διαΝΕΟσις: Η Ελλάδα στην Ευρώπη

διαΝΕΟσις: Η Ελλάδα στην Ευρώπη

Με αφορμή τις ευρωεκλογές που διεξάγονται στις 26 Μαΐου, η διαΝΕΟσις μας υπενθυμίζει τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τις έρευνές της τα τελευταία τριάμισι χρόνια, στις οποίες καταγράφεται η πορεία και θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, στο πέρασμα των χρόνων.

Η διαΝΕΟσις επισημαίνει ότι μια σειρά από σοβαρά διακυβεύματα εκκρεμούν: από το πώς θα αποτυπωθεί η άνοδος του λαϊκισμού και του αντιευρωπαϊσμού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στο αποτέλεσμα και το ποια μορφή και σύσταση θα έχει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι τη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων της Ένωσης για την ερχόμενη επταετία και την ευρωπαϊκή απάντηση σε μια σειρά από παγκόσμιες προκλήσεις, όπως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Κίνα, η μετανάστευση, και οι νέες ισορροπίες στη δική μας γειτονιά. Αλλά και για την Ελλάδα, η σχέση της οποίας με την Ε.Ε. πέρασε μερικά ταραχώδη χρόνια υπάρχουν μερικά επιπλέον διακυβεύματα, εξίσου κρίσιμα.

Ξεκινώντας από μια καταγραφή του πώς λειτούργησε το προηγούμενο ΕΣΠΑ στη χώρα μας μέχρι μια συλλογή από κείμενα σημαντικών ειδικών για το μέλλον της Ευρώπης και 31 συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούσε η χώρα να υποστηρίξει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο οργανισμός μας έχει ασχοληθεί με ένα μεγάλο εύρος θεμάτων που αφορούν στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα σήμερα και στη θέση της Ελλάδας σε αυτήν.

Συγκεκριμένα, το βιβλίο “Η Επόμενη Ευρώπη” (2018) είναι μια συλλογή είκοσι κειμένων από ανθρώπους που ξέρουν τα θέματα της Ευρώπης πολύ καλά, από ακαδημαϊκούς και ερευνητές μέχρι πρώην και νυν επιτρόπους, και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα κείμενά τους συνθέτουν αφενός μια σφαιρική χαρτογράφηση της τρέχουσας ευρωπαϊκής πραγματικότητας και των προοπτικών που ανοίγονται για το μέλλον, και αφετέρου μια κριτική ανάλυση της θέσης της Ελλάδας σε αυτό το παρόν καθώς και σε ένα πιθανό μέλλον. Αυτά είναι τα δύο βασικά ερωτήματα που θέτει εξαρχής το βιβλίο.

Ακόμα, σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ, το 2018 η διαΝΕΟσις δημοσίευσε μια σειρά από 31 προτάσεις τις οποίες η χώρα θα μπορούσε να προτείνει, υποστηρίξει και συνδιαμορφώσει στα όργανα της Ε.Ε. Οι προτάσεις αυτές αφορούν, ασφαλώς, ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και ειδικότερα την Ελλάδα. Πρόκειται για πολιτικές τις οποίες η χώρα μας μπορεί να προωθήσει είτε για να συνδιαμορφώσει ένα πιο βιώσιμο ευρωπαϊκό περιβάλλον για όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες, είτε για να λύσει χρόνια και σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της.

Εξάλλου, η διαΝΕΟσις άρχισε να ασχολείται με τα ευρωπαϊκά θέματα από το 2016 κιόλας, συμπεριλαμβάνοντας πολλές “ευρωπαϊκές” ερωτήσεις στη μεγάλη έρευνα “Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες” από την πρώτη φορά που διεξήχθη, και μελετώντας ενδελεχώς το θέμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και του ρόλου της στην ελληνική οικονομία από τη δεύτερη κιόλας έρευνα που δημοσιεύσαμε.

Όλο αυτό το υλικό απαντά σε σχεδόν όλα τα ερωτήματα που μπορεί να έχει ένας Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης πριν από την κάλπη, από το τι κάνει “η Ευρώπη” για εμάς και τι άλλο θα μπορούσε να κάνει, μέχρι το ποιες είναι οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, και προς τα πού μας συμφέρει να πάει στο μέλλον.