Διαψεύδει το Παρίσι ότι είχε ενημερωθεί για τη συμμαχία ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας

Διαψεύδει το Παρίσι ότι είχε ενημερωθεί για τη συμμαχία ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας

Δεν είχαμε ενημερωθεί για το σχέδιο ΗΠΑ- Βρετανίας- Αυστραλίας πριν από τη δημοσίευση των πρώτων πληροφοριών στον αμερικανικό και αυστραλιανό Τύπο, απαντά η γαλλική πλευρά λίγες ώρες μετά τις επίσημες ανακοινώσεις από την αμερικανική πλευρά. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις από αμερικανικές πηγές ότι η Γαλλία ήταν ενήμερη, καθώς Παρίσι και Ουάσινγκτον είχαν επαφές, σε υψηλό επίπεδο, πολύ πριν την ανακοίνωση, με την οποία η Αυστραλία θα αποκτήσει πυρηνοκίνητα υποβρύχια αμερικανικής τεχνολογίας.

Για «μαχαιριά στην πλάτη» από την πλευρά της Αυστραλίας είχε κάνει νωρίτερα λόγο ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λε Ντριάν, μετά την ακύρωση του συμβολαίου για τα υποβρύχια και τη σύναψη νέας συμφωνίας που υπέγραψε η Αυστραλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2016, η Αυστραλία είχε υπογράψει συμβόλαιο με τη γαλλική ναυπηγική εταιρεία Naval Group για την κατασκευή ενός νέου στόλου συμβατικών υποβρυχίων, με κόστος 40 δισ. δολάρια. Και οι δύο πλευρές είχαν επιβεβαιώσει τη συμφωνία πριν από μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, η Καμπέρα αποφάσισε να ακυρώσει τη συμφωνία και να ενώσει τις δυνάμεις της με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για τη δημιουργία στόλου πυρηνοκίνητων υποβρυχίων. Χθες ωστόσο, τα τρία έθνη ανακοίνωσαν μια νέα εταιρική σχέση ασφάλειας όπου η Αυστραλία θα λάβει νέα πυρηνικά υποβρύχια. «Σκοπεύουμε να κατασκευάσουμε αυτά τα υποβρύχια στην Αδελαΐδα σε στενή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, αλλά επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος ότι η Αυστραλία δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», ανέφερε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον στο Twitter. Πρόσθεσε, ότι η Γαλλία είναι «καλός εταίρος» και ότι η νέα συμφωνία είχε ως κίνητρο «ένα αλλαγμένο στρατηγικό περιβάλλον», σύμφωνα με το France 24.

Ο Μπάιντεν
 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φρόντισε να αναφερθεί στη Γαλλία κατά την παρουσίαση της νέας συμφωνίας την Τετάρτη, λέγοντας ότι το ευρωπαϊκό έθνος θα παραμείνει βασικός εταίρος στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε επίσης την Πέμπτη ότι η σχέση με τη Γαλλία είναι «σταθερή». Ωστόσο, αυτές οι λέξεις είναι απίθανο να κατευνάσουν τα πνεύματα στη Γαλλία. Στην ίδια ραδιοφωνική συνέντευξη, ο επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της Γαλλίας είπε επίσης ότι αυτή η «μονομερής και απρόβλεπτη απόφαση» του θύμισε αυτό που έκανε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και οι ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν επίσης σε κοινή δήλωση την Πέμπτη: «Η αμερικανική επιλογή που οδηγεί στην απομάκρυνση ενός συμμάχου και ενός Ευρωπαίου εταίρου όπως η Γαλλία από τη διαμόρφωση μιας εταιρικής σχέσης με την Αυστραλία, σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς προκλήσεις στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού… σηματοδοτεί την απουσία συνοχής για την οποία η Γαλλία μπορεί μόνο να παρατηρήσει και να μετανιώσει ». Η δήλωση προσθέτει ότι οι τελευταίες εξελίξεις εντείνουν την ανάγκη για ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία - την ιδέα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει πιο ανεξάρτητη με τις πολιτικές άμυνας και ασφάλειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, παρουσίασε τη στρατηγική της για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. Ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Josep Borrell δήλωσε: «Πρέπει να επιβιώσουμε μόνοι μας, όπως άλλοι».