Διακόπτουμε κάθε σχέση με ΠΟΥ - Τέλος στα προνόμια του Χονγκ Κονγκ
«Βόμβες» Τραμπ

Διακόπτουμε κάθε σχέση με ΠΟΥ - Τέλος στα προνόμια του Χονγκ Κονγκ

Την οριστική διακοπή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και κάθε σχέσης μαζί του ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Παρασκευής, ενώ στη συνέχεια προανήγγειλε ότι θα ανακληθούν και τα ειδικά εμπορικά προνόμια που έχει το Χoνγκ Κονγκ στις συναλλαγές του με τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως η Ουάσινγκτον θα ανακατευθύνει κεφάλαια από τον ΠΟΥ προς άλλους οργανισμούς. Όπως σημείωσε, «έγιναν σφάλματα του ΠΟΥ στη διαχείριση της πανδημίας», και ανέφερε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αγνόησε τις πρώτες αναφορές για την εμφάνιση του κορονοϊου.

Παράλληλα, του καταλόγισε ότι τηρεί πολύ στενή σχέση και πολύ ήπια στάση έναντι της Κίνας. Ο ΠΟΥ «είναι μαριονέτα της Κίνας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ντ. Τραμπ.

Η παραπάνω εξέλιξη τερμάτισε πρόωρα το τελεσίγραφο που είχε στείλει στον ΠΟΥ ο Τραμπ μέσω επιστολής στην οποία ανέφερε ότι θα σταματούσε μόνιμα την αμερικανική χρηματοδότηση, εάν ο ΠΟΥ δεν έκανε μεταρρυθμίσεις εντός 30 ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Απριλίου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποφασίσει την την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα διενεργείται έρευνα για να εξεταστεί ο ρόλος του ΠΟY στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τέλος στα εμπορικά προνόμια του Χονγκ Κονγκ με τις ΗΠΑ

Μετά την ανακοίνωση ότι θα τερματίσει κάθε σχέση με τον ΠΟΥ, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα ανακληθούν και τα ειδικά εμπορικά προνόμια που έχει το Χoνγκ Κονγκ στις μεταξύ τους συναλλαγές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε την εν λόγω κίνηση με φόντο την επιβολή νόμου για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα. 

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, ο Αμερικανός πρόεδρος επικύρωσε τον νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη πόλη, ο οποίος μάλιστα είχε τη διακομματική συναίνεση του Κογκρέσου.

Ο νόμος αυτός απαιτεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκτιμά ετησίως το επίπεδο ελευθερίας στο Χονγκ Κονγκ και στη συνέχεια να εισηγείται αναλόγως στον Λευκό Οίκο. 

Αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κρίνει ότι η περιοχή αυτή δεν είναι αυτόνομη πια (όπως οριζόταν στην Σινο-Βρετανική Συμφωνία παράδοσης του 1984), τότε ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να διακόψει τα ειδικά κριτήρια όσον αφορά τις εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές, βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί Πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών- στο Χονγκ Κονγκ του 1992.

Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως ισχύουν οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στην υπόλοιπη Κίνα, κάτι εξαιρετικά επιβαρυντικό για χιλιάδες επιχειρήσεις που σχετίζονται έμμεσα η άμεσα με το Πεκίνο.

Φωτογραφία: AP