Διάβημα Τουρκίας στον Ιταλό πρέσβη για τις δηλώσεις Ντράγκι περί «δικτάτορα Ερντογάν»

Διάβημα Τουρκίας στον Ιταλό πρέσβη για τις δηλώσεις Ντράγκι περί «δικτάτορα Ερντογάν»

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι σχέσεις Ιταλίας - Τουρκίας μετά τον χαρακτηρισμό «δικτάτορας» που απηύθυνε ο Μάριο Ντράγκι στον Τούρκο πρόεδρο, με αφορμή τη μεταχείριση που επιφύλαξε η τουρκική προεδρία στην επικεφαλής της Κομισιόν.

Όπως μεταδίδει το TRT Haber, ο Ιταλός Massimo Gaiani κλήθηκε στο ΥΠΕΞ μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα και ανταποδίδουμε τις εξωφρενικές δηλώσεις του διορισμένου Ιταλού πρωθυπουργού Ντράγκι σχετικά με τον εκλεγμένο πρόεδρό μας», σχολίασε σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, αργά το βράδυ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο διορισμένος Ιταλός πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια και αποκάλεσε δικτάτορα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έγινε πρόεδρος με το 52% των ψήφων του τουρκικού λαού. Καταδικάζουμε αυτό το ύφος που δεν ταιριάζει στη διπλωματία. Όσοι ψάχνουν δικτάτορες, ας ψάξουν στην ιστορία της Ιταλίας».  

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι εξαπέλυσε πυρά κατά του Τούρκου προέδρου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα δικτάτορα τον πρόεδρο της Τουρκίας. «Δεν συμμεριζόμαστε τη στάση του Ερντογάν, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά. Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε έτσι, πρέπει να είμαστε σαφείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ερωτηθείς σε συνέντευξη τύπου σχετικά με τη στάση του πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε:

«Δε συμμερίζομαι σε καμία περίπτωση τις θέσεις του προέδρου Ερντογάν. Πιστεύω ότι δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά και με στεναχώρησε πάρα πολύ η ταπείνωση που αναγκάστηκε να δεχθεί η πρόεδρος της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν. Πρέπει να πούμε ότι με αυτούς τους δικτάτορες -ας τους ονομάσουμε όπως πρέπει - με τους οποίους όμως υπάρχει η ανάγκη να συνεργαστούμε, πρέπει να είμαστε σαφείς: Εκφράζοντας τη διαφωνία μας, σε ό, τι αφορά τις απόψεις, τις συμπεριφορές, τις απόψεις μας σε ό, τι αφορά την κοινωνία, αλλά συγχρόνως να είμαστε και έτοιμοι να συνεργαστούμε, με στόχο το συμφέρον της χώρας μας. Αυτό είναι σημαντικό, πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία».

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος του AKP, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε ότι «αν θέλετε να δείτε δικτάτορα, δείτε την ιστορία σας, δείτε τον Μουσολίνι». 

Υπενθυμίζεται ότι αρνητικές εντυπώσεις σε πανευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο έχει προκαλέσει ένα βίντεο με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν να στέκεται αμήχανη όρθια μπροστά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να τους κοιτάζει χωρίς να γνωρίζει που θα καθίσει η ίδια, καθώς δεν είχε προβλεφθεί θέση για εκείνη στην αίθουσα συσκέψεων στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας.

Διαβάστε ακόμα:

Μ. Ντράγκι: Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του δικτάτορα Ερντογάν

Μ. Τσαβούσογλου για υποδοχή της Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ ευθύνεται, όχι η Τουρκία