Διαδήλωση στη Μαδρίτη κατά της απόσχισης - «Ο Πουτζντεμόν στη φυλακή»

Διαδήλωση στη Μαδρίτη κατά της απόσχισης - «Ο Πουτζντεμόν στη φυλακή»

Η Μαδρίτη συνεχίζει σήμερα να θέτει υπό την κηδεμονία της την Καταλονία, αναλαμβάνοντας τα ηνία της κυβέρνησης και της αστυνομίας της περιφέρειας, την επομένη της χωρίς προηγούμενο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο.

Το μεσημέρι, στη Μαδρίτη, χιλιάδες υποστηρικτές της παραμονής της Καταλονίας στην Ισπανία διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης ανεμίζοντας ισπανικές σημαίες.

Η ισπανική σημαία εξακολουθεί να υψώνεται πλάι στην καταλανική σημαία στο μέγαρο της περιφερειακής κυβέρνησης στη Βαρκελόνη, όπου επικρατεί ηρεμία, με τους φιλοπερίεργους να έχουν αντικαταστήσει τους διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας που είχαν συγκεντρωθεί εκεί χθες.

Όμως τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί δραστικά στην περιοχή της νομαρχίας, συμβόλου του κεντρικού κράτους στην Καταλονία.

Την αυγή η επίσημη εφημερίδα ανακοίνωσε την αποπομπή του επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας, του εμβληματικού Τζουσέπ Λουίς Τραπέρο, ο οποίος είχε ήδη τεθεί υπό έρευνα για «ανταρσία».

Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει τον έλεγχο της τοπικής αστυνομίας και ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι καθίσταται η υπ΄αριθμόν ένα αρχή στην Καταλονία, αναφέρεται στο κείμενο. Σύμφωνα με τα μμε, σχεδόν 150 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της καταλανικής διοίκησης θα απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους.

Η καθημερινή διαχείριση της Καταλονίας ανατέθηκε στην υπ΄αριθμόν δύο στην ιεραρχία της κυβέρνησης, στη Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, η οποία παίρνει τη θέση του αυτονομιστή Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος αποπέμφθηκε χθες μαζί με την κυβέρνησή του.

«Ο Πουτζντεμόν στη φυλακή!»

«Ο Πουτζντεμόν στη φυλακή!»: Φωνάζοντας αυτό το σύνθημα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτη υπέρ της παραμονής της Καταλονίας στην Ισπανία, μία ημέρα μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της περιφέρειας.

Ο Πουτζντεμόν, που δεν είχε μιλήσει μετά την ανακοίνωση της αποπομπής του, κάλεσε σήμερα σε «δημοκρατική» αντίσταση.

«Είμαστε βέβαιοι πως ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούμε τις νίκες που κερδίσαμε μέχρι τώρα είναι η δημοκρατική αντίσταση στην εφαρμογή του άρθρου 155», δήλωσε ο Πουτζντεμόν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την οικοδόμηση μιας ελεύθερης χώρας», συνέχισε, σε μια ομιλία με προσεκτική επιλογή των λέξεων, στην οποία δεν φάνηκε να αναγνωρίζει την αποπομπή του.

Ο Πουτζντεμόν εμφανίστηκε δίπλα σε μια καταλανική και μια ευρωπαϊκή σημαία. Στη γραπτή εκδοχή του τηλεοπτικού διαγγέλματος που μεταδόθηκε παράλληλα υπογράφει ως «Κάρλες Πουτζντεμόν, πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ (κυβέρνησης) της Καταλονίας».

Η αποπομπή της καταλανικής κυβέρνησης και η διάλυση του περιφερειακού κοινοβουλίου που αποφασίστηκαν χθες από τη Μαδρίτη «είναι αποφάσεις που αντιτίθενται στη βούληση των πολιτών της χώρας μας όπως αυτή εκφράζεται στις κάλπες», πρόσθεσε.

Οι Καταλανοί «γνωρίζουν πολύ καλά πως σε μια δημοκρατική κοινωνία, είναι το κοινοβούλιο που απολύει τον πρόεδρο», είπε και πρόσθεσε πως η εφαρμογή του άρθρου 155 είναι μια «προσχεδιασμένη επίθεση στη βούληση των Καταλανών».

Το νέο στάδιο στο οποίο εισήλθε η Καταλονία απαιτεί ένα «ακατάβλητο ειρηνικό και πολιτικό πνεύμα», συνέχισε. «Η βούλησή μας είναι να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε για να εκτελέσουμε τη δημοκρατική εντολή μας.»

Παραμένει αβέβαιο ποια θα είναι η απάντηση των αυτονομιστών ηγετών στην αποπομπή τους, ενώ η ισπανική εισαγγελία αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να ασκήσει διώξεις για «στάση» σε βάρος του Πουτζντεμόν, ο οποίος διατρέχει τον κίνδυνο φυλάκισης.

Η κατηγορία είναι μια «απόλυτη ανοησία. Το αδίκημα της στάσης απαιτεί μια δημόσια και βίαιη εξέγερση» προκειμένου να στοιχειοθετηθεί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του καταλανού ηγέτη Ζάουμε Αλόνσο Κεβίγιας.

Η Μαδρίτη έθεσε υπό κηδεμονία την Καταλονία, στη βάση ενός άρθρου του Συντάγματος που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ μέχρι χθες, μερικές ώρες μετά την ανακήρυξη από το καταλανικό κοινοβούλιο «της Δημοκρατίας της Καταλονίας».

Εκτός από την αποπομπή της καταλανικής κυβέρνησης, ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου, οι οποίες παρουσιάζοντας ως ένας τρόπος να εξέλθει η Ισπανία από τη χειρότερη πολιτική κρίση την οποία διέρχεται από την επιστροφή της στη δημοκρατία το 1977.

Διαδηλώσεις στη Μαδρίτη

«Εκείνο που θέλουμε είναι η απαγόρευση των αποσχιστικών κομμάτων. Γιατί αν κατεβούν εκ νέου στις εκλογές, θα κατευθύνουν την Καταλονία και όλα θα ξαναρχίσουν», δήλωνε μια διαδηλώτρια που αντιτίθεται στους αυτονομιστές στη Μαδρίτη, η Καντίδα Χιμένεθ, πρώην υπάλληλος της δημοτικής αστυνομίας της πρωτεύουσας, η οποία κρατούσε ένα πανό που έγραφε «''Οχι στην ασυλία των πραξικοπηματιών».

Η προκήρυξη εκλογών «είναι ντροπή. Είναι η παράταση του προβλήματος κατά δύο μήνες», εκτιμά και ο Κάρλος Φερνάντες, 41 ετών.

Στη Βαρκελόνη, σε άδειους δρόμους, όπως συμβαίνει συνήθως την επομένη μιας γιορτής, υπήρχε μια ατμόσφαιρα ανησυχίας. «Είμαι ικανοποιημένος κατά 10% που κηρύχθηκε η ανεξαρτησία αλλά κατά 90% σκέφτομαι πως δύσκολα θα περάσει, γιατί το άλλο μέρος δεν ακούει», φοβάται ο Ζουάν Ροσέτ, ένας 74χρονος συνταξιούχος.

Οι συνέπειες της μονομερούς κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, μιας μεγάλης περιφέρειας ίσης έκτασης με το Βέλγιο και όπου ζει το 16% των Ισπανών, είναι ανυπολόγιστες όπως και εκείνες της κηδεμονίας από τη Μαδρίτη.

Σε ένδειξη ανησυχίας που επικρατεί στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (συντηρητικός, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) υπογράμμισε χθες πως η ΕΕ «δεν έχει ανάγκη άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα», ενώ οι μεγάλες δυτικές πρωτεύουσες ανακοίνωσαν ότι υποστηρίζουν την ενότητα της Ισπανίας.

Ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τη Μαδρίτη να επιλέξει «τη δύναμη του επιχειρήματος μάλλον παρά τις βίας», ενώ πολλοί φοβούνται πως η Καταλονία θα εμπλακεί σε ένα σπιράλ ταραχών.

Η απάντηση της κυβέρνησης επιτρέπει να «δοθεί ο λόγος τους πολίτες με δημοκρατικές εγγυήσεις», δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία του Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι, Χαβιέρ Μαρότο.

Το μικρό κόμμα της άκρας αριστεράς CUP, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, δήλωσε ότι «δεν θα υποταχθεί» στην κηδεμονία.

Κατά τις τελευταίες περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν το 2015, το σύνολο των κομμάτων που τάσσονταν υπέρ της απόσχισης --από την άκρα αριστερά έως την κεντροδεξιά-- είχαν εξασφαλίσει το 47,8% των ψήφων, είχαν καταλάβει όμως την πλειοψηφία των εδρών στο καταλανικό κοινοβούλιο. Το ψήφισμα με το οποίο ανακηρύσσεται η ανεξαρτησία εγκρίθηκε χθες με 70 ψήφους υπέρ (σε σύνολο 135 βουλευτών), απουσία του μεγαλύτερου τμήματος της αντιπολίτευσης που είχε εγκαταλείψει το ημικύκλιο.

Το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας άρχισε να αναπτύσσεται όταν το κόμμα του Ραχόι εξασφάλισε το 2010, από το Συνταγματικό Δικαστήριο, την άδεια για να περικόψει ένα καθεστώς που απέδιδε ευρύτερες εξουσίες στην Καταλονία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ