Διχαστικός Τσίπρας: Υπήρξε εγκληματικός εφησυχασμός

Διχαστικός Τσίπρας: Υπήρξε εγκληματικός εφησυχασμός

Βαθιά διχαστικός εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη στιγμή που η χώρα διανύει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «εγκληματικό εφησυχασμό» και παράλληλα κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει ένα mea culpa. «Περίμενα να πείτε ένα "πέσαμε έξω" όπως χθες ο κ. Γεωργιάδης. Αυτή η χώρα έχει μόνο ατομική ευθύνη; Δεν έχετε καμία ευθύνη εσείς για τον εφησυχασμό; Εσείς δεν κάνατε φιέστα στη Σαντορίνη και λέγατε "νικήσαμε τον κορωνοϊό”;», αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επέμεινε στην πρότασή του για Υπουργό Υγείας κοινής αποχής. Πρότεινε, δε, την καθηγήτρια Αθηνα Λινού.

Επανερχόμενος στη ανέξοδη κριτική προς την κυβέρνηση και στη γραμμή της καταστροφολογίας υπεραμύνθηκε των νέων, υπαινισσόμενος ότι για την αύξηση των κρουσμάτων ευθύνεται και ο συνωστισμός τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Δεν έχετε καμία ευθύνη για τις τάξεις στα σχολεία,  που νομοθετήσατε μέσα στο καλοκαίρι για την αύξηση του αριθμού ανά τάξη στα σχολεία; Ενώ και εργασιακούς χώρους που δεν υπήρχαν μέτρα προστασίας πουθενά; Εκεί δεν υπήρχε πρόβλημα;», είπε ο Αλ. Τσίπρας για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε ένας εγκληματικός εφησυχασμός.

Επίσης δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε στην κυβέρνηση για τον αριθμό των ΜΕΘ, υποστηρίζοντας ότι η πραγματική αύξηση των κρεβατιών αγγίζει περίπου τα 200. «Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι από τις 50 ΜΕΘ που έδωσε η Βουλή στο Σωτηρία λειτουργούν οι 9. Κι αυτό γιατί το πρόβλημα είναι το προσωπικό. Υπάρχει υποστελέχωση στο ΕΣΥ επειδή αρνείστε κατηγορηματικά να κάνετε μόνιμες προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», προσέθεσε. «Σας ζήτησα να παραδεχτείτε την αποτυχία σας ως πράξη γενναιότητας και ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό. Βρείτε έναν τρόπο να το πείτε. Σας είπαμε, αναγνωρίστε την ολιγωρία και ζητήστε την βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων», συνέχισε και μίλησε για διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία. Επιλογή σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, γίνεται στους μη Covid ασθενείς, διότι έχουν ανασταλεί τα τακτικά χειρουργεία. Επιλέγει ο γιατρός ποιον θα οδηγήσει στο χειρουργείο. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν ενισχύσατε όσο πρέπει το ΕΣΥ αυτούς τους οκτώ μήνες». Στηρίζοντας, δε, τον Π. Πολάκη ισχυρίστηκε ότι μαζί με τον Ανδρέα Ξανθό επέδειξαν σοβαρό έργο στο υπουργείο Υγείας, «σε συνθήκες μάλιστα δημοσιονομικής ασφυξίας». 

Ο Αλ. Τσίπρα επέμεινε στη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υποστηρίζοντας ότι δεν επιθυμεί να συγκυβερνήσει αλλά να… βοηθήσει. Το ζητήσαμε για να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο, δεν θέλουμε συγκυβέρνηση», είπε.