Διαψεύδει τα περί διπλών μητρώων ο Βατόπουλος: Δεν υπάρχουν διπλά βιβλία, ούτε κρύβεται αριθμός θανόντων

Διαψεύδει τα περί διπλών μητρώων ο Βατόπουλος: Δεν υπάρχουν διπλά βιβλία, ούτε κρύβεται αριθμός θανόντων

Με δημόσια τοποθέτησή του το μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων,  Αλκιβιάδης Βατόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά όσα του αποδίδονται από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα διπλά μητρώα του ΕΟΔΥ. Ο καθηγητής μικροβιολογίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τέτοιο θέμα δεν υπάρχει», δηλώνοντας πως δεν υπάρχουν διπλά βιβλία, ούτε κρύβεται αριθμός θανόντων. «Μιλάνε για διπλά βιβλία λες και πρόκειται κάποιος να κλέψει την εφορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βατόπουλος είπε σήμερα Τρίτη στον ΣΚΑΙ: «Μιλήσανε για διπλά βιβλία λες και πρόκειται να κλέψει κάποιος την εφορία… Διπλά βιβλία σημαίνει ότι κάποιος κάνει κάτι επίτηδες, για να κρύψει κάτι. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει».

Τιμώ τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ, οι οποίοι προσφέρουν τεράστια υπηρεσία, δουλεύουν ακατάπαυστα σε έναν Οργανισμό που ποσοτικά δεν έχει τόσο εξειδικευμένο προσωπικό και είναι κρίμα να ακούγονται τέτοια πράγματα, ανέφερε στη συνέχεια, ξεκαθαρίζοντας, για τη βάση δεδομένων, ότι «η βάση που έχει συμφωνηθεί να χρησιμοποιείται από όλους είναι στην ΗΔΙΚΑ, είναι ηλεκτρονική και τροφοδοτείται από όλους όσοι παράγουν δεδομένα. Δεν υπάρχει άλλη βάση δεδομένων, μόνο της ΗΔΙΚΑ».

Στη συνέχεια ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι αν ο ΕΟΔΥ για κάποιο λόγο θέλει να μαζέψει κάποια δεδομένα, προφανώς έχει το δικαίωμα, όπως κι εγώ έχω το δικαίωμα να μαζέψω κάποια δεδομένα, όμως τα δεδομένα που δημοσιοποιούνται βγαίνουν κάθε μέρα από την ΗΔΙΚΑ.

Αναφορικά με προηγούμενες δηλώσεις του είπε ότι δεν υπάρχει θέμα λανθασμένης εισήγησης της Επιτροπής λόγω ελλιπών στοιχείων: «Προφανώς θα θέλαμε λίγο πιο λεπτομερή δεδομένα, αλλά δεν πιστεύω ότι ο ΕΟΔΥ κρύβει δεδομένα. Δεν υπάρχουν διπλά βιβλία, ούτε κρύβεται αριθμός θανόντων».

Ξεκάθαρος ότι δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα με τα στοιχεία που παρείχε το μητρώο covid εμφανίστηκε χθες Δευτέρα και ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι εξεπλάγην όταν διάβασε περί δύο μητρώων.

Ο κ. Σύψας τόνισε ότι  αυτός ο θόρυβος που γίνεται «δεν βοηθάει καθόλου, μα καθόλου την κοινή μας προσπάθεια που κάνουμε και σαν Επιτροπή και σαν ΕΟΔΥ» και υπενθύμισε ότι αυτό το μητρώο  φτιάχτηκε με τη βοήθεια μελών της Επιτροπής και του ΕΟΔΥ.

«Απαράδεκτα και κακόβουλα» χαρακτήρισε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δύο μητρώα καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Αρκουμανέας υπάρχει μόνο ένα μητρώο καταγραφής. «Το μόνο που κάνουν αυτά τα δημοσιεύματα είναι να βλάπτουν» συμπλήρωσε ακόμη.

Οι καταγγελίες περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων, που δημοσιεύθηκαν σε μερίδα του Τύπου, προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελέως με διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για παράλληλη καταγραφή κρουσμάτων που είχε ως αποτέλεσμα την μη ακριβή καταγραφή και αποτύπωση των θετικών στον ιό. Η έρευνα ανατέθηκε στον επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Εισαγγελέα Νίκο Ορνεράκη.