7ος χρόνος, ημέρα 2185η
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Διαβεβαιώσεις Βορίδη για βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για το λόμπινγκ

Διαβεβαιώσεις Βορίδη για βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για το λόμπινγκ
Eurokinissi

Με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, να διαβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές, λαμβάνοντας υπόψη του παρατηρήσεις και προτάσεις που κατέθεσαν αρμόδιοι φορείς και κόμματα της αντιπολίτευσης, ολοκληρώθηκε σε πρώτη ανάγνωση, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις».

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματική εφαρμογή της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, τονίζοντας την ανάγκη περαιτέρω αποσαφηνίσεων ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις του Μητρώου Διαφάνειας ενώ ένα από τα κύρια αιτήματα τους, ήταν να συμπεριληφθεί στη ρύθμιση όχι μόνο το επαγγελματικό λόμπινγκ αλλά και οι άμισθοι εκπρόσωποι συμφερόντων.

Ο υπουργός Εσωτερικών, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντάς του «απολύτως μηδενιστική και αντιπαραγωγική αντιπολίτευση».

Για τα δάνεια των κομμάτων

Έντονη ήταν η αντίδρασή του στις αναφορές του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ να μιλά για καταπολέμηση της διαφθοράς όταν αρνείται να απαντήσει στη βουλή για τα δάνεια των κομμάτων.

«Κάνατε εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και το αποτέλεσμά της διαβιβάστηκε στη δικαιοσύνη. Πέραν τούτου μηδέν. Θέλετε να ανακυκλώνετε πράγματα τα οποία έχετε εξετάσει. Εκτός και αν λέτε ότι υπάρχει κάτι νεώτερο. Δεν υπάρχει κάτι νεώτερο τουλάχιστον για τη ΝΔ. Το μόνο κόμμα που διέγραψε τις οφειλές του στην τράπεζα είναι το δικό σας κόμμα», ανέφερε ο Μ. Βορίδης.

Έντονα επικριτικός ήταν ο Μ. Βορίδης και στις αιχμές του Κ. Ζαχαριάδη για το «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού κατηγορώντας τον ότι ο τρόπος που πολιτεύεται είναι πολύ χαμηλού επιπέδου.

«Είναι νοσηρό να εκτοξεύετε κατηγορίες όταν αυτές δεν στοιχειοθετούνται με συγκεκριμένα πράγματα. Κάτι που λέτε να το λέτε ξεκάθαρα, με ονόματα και γεγονότα και να τα στέλνετε στον εισαγγελέα, όχι να αφήνετε αχλή. Όταν έχετε να προσάψετε ζητήματα που άπτονται ποινικών αδικημάτων οφείλετε να είναι προσωποποιημένα. Αλλιώς πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα», τόνισε ο Μ. Βορίδης.