Διαφωνεί με τη συμφωνία με την πΓΔΜ η ΑΗΕΡΑ Solon HJ04

Η οικογένεια του τμήματος της ΑΗΕΡΑ Solon HJ04, πιστή διαχρονικά στην υπηρεσία όλων των ζητημάτων που αφορούν τον Ελληνισμό, εκφράζει τη διαφωνία της και την ανησυχία της για τα όσα λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 24ωρα γύρω από το Μακεδονικό Ζήτημα και τα οποία κορυφώθηκαν χθες, κατά το δεκάλεπτο διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού. Η διαφωνία μας και η ανησυχία μας προέρχεται από τους ακόλουθους λόγους:

Πρώτον, ο ελληνικός λαός (μαζί και η οικογένεια του τμήματος της ΑΗΕΡΑ Solon HJ04) αγωνιούν εδώ και πολλούς μήνες για την αξιοπιστία της ελληνικής δημόσιας διπλωματίας η οποία συμπορεύεται με τη δημοκρατία. Ο τρόπος με τον οποίον προέκυψε αυτή η αποσπασματική συμφωνία, μας γεμίζει απορίες και αμφιβολίες.

Δεύτερον, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού η οποία αγγίζει ποσοστά που αγγίζουν ή ξεπερνούν το 80%, έχει αποκλειστεί και περιθωριοποιηθεί από το διάλογο για ένα ζήτημα που αφορά πρωτίστως τον Έλληνα πολίτη.

Τρίτον, η οικογένεια του τμήματος της ΑΗΕΡΑ Solon HJ04, έχοντας πάντα υπόψιν μόνο το συμφέρον του Ελληνισμού, θεωρεί αποσπασματική τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές (Ελλάδα-Σκόπια) επειδή: Η ονομασία έχει γεωγραφικό προσδιορισμό ο οποίος εύκολα μπορεί να γίνει (εν ευθέτω χρόνω) πεδίο εδαφικής αντιπαράθεσης στο μέλλον. Επιπρόσθετα, δεν κατοχυρώνεται για την ελληνική πλευρά η συμμόρφωση της πλευράς των Σκοπίων με βάση την αρχή του σεβασμού των συνόρων (κεκτημένο του Διεθνούς Δικαίου) καθώς η γλώσσα αποτελεί συστατικό προσδιορισμού μιας ταυτότητας, ενός έθνους και τελικά, ενός κράτους. Ο όρος «Μακεδονία» δεν είχε και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις νοτιο-σλαβικές γλώσσες.

Τέταρτον, ο αποκλεισμός των Σκοπίων από κάθε δικεδίκηση της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς, δεν επιλύει το πρόβλημα του αλυτρωτισμού. Ο αλυτρωτισμός στην περιοχή όπου βλάστησαν οι έριδες για τις οποίες συζητούμε σήμερα, προέκυψε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα και αποκρυσταλλώθηκαν κατά το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα. Επομένως, ο όρος «Μακεδονία» και όλα τα οργανικά του παράγωγα (ταυτότητα, γλώσσα, σύνδεση εκκλησίας κτλ) αφορά τα όσα έλαβαν χώρα τον 20ο αιώνα. Τα προβλήματα προσδιορισμού του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» συνεχίζουν καθώς «Βόρειο- Μακεδόνας» χαρακτηρίζεται ένας κάτοικος της Φλώρινας, της Πέλλας και του Κιλκίς.

Πέμπτον, η συμφωνία είναι εύθραυστη και αυτό φαίνεται από την έντονη διχογνωμία που υπάρχει στην πολιτική σκηνή των Σκοπίων καθώς η σημερινή κυβέρνηση του Κυρίου Ζάεφ, δεν έχει τη δυνατότητα να περιθωριοποιήσει την αντιπολίτευση η οποία έχει με το μέρος της και τον Σκοπιανό ΠτΔ.

Κλείνοντας, για όλους τους παραπάνω λόγους η οικογένεια του τμήματος της ΑΗΕΡΑ Solon HJ04, τηρώντας όλες τις αξίες τις όπως ορίζει η 96χρονη ιστορία της οργάνωσης ΑΗΕΡΑ, εκφράζει την ανησυχία της για την συμφωνία που ανακοινώθηκε με διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού το απόγευμα της 12ης Ιουνίου 2018. Παράλληλα, υποστηρίζει και θα βοηθήσει για τη διεξαγωγή κάθε ειρηνικής προσπάθειας των Ελλήνων πολιτών και της Ελληνικής Ομογένειας απανταχού της Γης, ώστε να διαδραματίσουν ρόλο στην έκβαση της συμφωνίας η οποία τους αφορά.

Η Μακεδονία και κάθε παράγωγό της, ανήκουν στην πορεία του Ελληνισμού ανά τους αιώνες. Δεν υπάρχουν πολλές «Ελλάδες» άρα δεν υπάρχουν και πολλές «Μακεδονίες». Το τμήμα της ΑΗΕΡΑ Solon HJ04 πιστεύει οτι με βάση τη διπλωματία και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, η ελληνική κυβέρνηση έχει την ιστορική ευθύνη να διορθώσει τα λάθη του 20ου αιώνα και όχι να τα νομιμοποιήσει.

Ο Προέδρος Γεώργιος Μαλάμος και τα μέλη του τμήματος της ΑΗΕΡΑ Solon HJ04 Xαλανδρίου.