Διάρκεια 3 μήνες θα έχει το πιστοποιητικό νόσησης - Τι ανακοίνωσε το υπ. Υγείας

Διάρκεια 3 μήνες θα έχει το πιστοποιητικό νόσησης - Τι ανακοίνωσε το υπ. Υγείας

«Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 μήνες στους 3 μήνες, θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες», ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.

Νωρίτερα, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας  πρότειναν στην ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να μειωθεί στους 3 μήνες η διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης.

Επιπλέον, έγινε εισήγηση και για τη λήξη του πιστοποιητικού σε επτά μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για τους άνω των 60 και σε εννέα για τους κάτω των 60.

Σύμφωνα με την εισήγηση, όσα πιστοποιητικά νόσησης εκδόθηκαν έως 30/10/21 θα λήξουν στις 31/1/22, ενώ από τη νέα χρόνια θα λήγουν ακριβώς στο τρίμηνο.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα δοθεί μία επιπλέον ώθηση στη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ελευθερία», το οποίο τις τελευταίες μέρες μοιάζει να πηγαίνει πολύ καλύτερα. Πιο συγκεκριμένα μέχρι τις εννιά το πρωί είχαν κλειστεί:

  • 167.000 ραντεβού τρίτης δόσης και
  • 22.544 πρώτης δόσης.

Από αυτά τα 9.136 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60 άνω. Μέχρι σήμερα το 5,2% των 520.000 ανεμβολίαστων - έως την περασμένη Τρίτη - 60+ έχει κλείσει ραντεβού ή έχει κάνει το εμβόλιο.

Παρά το γεγονός, όπως αποτυπώνεται και στα παραπάνω στοιχεία, ότι στην ηλικιακή ομάδα των 60+ η εικόνα δεν είναι ακόμα καλή, μια και έχει εμβολιαστεί κάτι παραπάνω από το 10%, συνολικά η κατάσταση βελτιώνεται και κυρίως αποκτά ο εμβολιασμός ξανά ρυθμό.