Διαβήματα προς ΠΓΔΜ και Σερβία

Διαβήματα προς ΠΓΔΜ και Σερβία

Σε δύο διπλωματικές κινήσεις φαίνεται ότι προέβη η ελληνική κυβέρνηση για το προσφυγικό σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η Αυστρία και οι χώρες του λεγόμενου διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος. Συγκεκριμένα, πριν από μερικές ημέρες, η ελληνική κυβέρνηση δια της μόνιμης αντιπροσωπείας μας στην ΕΕ, την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου, για το αν η απόφαση της Βιέννης να για την επιβολή πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που δέχεται είναι σύννομη προς το διεθνές δίκαιο.

Επίσης, κατ' εντολήν του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, επιδόθηκαν την Παρασκευή αυστηρά διαβήματα προς την ΠΓΔΜ και προς την Σερβία για την στάση που τηρούν στο προσφυγικό. Στα διαβήματα η Ελλάδα προειδοποιεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις αν οι δύο χώρες δεν αλλάξουν τη στάση τους. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή απευθύνεται κυρίως προς την ηγεσία των Σκοπίων, η οποία έχει υιοθετήσει σκληρή στάση, κλείνοντας τα σύνορα και μη επιτρέποντας τη διέλευση των προσφύγων, τις τελευταίες ημέρες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι κινήσεις αυτές της κυβέρνησης πραγματοποιούνται μόλις λίγες ώρες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, που πρόκειται να λάβει χώρα την Δευτέρα 7 Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά στο αίτημα για γνωμοδότηση επί της απόφασης της Αυστρίας για επιβολή πλαφόν στον ημερήσιο αριθμό προσφύγων που δέχεται, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico, αναφέρει ότι η γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου της ΕΕ διατυπώθηκε προφορικώς και όχι γραπτώς και είναι ότι η επιβολή πλαφόν δεν αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και πολλά εξαρτώνται από το αν η χώρα αυτή διαθέτει επαρκείς υποδομές υποδοχής.