρίσκεται υπό την κυριαρχία της. Ορισμένα μέλη της ΕΕ ζήτησαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας».