Διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις από τα έκτακτα μέτρα στο Ρέθυμνο - Πλήγμα για εστίαση, διασκέδαση

Διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις από τα έκτακτα μέτρα στο Ρέθυμνο - Πλήγμα για εστίαση, διασκέδαση

Διαχειρίσιμες είναι οι επιπτώσεις του mini lockdown που επιβλήθηκε στο Ρέθυμνο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Ωστόσο, μεγάλο πλήγμα αναμένεται να δεχθεί η εστίαση και η διασκέδαση, ενώ το γεγονός πως η Κρήτη έχει «κοκκινήσει» έβαλε φρένο στις νέες κρατήσεις ξένων τουριστών.

Όπως αναφέρει στο Liberal Markets ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανώλης Τσακαλάκης «την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μείωση των κρατήσεων, κάτι που οφείλεται στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων», ενώ σημειώνει πως «εφόσον το lockdown παραταθεί θα υπάρχουν συνέπειες στα ξενοδοχεία, οι οποίες προς το παρόν φαίνεται να είναι διαχειρίσιμες».

Ωστόσο, μεγαλύτερες είναι οι επιπτώσεις για τα εστιατόρια και τη διασκέδαση, καθώς πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις λειτουργούσαν μετά τη μία, ενώ με τα mini lockdowns πέφτει και ψυχολογία των τουριστών για διασκέδαση, κάτι που έχει επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Υπενθυμίζεται πως από τις 18 Αυγούστου ισχύουν τα εξής μέτρα στο Ρέθυμνο:

  • απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και απαγόρευση της μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης.
  • από τη 01:00 έως τις 06:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για λόγους υγείας και εργασίας

Εκτός όμως από το Ρέθυμνο, παρατάθηκε και το mini lockdown σε Ηράκλειο και Χανιά, όπου η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά είναι παρόμοια με αυτήν του Ρεθύμνου. Σε ό,τι αφορά στις πληρότητες των ξενοδοχείων, αγγίζουν το 100% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ κατά μέσο όρο κινούνται στο 80%.

Οι απευθείας πτήσεις αεροπορικών εταιρειών έχουν προσεγγίσει τα επίπεδα του 2019, με την αγορά να εκτιμά πως εφόσον υπάρξει παράταση της τουριστικής σεζόν θα καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος του χαμένου τζίρου του 2020.

Η εξέλιξη όμως της πανδημίας και το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων στην ΕΕ, σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού, αποτελούν τον άγνωστο Χ, που θα καθορίσει –και- τη φετινή τουριστική σεζόν.