Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών των ΕΛΜΕ για τις ηλεκτρονικές εγγραφές στα ΕΠΑΛ

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών των ΕΛΜΕ για τις ηλεκτρονικές εγγραφές στα ΕΠΑΛ

Στον αποκλεισμό του κτιρίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησαν εκπαιδευτικοί των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για την εφαρμογή της εγκυκλίου που αφορά στις ηλεκτρονικές εγγραφές των μαθητών στα επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑΛ).

Η εφαρμογή της ξεκινά εντός του Ιουνίου -19 έως 23 του μηνός θα κατατίθενται οι αιτήσεις και 26 έως 30 θα γίνει η οριστική εγγραφή- χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαριστεί εάν η διαχείρισή τους θα γίνεται από τα σχολεία και τις διευθύνσεις εκπαίδευσης ή κεντρικά από την περιφέρεια εκπαίδευσης.

Οι Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) ζητούν την απόσυρση της εγκυκλίου, υποστηρίζοντας ότι αυτή θα οδηγήσει σε κατάργηση τομέων, ειδικοτήτων και τελικά σε συρρίκνωση και αφανισμό των τεχνικών σχολείων.

“Εκτιμούμε ότι με αυτό τον τρόπο οι μαθητές κατευθύνονται να αφήσουν την τεχνική εκπαίδευση και να στραφούν σε σχολικές μονάδες μη τυπικής εκπαίδευσης (ΙΕΚ). Οι αιτήσεις των μαθητών θα γίνονται σε τρία σχολεία, αντί σε ένα, και ανάλογα με τη ζήτηση που θα έχει μια ειδικότητα, οι μαθητές θα κατευθύνονται σε κάποιο από τα σχολεία που δήλωσαν. Οι ειδικότητες που δεν έχουν αρκετά μεγάλο αριθμό μαθητών, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, οδηγούνται σε κλείσιμο, με κίνδυνο να καταργηθούν ακόμη και σχολεία” δήλωσε ο πρόεδρος της Γ'' ΕΛΜΕ, Γιάννης Λαθήρας.

Οι ΕΛΜΕ ζητούν, εξάλλου, ο σχεδιασμός για τους τομείς και τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ να ολοκληρωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, οπότε προστίθεται ένας σημαντικός αριθμός μαθητών σε αυτές, όπως επίσης να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ