Διάβημα Αθήνας σε Άγκυρα για ελληνικό έδαφος στον Νότιο Έβρο

Διάβημα Αθήνας σε Άγκυρα για ελληνικό έδαφος στον Νότιο Έβρο

Σε διάβημα προς την Άγκυρα προέβη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών Διάβημα με αφορμή τις ενέργειες της Τουρκίας η οποία τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει ελληνικό έδαφος ως τουρκικό εξαιτίας της αλλαγής της κοίτης στον Έβρο.

Ειδικότερα, στον Νότιο Εβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες άντρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Η Αθήνα βασίζεται τους χάρτες με τους οποίους χαράχθηκαν τα σύνορα το 1923 και έκτοτε κάποια σημεία του επιβεβαιώθηκαν εκ νέου, ακριβώς λόγω της ανάγκης υπολογισμού των αλλαγών που επήλθαν στο ανάγλυφο από την αλλαγή του ρου του ποταμού σε κάποια σημεία.

Αντίθετα, η τουρκική πλευρά επικαλείται τη χάραξη που αποτυπώνεται σε ψηφιακές πλατφόρμες και ελεύθερες πηγές οι χάρτες από τη google, που ωστόσο δεν παρέχουν την ακρίβεια που δίνουν οι κλασσικές μέθοδοι επιτόπου ορισμού των συνόρων, μέσω οργάνων.