Διαθέσιμη προς πώληση η ταχύτερη Jaguar E-Type που κατασκευάστηκε ποτέ

Διαθέσιμη προς πώληση η ταχύτερη Jaguar E-Type που κατασκευάστηκε ποτέ

Η ταχύτερη Jaguar E-Type που κυκλοφόρησε ποτέ – και είναι γνωστή και ως «The Beast» (το κτήνος) διαθέτοντας ισχύ 750 hp και έχοντας τη δυνατότητα να αναπτύξει τελική ταχύτητα πάνω από 180 μίλια/ώρα (290 km/h), κυριάρχησε στους αγώνες αυτοκινήτων, στην κατηγορία της, σε όλη τη δεκαετία του '90. Τώρα, έχοντας πλήρως αποκατασταθεί είναι έτοιμη να κλέψει την παράσταση για άλλη μια φορά, με διαφορετικό όμως τρόπο – και συγκεκριμένα, βγαίνοντας προς πώληση σε δημοπρασία από τη Hampson Auctions.

Δημιουργημένη από τον Fred Cliffe το 1977, εξελίχθηκε στη συνέχεια για πάνω από 13 χρόνια από τη Rob Beere Racing για λογαριασμό του Malcolm Hamilton, στα χέρια του οποίου εξασφάλισε 52 νίκες και 87 τερματισμούς με θέση στο βάθρο.

Η αξιοσημείωτη πορεία επιτυχιών του συγκεκριμένου αυτοκινήτου σταμάτησε ύστερα από ένα ατύχημα στο Oulton Park το 2001, μετά το οποίο η Jaguar αποσυναρμολογήθηκε και αποθηκεύτηκε πριν τελικά να πωληθεί στον σημερινό της κάτοχο, ο οποίος την ανακατασκεύασε υπομονετικά προσδίδοντάς της και πάλι τα χαρακτηριστικά που είχε όταν συμμετείχε σε αγώνες τελευταία φορά. Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με μία αγωνιστική V-12 E-Type του 1971 με κινητήρα και κιβώτιο ταχυτήτων προδιαγραφών TWR Group C.

Ο κινητήρας είναι 7,3-λίτρων V12, με ισχύ 750 hp και ροπή 922 Nm, τοποθετημένος 15 εκατοστά πιο χαμηλά και πιο πίσω από ότι στο «στάνταρ» αυτοκίνητο, με σχέση συμπίεσης 13:1 και έξι διπλά καρμπιρατέρ Weber. Ο συμπλέκτης είναι τριπλός, οι αναρτήσεις φτιάχτηκαν κατά παραγγελία από τη Rob Beere Racing, ενώ και στους 4 τροχούς υπάρχουν δισκόφρενα 15’’ AP Racing, με 6-πίστονες δαγκάνες μπροστά, 4-πίστονες δαγκάνες πίσω.

Το αμάξωμα είναι κατασκευασμένο από ένα συνδυασμό αλουμινίου, υαλοβάμβακα και ανθρακονημάτων. Το συνολικό βάρος του οχήματος φτάνει τα 1275 kg ενώ οι επιδόσεις είναι δεόντως εντυπωσιακές με τα 0-150 μίλια/ώρα να έρχονται σε μόλις 8,0 δευτερόλεπτα, και η τελική ταχύτητα, να ξεπερνά όπως είπαμε τα 290 km/h.

Θυμίζουμε ότι η Jaguar E-Type, ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα και εμβληματικά σπορ αυτοκίνητα του κόσμου, στην «πολιτική» της εκδοχή, κατασκευαζόταν στη Μεγάλη Βρετανία από την Jaguar Cars Ltd μεταξύ 1961 και 1975. Η E-Type βασίστηκε στην αγωνιστική, σχεδιασμένη από τον William Heynes, Jaguar D-Type η οποία είχε κερδίσει τις 24 ώρες του Le Mans για τρία συνεχόμενα χρόνια ξεκινώντας το 1955. Η E-Type υιοθετούσε μια σειρά καινοτομίες για την εποχή της και διέθετε δυναμικές επιδόσεις, ενώ είχε χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον Enzo Ferrari ως το πιο όμορφο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε ποτέ.