Δίχτυ προστασίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Δίχτυ προστασίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αρχική πίεση που εκδηλώθηκε μετά την ανακοίνωση της μετάλλαξης «όμικρον» φαίνεται να αναχαιτίζεται, τουλάχιστον στο επενδυτικό τοπίο. Οι πληροφορίες που αφορούν την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης από τα υπάρχοντα εμβόλια δεν έχουν δώσει σαφείς ενδείξεις για το αν θα χρειαστεί ένα νέο είδος εμβολίου ενώ το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας δείχνει να αναμένει ακόμα περισσότερα στοιχεία που θα δώσουν πιο πειστικές απαντήσεις για τα χαρακτηριστικά της νέας παραλλαγής του ιού.

Την ίδια στιγμή οι πιο αυστηροί περιοριστικοί όροι απέναντι στους ανεμβολίαστους αύξησαν τον ρυθμό των εμβολιασμών, βελτιώνοντας τη μέτρια εικόνα των τελευταίων εβδομάδων. Ζητούμενο παραμένει η υποχώρηση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας. Ως εκ τούτου οι επενδυτές διατήρησαν επιφυλάξεις ως προς τη μαζική επιστροφή τους στο ταμπλό και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε την εβδομάδα που πέρασε είχε κυρίως επιλεκτικά χαρακτηριστικά.

Τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου παρέχουν μια υποστηρικτική βάση στις αποτιμήσεις αποκλιμακώνοντας την ένταση των πιέσεων που συνδέονται με την πορεία της πανδημίας. Οι 124 εταιρείες του εμποροβιομηχανικού κλάδου δείχνουν οριακή μείωση του κύκλου εργασιών -3% και αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 10% σε σχέση με το 2019.

Τα μεγέθη αν συγκριθούν με το 2020 δημιουργούν ίλιγγο: Αύξηση 25% στον κύκλο εργασιών και 57% στα λειτουργικά κέρδη, ρυθμοί που δεν έχουν προηγούμενο σε καμία συνολική δημοσίευση αποτελεσμάτων για οποιαδήποτε χρονική περίοδο.

Η χρήση του 2021 είναι χρήση ολικής επαναφοράς για τα αποτελέσματα καθώς εκτός από την αύξηση της απόδοσης των κεφαλαίων επιμέρους σημειώνονται σημαντικές βελτιώσεις στην κεφαλαιακή δομή των ισολογισμών. Παράλληλα οι εισηγμένες συνεχίζουν τη διανομή μετρητών προς τους μετόχους τους χτίζοντας έτσι μια καλή παράδοση ανταμοιβών και κατά τους χειμερινούς μήνες (Πλαστικά Θράκης CNL, κλπ) απόρροια των επιδόσεων τους.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις έπεσαν σε νέο χαμηλό στο εννεάμηνο (13,6%) φέρνοντας πλέον τον κλάδο πιο κοντά προς την κανονικότητα των δραστηριοτήτων του.  Τα μεγέθη των εταιρειών στην παρούσα φάση λειτούργησαν ως δίχτυ ασφαλείας στις πιέσεις πηγαίνοντας ακόμα και κόντρα με το διεθνές περιβάλλον σε αρνητικές συνεδριάσεις της Ευρώπης και της Αμερικής. 

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κάλυψε παραπάνω από το ήμισυ των απωλειών της απότομης πτώσης της προηγούμενης Παρασκευής και βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο που θα κρίνει αν θα ξαναμπεί στο κανάλι τάσης που έρχεται από τον Απρίλιο.

Οι 880 μονάδες είναι σημείο αναφοράς για το αν η εικόνα θα γίνει περισσότερο αισιόδοξη ή θα έχουμε εκ νέου δοκιμασία της χρονοσειράς των 200 ημερών. Ο κινητός μέσος των 200 ημερών διασπάστηκε με κλείσιμο την προηγούμενη Παρασκευή ωστόσο ο Γενικός Δείκτης δεν πλήρωσε χαμηλότερα επίπεδα και επανήλθε σχετικά άμεσα πάνω από τις 865 μονάδες που οριοθετεί το σύνορο της μακροπρόθεσμης τάσης.

Σε αυτή τη διαδρομή δοκιμάστηκαν υποτιμημένες ζώνες τιμών από τις οποίες επιτυχώς ξεκίνησε μια ανοδική αντίδραση η οποία θα αποκτήσει χαρακτηριστικά τάσης αν ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει τις 894 μονάδες. Προς το παρόν η ένταση από πλευράς τζίρων είναι περιορισμένη χωρίς να βγαίνει και ισχυρή προσφορά ώστε να αλλάξουν δραματικά τα συναλλακτικά δεδομένα ενώ οι αγοραστές φαίνεται να κινητοποιούνται πιο ζωηρά προς το τέλος της ημέρας έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις στα κλεισίματα των τιμών σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Συμπερασματικά θα αναμέναμε την αγορά να δοκιμάσει το όριο της πλαγιοανοδικής τάσης στις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις (886) δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το μέλλον της εξελισσόμενης ανόδου από τα χαμηλά των 855 μονάδων.

Η ατζέντα της εβδομάδας

Στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας η Ελληνική Στατιστική αρχή θα ανακοινώσει την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου με τις προβλέψεις να κινούνται στην περιοχή του +11,5% σε σχέση με το περυσινό γ’ τρίμηνο.

Την Τρίτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των 120.000 κοινών ομολογιών της Noval Properties. Την Τρίτη επίσης θα ανακοινώσουν αποτελέσματα γ’ τριμήνου οι ΑΔΜΗΕ και Lamda Development.

Μεταξύ Τετάρτης 8 και Παρασκευής 10 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί η διαδικασία της Δημόσιας Προσφοράς του νέου εταιρικού ομολόγου 300 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Τέλος, επισημαίνεται ότι την Τετάρτη θα διεξαχθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.