8ος χρόνος, ημέρα 2281η
Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022

Διάσκεψη για τη Λιβύη - Με υποβαθμισμένη συμμετοχή η Τουρκία

Διάσκεψη για τη Λιβύη - Με υποβαθμισμένη συμμετοχή η Τουρκία

Με υποβαθμισμένη συμμετοχή θα πάρει μέρος η Τουρκία στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, αύριο Παρασκευή στο Παρίσι. Την Άγκυρα θα εκπροσωπήσει στις συναντήσεις ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ. Η Ελλάδα συμμετέχει στη διάσκεψη με παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο θα συνοδεύσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στη διάσκεψη με παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο θα συνοδεύσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στόχος για «λειτουργούσα οντότητα»

Κληθείς να σχολιάσει την ελληνική συμμετοχή, ο Ν. Δένδιας τόνισε:

«Είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος που κλήθηκε η Ελλάδα, και πήγα στην Τρίπολη στην τελευταία διάσκεψη που οργάνωσε η προσωρινή κυβέρνηση. Νομίζω ότι έχουμε μπει σε διαδικασία που συμμετέχουμε στην προσπάθεια για να δημιουργηθεί λειτουργούσα οντότητα στη Λιβύη.

Βεβαίως, όμως, με κανέναν τρόπο δεν είμαι έτοιμος να σας πω ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα το οποίο θα οδηγήσει στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων» σημείωσε. Εξήγησε πως είναι μακρά, επίπονη διαδικασία, υπογραμμίζοντας όμως ότι «μετέχουμε στη λήψη των αποφάσεων, και αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό».

Σημειώνεται ότι αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη έχει ζητήσει η Αθήνα. Λίγες μέρες πριν την κρίσιμη διάσκεψη, ο Κ. Μητσοτάκης, δείχνοντας προς την Τουρκία είχε τονίσει την ανάγκη να μην εμπλέκονται τρίτες χώρες στη Λιβύη που βαδίζει σε εκλογές και επανέλαβε ότι το Τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν έχει καμία ισχύ.