Διαψεύδει το υπ. Οικονομίας δημοσίευμα για το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών καθαρισμού στα κτίριά του

Διαψεύδει το υπ. Οικονομίας δημοσίευμα για το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών καθαρισμού στα κτίριά του

Απαντήσεις για το καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών εταιρειών καθαρισμού στις υπηρεσίες και τα γραφεία του υπουργείου Οικονομίας, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς πρόσφατου δημοσιεύματος του "Πρώτου Θέματος" που έκανε λόγο για «πάρτι στο υπουργείο Οικονομίας», δίνουν συνεργάτες του υπουργού Γιώργου Σταθάκη, όπως αναφέρει δημοσίευμα του FMVoice.gr.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι επικοινώνησε με συνεργάτες του υπουργού και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας η κατάσταση με τις υπηρεσίες καθαρισμού έχει ως εξής:

«Η εταιρεία Ergo Cleaning Service (πρώην «Ιωάννης Πέτρου και ΣΙΑ ΟΕ») παρείχε υπηρεσίες καθαρισμού στο κτίριο επί της πλατείας Κάνιγγος του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κατόπιν ανοικτού διαγωνισμού από 10-4-2014 έως 31-12-2014 με μηνιαίο τίμημα 11.618,36 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Την 3η-4-2015 προκηρύχτηκε πρόχειρος διαγωνισμός για την καθαριότητα του ιδίου κτιρίου με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή (ΑΔΑ: 6Κ3Ι465ΦΘΘ-8ΜΖ). Στο διαγωνισμό μειοδότησε η ίδια εταιρεία με μηνιαίο τίμημα 10.788, 12 ευρώ, μικρότερο από αυτό που λάμβανε για την παροχή των ίδιων υπηρεσιών μέχρι τότε.

Όσον αφορά στον καθαρισμό των κτιρίων των οδών Νίκης και Κορνάρου, το υπουργείο είχε ήδη από τις 2-1-2015 σύμβαση με την εταιρεία ΥΑΔΕΣ έως 31-10-2015 και με μηνιαίο τίμημα 13.827,36 ευρώ.

Το υπουργείο την 2α -12-2015 προκήρυξε για πρώτη φορά διεθνή διαγωνισμό για την καθαριότητα του συνόλου των κτιρίων του με στόχο την επίτευξη της συμφερότερης προσφοράς και την εξοικονόμηση πόρων.

Σχετικά με την εταιρεία MEGA TRUST Cleaning, αυτή είχε σύμβαση με το υπουργείο από 22-1-2008 έως 31-12-2008, ενώ από το 2009 έως το έτος 2013 παρείχε τις υπηρεσίες της κατόπιν μηνιαίων παρατάσεων της τελευταίας. Για άλλη μια φορά και σε αντίθεση με την πραγματικότητα, το δημοσίευμα ψευδώς αναφέρει ότι η εν λόγω εταιρεία παρείχε τις υπηρεσίες της στο υπουργείο πέρυσι το Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Όσον αφορά στη σύγκριση των τιμημάτων για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με το υπουργείο Εργασίας, προφανώς πρόκειται για περιεχόμενα συμβάσεων και τεχνικές προδιαγραφές μη συγκρίσιμες, οι οποίες έχουν ως μόνο σκοπό να δημιουργήσουν αναληθείς εντυπώσεις.

Τέλος, το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού δεν έχει συνάψει καμία ατομική σύμβαση με καθαρίστριες ενώ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 συνάπτει συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες για τον καθαρισμό των κτιρίων της.

Αναλυτικά στοιχεία θα δοθούν τις επόμενες ημέρες».

Το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «...λίγο διάστημα μετά τις αθρόες τοποθετήσεις καθαριστριών σε θέσεις γραμματέων στα δικαστήρια και την απόφαση για πρόσληψη 165 νέων στο υπουργείο Οικονομικών... υπουργοί, γραμματείς και φορείς της κυβέρνησης και του κράτους διαγκωνίζονται ποιος θα πρωτοαναθέσει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις τους καθαρισμούς των κτιρίων του...».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ