Διαδικτυακή άτυπη συνάντηση Υπ. Παιδείας των χωρών μελών του Συμβουλίου Ευρώπης

Διαδικτυακή άτυπη συνάντηση Υπ. Παιδείας των χωρών μελών του Συμβουλίου Ευρώπης

Το δικαίωμα στην ποιοτική εκπαίδευση σε περιόδους πανδημίας, καθώς επίσης και η αξιοποίηση της εκπαίδευσης υπέρ της ευαισθητοποίησης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, που τίθεται σε κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή, ήταν οι δύο θεματικές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της άτυπης συνάντησης υπουργών Παιδείας των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διοργανώθηκε από το Ελληνικό υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο διοργάνωσε διαδικτυακά σήμερα  Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Παιδείας των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνάντηση εμπειρογνωμόνων με τις ίδιες θεματικές, κατά την οποία θα συζητηθούν οι τρόποι υλοποίησης  των αποφάσεων των Υπουργών Παιδείας που προηγήθηκαν.

Οι δύο θεματικές είναι οι ακόλουθες:

«H ανταπόκριση της εκπαίδευσης στην κρίση του COVID-19. Το δικαίωμα στην ποιοτική εκπαίδευση σε περιόδους πανδημίας και οι προκλήσεις της» 

«Η αξιοποίηση της εκπαίδευσης υπέρ της ευαισθητοποίησης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που τίθεται σε κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή, στο δημοκρατικό πολιτισμό» 

Η πρώτη θεματική εστίασε στις εξελίξεις της πανδημίας του κορονοϊού και τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η εκπαίδευση, ενώ η δεύτερη, που αναδεικνύει το μείζον παγκόσμιο πρόβλημα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή υπό το πρίσμα της εκπαίδευσης, αποτέλεσε συνέχεια και επέκταση της ελληνικής πρωτοβουλίας που αναπτύχθηκε από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβριο του 2019 και ήδη υποστηρίζεται από περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως.

Τη Συνάντηση Υπουργών άνοιξε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, και χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης,  η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης,  κα Marija Pejcinovic Buric και η Ευρωπαία Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, κα Mariya Gabriel (γραπτή παρέμβαση). 

Το συντονισμό της Άτυπης Συνάντησης πραγματοποίησε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Σοφία Ζαχαράκη.

Εισηγήσεις για τη θεματική του COVID-19 έγιναν από την Υφυπουργό Παιδείας, κα Σοφία Ζαχαράκη, τον Υπουργό Παιδείας, Επιστημών, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Γεωργίας, κ. Mikheil Chkhenkeli, τον τ. Πρόεδρο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Καθηγητή κ. Βασίλη Σκουρή και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Εκπαίδευσης του Συμβουλίου, κ. Sjur Bergan, και δεκάδες άλλους εγγεγραμμένους Υπουργούς και στελέχη από τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για τη θεματική της αλληλεπίδρασης της εκπαίδευσης και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή τοποθετήθηκαν η Υφυπουργός, κα Σοφία Ζαχαράκη, ο Καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός, ο αρχιτέκτων, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της EUROPA NOSTRA, κ.  Paolo Vitti, και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, κα Εμμανουέλα Δούση και άλλοι πολλοί ομιλητές.

Συντονιστής των δράσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, και μέλος της ειδικής διυπουργικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών για το σκοπό αυτό, ήταν ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, κ. Αποστόλης Δημητρόπουλος.

Μία ιδιαίτερη διάσταση στην Συνάντηση των Υπουργών Παιδείας προσέφερε  η συνεισφορά των νέων στο θέμα της αλληλεπίδρασης της εκπαίδευσης και της προστασίας της απειλούμενης από την κλιματική αλλαγή πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από  προσομοίωση των εργασιών της συνάντησης Υπουργών που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα, υπό το συντονισμό και την επιστημονική επιμέλεια της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ κας Εμμανουέλας Δούση. Τα πορίσματα και η Διακήρυξη της Προσομοίωσης παρουσιάστηκαν και δόθηκαν για διαβούλευση στους Υπουργούς Παιδείας των κρατών-μελών και τους Εμπειρογνώμονες κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση της «Διακήρυξης της Αθήνας για τον COVID-19» από τους Υπουργούς των κρατών μελών.

«Παρά τις αντιξοότητες, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αξιοποίησε την ελληνική προεδρία της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου να αναδείξουμε μείζονα ζητήματα που απασχολούν την εκπαίδευση στη χώρα αλλά και διεθνώς, καθώς και να ανταλλάξουμε προτάσεις και καλές πρακτικές», δήλωσε σχετικά η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία «άνοιξε» τη διαδικτυακή συνάντηση. Χαρακτήρισε, δε, «κοινό παρανομαστή» των δύο θεματικών που συζητήθηκαν, «την απαιτούμενη συστράτευση δυνάμεων και την προστιθέμενη αξία στην ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των κρατών-μελών».